Arbeta säkert med ställningar

Ställningar används huvudsakligen vid bygg- och anläggningsarbeten som arbetsplats eller tillträdesled för fasadarbeten och andra arbeten på höjd.

Varje år sker cirka 200 olyckor med ställningar som leder till sjukskrivning och vartannat år sker en dödsolycka. Tillverkare, montörer och användare av ställningar måste därför hjälpas åt att förebygga de risker som finns.

Arbetsmiljöverket delar in ställningarna i tre kategorier:

  • Fasadställningar som kan byggas till valfri höjd med komponenter
  • Rullställningar: ställningar på hjul som kan användas upp till 12 meter
  • Hantverkarställningar: enklare ställningar som kan användas upp till 2 meter.

Risker med ställningar

De vanligaste typerna av olyckor är

  • att någon faller från ställningen
  • att någon del av ställningen lossnar
  • att hela ställningen välter.

Det händer också att ställningen, eller de som är på väg till eller från ställningen, blir påkörda.

Så här förebygger du riskerna

Det finns mycket du som arbetsgivare kan göra för att förebygga riskerna med ställningar.

Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt

Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Kontrollera att montörerna har rätt utbildning

För att bygga ställningar måste montörerna ha utbildning. Vad de behöver kunna beror på hur komplicerad ställningen är. Kraven beskrivs i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning, bilaga 7.

Vid inspektioner måste arbetsgivaren visa upp ett intyg på rätt utbildning.

Kontrollera att montörerna är skyddade mot fall

Oftast behöver montörerna personlig fallskyddsutrustning om plattformar och skyddsräcken ännu inte är på plats. Det innebär att de också behöver instruktion och träning i hur fallskyddsutrustningen ska användas.

Kontrollera att specialkomponenter är godkända

Fasadställningar består oftast av speciellt tillverkade komponenter. Sådana system måste vara typgodkända enligt svenska regler eller likvärdiga regler i andra EU/EES-stater eller Turkiet. Vid inspektioner ska du som är arbetsgivare kunna visa upp dokumentation som styrker detta och att helheten håller för värsta scenario.

De generella instruktionerna behöver normalt kompletteras med

  • en skiss eller beskrivning av den specifika ställningen som man ska bygga
  • vilka laster den kommer att tåla
  • var infästningarna ska placeras och hur stark varje infästning behöver vara.

Infästningarna ska sedan testas på arbetsplatsen, eftersom varje fasad är unik. Belastningen mot marken behöver också övervägas. Under varje fot i en ställning behöver man oftast ha plank eller motsvarande som fördelar belastningen över en större yta.

Det är möjligt att bygga ställningar av standardrör (48,3 mm) eller standardvirke (C24) som inte behöver vara typkontrollerat. Rören måste i så fall kopplas ihop med typgodkända kopplingar. Om man vill slippa komplicerade hållfasthetsberäkningar måste rörställningarna dessutom följa godkända typfall (SP 2006:58).

Spara dokumentationen

Oavsett vilken ställning som du väljer att bygga ska du spara dokumenten så att de kan visas upp vid interna och externa inspektioner.

De som använder ställningen behöver också dokumenten för att se till att de inte överbelastar den. Det kan till exempel vara frestande att lasta på för mycket material i den eller att klä in den för att skydda mot dåligt väder. Inklädnad ökar vindfånget och kräver tätare infästningar. Även hissar och skyddstak kräver ytterligare åtgärder för att hållfastheten ska vara garanterad. Därför bör tillåtna laster anslås tydligt på en skylt vid ingången till ställningen.

Kontrollera regelbundet att säkerheten består

Du behöver regelbundet kontrollera säkerheten i ställningen. Det kan till exempel handla om att:

  • Montörer kan glömma sin skyddsutrustning och behöva påminnas.
  • Ställningen kan bli påkörd.
  • Infästningar kan lossna.
  • Fötterna kan sjunka ner i marken.
  • Vädret kan försvaga ställningen.

Lägg upp rutiner för att kontrollera ställningarna ofta och regelbundet. För rapporteringen av allvarliga olyckor och tillbud till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan finns det appar att ladda hem.

Arbetsgivaren ansvarar för riskerna

Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna i ställningar, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.

Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö

Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.

Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet

Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd

Relaterad information

Läs om våra produktregler för ställningar:

Senast uppdaterad 2024-12-18