Fler pressmeddelanden

Myndighetskontroller motverkar avfallsbrottslighet

I september deltog Arbetsmiljöverket i en omfattande tillsynsinsats av avfallstransporter i Stockholms län, i samarbete med Länsstyrelsen, Polismyndigheten och 18 av länets kommuner. Resultatet visar att över hälften av de kontrollerade transporterna hade brister. Av de kontrollerade företagen fick 14 sanktionsavgifter på sammanlagt över en miljon kronor, varav största delen kopplades till obesiktade lyftanordningar.

Två arbetsmiljöinspektörer som granskar bakgavellyftar i avfallslastbilar.
Arbetsmiljöverket har utfärdat sanktionsavgifter mot 14 företag för att ha brustit i säkerheten kring bakgavellyftar på sina transportfordon.

Vid transport av avfall inom yrkesmässig verksamhet krävs det tillstånd från eller anmälan till Länsstyrelsen, och ansvaret för att kontrollera detta ligger hos respektive kommun. Arbetsmiljöverkets medverkan i insatsen utgick från centret mot arbetslivskriminalitet (AKC) i Stockholm. Som samordnande myndighet understryker Arbetsmiljöverket behovet av att skydda arbetstagare från risker som uppstår när regler kring transport och hantering av avfall inte följs.

- Att säkerställa att arbetsgivare förebygger risker i arbetsmiljön är en del av vårt uppdrag, och vårt samarbete med andra myndigheter stärker arbetet för både bättre arbetsmiljö och miljösäkerhet. När vi identifierar brister under gemensamma tillsynsinsatser får vi möjlighet att genomföra mer heltäckande insatser, där både arbetsmiljö- och miljökrav beaktas, säger Sara Svensson, Arbetsmiljöverkets samordnare för arbetet mot arbetslivskriminalitet i region Stockholm.

Brister visar på okunskap

Inspektionerna upptäckte brister som otillåtna transporter utan nödvändiga tillstånd och osorterat bygg- och rivningsavfall, vilket är förbjudet då avfall ska sorteras innan transport. Totalt visade cirka 60 procent av transporterna bristande efterlevnad. Insatsen pekar på ett behov av ökad kunskap och bättre vägledning för verksamheter och kommuner för att säkerställa att transportreglerna följs.

Arbetsmiljöverket har utfärdat sanktionsavgifter mot 14 företag för att ha brustit i säkerheten kring bakgavellyftar på sina transportfordon. Totalt uppgår sanktionsavgifterna till drygt en miljon kronor, och avgifterna riktas främst mot företag som underlåtit att besiktiga sina bakgavellyftar i enlighet med de lagstadgade säkerhetskraven. Dessa brister innebär att företag riskerar att utsätta sina anställda för allvarliga arbetsmiljörisker.

- Det är avgörande att företag tar sitt ansvar för säkerheten och säkerställer att all utrustning är korrekt besiktigad. Bakgavellyftar är en central arbetsutrustning inom transportsektorn och om de inte besiktas regelbundet riskerar både förare och andra anställda att utsättas för allvarliga olycksrisker. Vi genomför dessa kontroller för att stärka arbetsmiljön och minska antalet arbetsplatsolyckor, säger Sara Svensson.

Hon framhåller också att det myndighetsgemensamma samarbetet är en viktig del i arbetet för att förebygga oseriösa aktörer och skydda de anställdas arbetsmiljö. Genom att samverka med Länsstyrelsen och andra myndigheter kan insatserna i avfallsbranschen stärkas, vilket gynnar både arbetsmiljö, miljö och trafiksäkerhet.

Myndigheter mot arbetslivskriminalitet

Sedan 2018 samarbetar nio myndigheter för att motverka arbetslivskriminalitet och stoppa regelbrott i arbetslivet. Genom gemensamma kontrollinsatser granskas riskbranscher som transport, bygg, bärplockning, bilverkstäder, slakterier, skönhetssalonger och restauranger. Sedan starten har över 14 000 kontroller genomförts.

Arbetsmiljöverket samordnar arbetet, som även involverar Polismyndigheten, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Jämställdhetsmyndigheten. Insatserna organiseras sedan 2023 i sju regionala centra mot arbetslivskriminalitet (AKC), som finns i Stockholm, Umeå, Göteborg, Malmö, Norrköping, Uppsala och Örebro.

Tipsa myndigheterna om misstänkt arbetslivskriminalitet

För mer information:

Kontakta Sara Svensson, Arbetsmiljöverkets samordnare för arbetet mot arbetslivskriminalitet i region Stockholm telefon 010-730 9219 eller via mejl sara.svensson@av.se

Relaterade pressmeddelanden

  • Myndigheter bidrar till en renare städbransch
    • 12 november 2024
    • Pressmeddelande

    Sedan 2018 har nio myndigheter utvecklat ett samarbete kring kontroller för att motverka fusk och regelöverträdelser i arbetslivet. Myndigheter mot arbetslivskriminalitet har tillsammans genomfört över 14 000 gemensamma kontroller. En del av kontrollerna har genomförts i städbranschen, som är ...

  • Arbetsmiljöverket genomför samordnad kontrollinsats i Mariestad
    • 25 oktober 2024
    • Pressmeddelande

    I veckan har Arbetsmiljöverket, i samverkan med flera andra myndigheter, genomfört en omfattande arbetsplatsinspektion på Metsä Tissue i Mariestad. Insatsen är en del av det nationella arbetet för att förebygga arbetslivskriminalitet, förbättra arbetsmiljön och säkerställa att lagar och regler...

  • Arbetsgivare brister i det digitala arbetsmiljöarbetet
    • 23 oktober 2024
    • Pressmeddelande

    Många arbetsgivare har stor kunskap om digitala system och hur de påverkar människan. Trots det finns det fortfarande en del att göra när det gäller det digitala arbetsmiljöarbetet. Det visar årets EU-kampanj där vi inspekterat ledarskapet i det digitala arbetslivet.

  • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt
    • 15 oktober 2024
    • Pressmeddelande

    Anmälningar till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan har ökat kraftigt de senaste åren. De flesta anmälningar gäller hot eller våld från elever riktade mot skolpersonal inom grundskolans ordinarie verksamhet.

Fler nyheter och pressmeddelanden om Transport, godshantering