Kokgrytor
Kokgrytor är vanliga i restaurang- och storkök.
En kokgryta består av ett utrymme där maten tillagas, beskickningsrum, och ett ångrum. Ångrummet är slutet och har ett övertryck. Kokgrytans inre vägg värms av ångan i ångrummet.
Den trycksatta ångan gör att det finns en risk att kokgrytan spricker eller exploderar. Om kokgrytans tryckkärl brister, kan het ånga strömma ut. Blir trycket för högt i ångutrymmet så kan grytan explodera och het mat kan slungas ut i lokalen.
I föreskrifterna om användning och kontroll av trycksatta anordningar finns de bestämmelser som du ska uppfylla när du har en eller flera kokgrytor i din verksamhet.
Användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3), föreskrifter
Det här ska du tänka på när du har kokgrytor i din verksamhet
- Se till att kokgrytan är installerad enligt tillverkarens anvisningar.
- Gör en riskbedömning över kokgrytans placering och hur den används.
- Var blåser säkerhetsventilen ut ånga?
- Se till att instruktion eller bruksanvisning är tillgänglig för arbetstagarna.
- Alla arbetstagare ska förstå instruktionerna.
- Ha rutiner för fortlöpande tillsyn och en förteckning över de kokgrytor som har kontrollklass A eller B.
- Se till att den genomgår de kontroller som ska utföras av ackrediterade kontrollorgan.
- Se till att den genomgår fortlöpande tillsyn regelbundet.
- Kontrollera säkerhetsventilens funktion regelbundet.
Kokgrytor med kontrollklass A eller B
Om din kokgryta har en högsta tillåtna temperatur som är över 110 ˚C, så kan den vara kontrollpliktig. Du måste ta reda på om din kokgryta har kontrollklass A eller B, sådana grytor ska genomgå kontroll som utförs av kontrollorgan. Som arbetsgivare ska du se till att kokgrytan kontrolleras.
För att avgöra kokgrytans kontrollklass, ta fram följande uppgifter:
- Om kokgrytan har egen ångalstring eller om ångan kommer från en central ångpanna.
- Högsta tillåtna temperatur i ångutrymmet.
- Sammanlagd volym på ångutrymmet och beskickningsrummet.
- Högsta tryck som den kan användas med.
Kokgrytor med egen ångalstring: Om säkerhetsventilens öppningstryck gånger volymen (både ångutrymmet och beskickningsrummet sammanräknade), är större än 50 barliter tillhör en sådan kokgryta klass B enligt föreskriften AFS 2017:3, 4 kap. 9§. Är det över 200 barliter, tillhör kokgrytan klass A.
Kokgrytor med extern ångtillförsel: Om säkerhetsventilens öppningstryck gånger volymen (både ångutrymmet och beskickningsrummet sammanräknade) är större än 200 barliter, tillhör en sådan kokgryta klass B enligt föreskriften AFS 2017:3, 4 kap. 10§. Är det över 1000 barliter, tillhör kokgrytan klass A.
Användning och kontroll av tryckbärande anordningar (AFS 2017:3)
Senast uppdaterad 2023-08-17