Kokgrytor

Kokgrytor är vanliga i restaurang- och storkök. En kokgryta består av ett utrymme där maten tillagas, ett beskickningsrum, och ett ångrum.

Ångrummet är slutet och har ett övertryck. Kokgrytans inre vägg värms av ångan i ångrummet.

Kokgrytor kan spricka eller explodera

Den trycksatta ångan gör att det finns en risk att kokgrytan spricker eller exploderar. Om kokgrytans tryckkärl brister kan het ånga strömma ut. Blir trycket för högt i ångutrymmet kan grytan explodera och het mat kan slungas ut i lokalen.
Det är därför viktigt att du som arbetsgivare förebygger riskerna för skador och olyckor med kokkärl i din verksamhet.

Så här åtgärdar du riskerna

Se till att kokgrytan är installerad enligt tillverkarens anvisningar.

  • Gör en riskbedömning av kokgrytans placering och hur den används.
    - Var blåser säkerhetsventilen ut ånga?
  • Se till att instruktionen eller bruksanvisningen är tillgänglig för arbetstagarna.
    - Alla arbetstagare ska förstå instruktionerna.
  • Ha rutiner för fortlöpande tillsyn och en förteckning över de kokgrytor som har kontrollklass A eller B.
  • Se till att kokgrytan genomgår de kontroller som ska utföras av ackrediterade kontrollorgan.
  • Se till att kokgrytan genomgår fortlöpande tillsyn regelbundet.
    - Kontrollera regelbundet att säkerhetsventilens fungerar.

Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt

Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.

Länk: SAM

Kokgrytor i klass A eller B ska kontrolleras av kontrollorgan

Om en kokgryta har en högsta tillåten temperatur på över 110 ˚C kan den vara kontrollpliktig. Som arbetsgivare behöver du ta reda på om din kokgryta har kontrollklass A eller B. Sådana grytor ska genomgå kontroll som utförs av ett kontrollorgan. Det är du som arbetsgivare som ska se till att kokgrytorna som används i er verksamhet kontrolleras.

För att avgöra kokgrytans kontrollklass, ta fram följande uppgifter:

  • om kokgrytan alstrar egen ånga eller om ångan kommer från en central ångpanna
  • högsta tillåtna temperatur i ångutrymmet
  • sammanlagd volym på ångutrymmet och beskickningsrummet
  • högsta tryck som kokgrytan kan användas med.

Olika typer av kokgrytor

Kokgrytor som alstrar egen ånga

Om volymen för både ångutrymmet och beskickningsrummet multiplicerad med säkerhetsventilens öppningstryck är större än 50 barliter tillhör kokgrytan klass B.

Om det är över 200 barliter tillhör kokgrytan klass A.

Kokgrytor med extern ångtillförsel

Om volymen för både ångutrymmet och beskickningsrummet multiplicerad med säkerhetsventilens öppningstryck är större än 200 barliter, tillhör en sådan kokgryta klass B. Om det är över 1 000 barliter tillhör kokgrytan klass A.

LÄNK: Trycksatta anordningar

LÄNK: Kontroll av trycksatta anordningar

Senast uppdaterad 2024-10-25