Användning av arbetsutrustning
Reglerna om arbetsutrustning omfattar all utrustning som används i arbetet. Här ingår allt från enkla manuella redskap, datorer och handverktyg till truckar, lyftanordningar, bildskärmar, ställningar, maskinlinjer och fordon. Både äldre och nya utrustningar ingår.
Med arbetsutrustning avser vi alla maskiner, anordningar, verktyg, redskap och installationer som används i arbetet.
Riskerna med arbetsutrustningar
De vanligaste riskerna med användning av arbetsutrustningar är bland annat
- förlorad kontroll över utrustning
- fall från höjd
- fall från stege
- fallande föremål
- materialbrott
- avsaknad av skyddsanordningar
- hög temperatur
- vibrationer
- sågskador
- klämning
- kontakt med rörliga maskindelar
- påkörning
- ergonomiska risker
- utsläpp av farliga ämnen
- brandrisk
- elektriska risker.
Förebygg och åtgärda riskerna
Du som arbetsgivare ska regelbundet undersöka arbetsförhållandena och bedöma riskerna för att någon kan komma att drabbas av ohälsa eller olycksfall i arbetet. Riskbedömningen ska dokumenteras skriftligt.
Riskbedömningen ska ligga till grund för åtgärderna. Du ska även informera arbetstagarna om återstående risker.
Personlig skyddsutrustning ska användas i de fall riskerna kräver det.
-
Detaljeringsgraden i den skriftliga riskbedömningen varierar. Det beror på arbetsutrustningens komplexitet och vilka risker som är förknippade med användningen. För enkel och okomplicerad arbetsutrustning kan riskbedömningen vara en del i en övergripande riskbedömning av en arbetsprocess.
Men det kan vara nödvändigt att göra särskilda bedömningar om arbetsutrustningen är tänkt att användas av minderåriga eller i skolundervisning. I sådana fall ska du ta hänsyn till flera aspekter, till exempel unga arbetstagares förkunskaper, erfarenhet och riskmedvetande, samt behovet av handledning när arbetet utförs.
Du kan läsa mer om arbetsmiljön för minderåriga här:
-
Välj arbetsutrustning som är lämpad för arbetet. I utrustningens bruksanvisning hittar du tillverkarens beskrivning användningsområdet och hur du kan arbeta säkert med utrustningen.
-
Arbetstagare ska veta hur de kan arbeta säkert med utrustningen. Se därför till att det finns instruktioner för säkra arbetssätt. Kontrollera också regelbundet, till exempel vid skyddsronder, att arbetstagare följer instruktionerna och att säkerhetssystemen inte kringgås.
Om det är svårt att genomföra arbetsuppgifterna utan att kringgå instruktioner och säkerhetssystem, behöver du som arbetsgivare troligen vidta tekniska eller organisatoriska åtgärder så att arbetet kan utföras på ett säkert sätt. För i sådana fall en dialog med alla berörda, och undersök tillsammans varför det inte går att följa instruktionerna och hur problemen kan åtgärdas.
-
Du som arbetsgivare ska förvissa dig om att arbetstagarna har den utbildning som behövs och tillräckliga kunskaper för att kunna undgå riskerna i arbetet. Du ska informera den som använder arbetsutrustningen om kraven för att få använda den och de risker det innebär.
Det är viktigt att kunskaperna om arbetsutrustningen och dess användning omfattar aspekter som är väsentliga för säkerhet och hälsa, såsom
- uppbyggnad
- drift
- manövrering
- egenskaper
- användningsområde
- begränsningar för utrustningen
- underhåll och kontroll.
Tillverkarens instruktioner kan innehålla uppgifter om vilka krav som bör ställas på kunskaper och utbildning.
Inom vissa områden finns fastställda nivåer för teoretiska och praktiska kunskaper. Det kan gälla till exempel överenskommelser i samverkan mellan avtalsslutande parter, riktlinjer från branschorganisationer, vedertagna kursplaner enligt branschpraxis, svenska standarder eller preciserade krav på kunskaper och utbildning i särskilda föreskrifter.
-
Du ska ha rutiner för att underhålla och kontrollera arbetsutrustningen för att säkerhetsnivån ska hållas hög. Rutinerna kan till exempel beskriva
- när underhåll och kontroll ska ske
- hur det ska gå till
- hur ofta
- vem som ska utföra arbetet
- hur det ordinarie arbetet ska utföras medan underhåll pågår.
I vissa fall är det inte möjligt att avgöra om en skyddsanordning eller säkerhetskomponent fungerar som den ska. Då är det viktigt att regelbundet kontrollera funktionen hos dessa så att operatören inte ges en falsk känsla av säkerhet.
Det förekommer att en arbetsutrustning installeras, monteras eller kontrolleras av någon annan än den som ska använda utrustningen. Då är det viktigt att användaren får tillgång till relevant dokumentation från kontroller och även själv bedömer resultatet. Det ska också följa med bevis på när den senaste kontrollen utfördes på en arbetsutrustning.
Arbetsutrustningar med särskilda risker
Med särskilda risker avses risker som kan leda till allvarliga olycksfall eller svår ohälsa om arbetsutrustningen inte hanteras med stor kunnighet och gott omdöme.
Exempel på arbetsutrustningar med särskilda risker är
- cirkel- och kedjesågar
- maskinhyvlar
- pressar
- bult- och spikpistoler
- lyftanordningar
- fordon
Fler exempel finns i bilaga 4 i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2023:4) om produkter – maskiner.
Större handhållna kapmaskiner
En maskinkategori som räknas hit är lite större handhållna kapmaskiner avsedda att kapa exempelvis sten och metall. Maskintypen har visat sig ge oväntade kast för användaren, med svåra olyckor till följd. Maskintypen kräver därför stor kännedom om riskerna och vana att använda.
Ta hänsyn till användaren i bedömningen av särskilda risker
När du avgör om en arbetsutrustning innebär särskilda risker, ska du bedöma användarens erfarenhet. Ett exempel är utrustningar för att skiva charkuterier i butik. Om sådana utrustningar används av till exempel sommararbetande ungdomar bedöms de innebära särskilda risker.
Ett annat exempel är en vanlig handhållen slidkniv avsedd för träbearbetning. I de fall kniven ska användas av en snickare bedöms den självklart inte innebära särskilda risker. Ska kniven däremot användas av yngre skolelever bör kniven bedömas innebära särskilda risker.
Krav på dokumenterade kunskaper
När det gäller arbetsutrustningar med särskilda risker ska du som arbetsgivare ha dokumentation över arbetstagarens praktiska och teoretiska kunskaper med avseende på säker användning av utrustningen.
Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt
Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.
Arbetsgivaren ansvarar för riskerna med arbetsutrustning
Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna med arbetsutrustningen på arbetsplatsen, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.
Du ansvarar även för arbetsutrustning som du tillhandahåller personal från andra företag, till exempel varuleverantörer eller entreprenörer.
Om du är en av flera arbetsgivare som bedriver verksamhet på samma ställe, ska du se till att du inte utsätter andras anställda för risker från din verksamhets utrustning.
Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö
Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.
Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet
Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.
Preciserade regler för vissa arbetsutrustningar
Det finns även preciserade regler om
- truckar
- traktorer
- lyftanordningar
- bildskärmar
- motorkedjesågar och röjsågar
- stegar och arbetsbockar
- ställningar
- trycksatta anordningar
- pressar och gradsaxar
- personlig skyddsutrustning.
De mer preciserade kraven för dessa arbetsutrustningar gäller tillsammans med de allmänna kraven om arbetsutrustningar.
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd
Arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning (AFS 2023:11)
Senast uppdaterad 2024-12-05