Synundersökning och glasögon för dator- och bildskärmsarbete

Många arbetstagare behöver särskilda glasögon vid dator- och bildskärmsarbete. Du som arbetsgivare ska erbjuda synundersökning till alla som arbetar vid dator eller bildskärm minst en timme om dagen.

Vid stigande ålder blir ögat sämre på att ställa in synavstånd och synskärpa, och man blir mer känslig för bländande ljus. Med åldern behöver de flesta personer särskild synkorrektion för att kunna arbeta utan besvär, till exempel glasögon anpassade till bildskärmsarbetet.

Riskerna med dåliga synförhållanden

Dåliga synförhållanden kan orsaka ögonbesvär. Dessa visar sig genom till exempel

  • ögontrötthet
  • sveda
  • gruskänsla
  • ljuskänslighet
  • huvudvärk.

Dåliga synförhållanden kan också orsaka belastningsbesvär, till exempel genom att arbetstagare omedvetet intar ogynnsamma arbetsställningar och arbetsrörelser för att kunna se bra.

Så här kan du åtgärda riskerna

Erbjud regelbunden synundersökning

Du som arbetsgivare ska regelbundet erbjuda synundersökning till alla som normalt arbetar vid bildskärm mer än en timme per dag. Förutom syn- och ögonbesvär, kan även huvudvärk och besvär i nacke och skuldror vara skäl för en synundersökning.

Synundersökningar bör göras regelbundet med ett ungefärligt intervall på två till fem år, och om arbetstagaren får besvär som kan ha samband med synförhållandena på arbetsplatsen. Yngre personer kan ofta klara sig med de längre intervallen.

För att komma fram till ett lämpligt intervall kan man rådfråga den man anlitar för synundersökningar, företagshälsovården eller legitimerad optiker.

  • Du som arbetsgivare ska bekosta synundersökningen, men är bara skyldig att betala för de billigaste acceptabla bågarna. Däremot går det inte att sätta en kostnadsgräns för själva glasen, eftersom den kostnaden beror på vilken typ av korrektionsglas som är nödvändiga för en arbetstagare i ett visst bildskärmsarbete.

    Bildskärmsglasögon är i likhet med andra arbetsglasögon ett arbetsredskap som tillhör arbetsgivaren. Det är dock vanligt att arbetstagare får ta med sig sina arbetsglasögon när de byter anställning.

  • Vid kortare arbete med en bärbar smartmobil eller surfplatta brukar progressiva glasögon eller privata läsglasögon fungera bra. Denna typ av arbete kräver alltså inte särskilda bildskärmsglasögon.

Arbetsgivaren kan behöva organisera om arbetet

Om en arbetstagare får synbesvär, trots åtgärder, behöver du som arbetsgivare organisera arbetet så att arbetstagaren kan växla till mindre ansträngande arbetsuppgifter. Om det inte är möjligt ska du se till att arbetstagaren får tillräckliga avbrott från bildskärmsarbetet så att besvär inte uppstår i arbetet.

Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt

Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.

Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM)

Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna med bildskärmsarbete, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö.

Läs mer om arbetsgivares ansvar vid användning av datorer och bildskärmar:

Användning av datorer och bildskärmar

Läs mer

Syn och belysning vid användning av datorer och bildskärmar

LÄNK till pdf på Mynaks webb: Riktlinjer för synergonomi

https://mynak.se/wp-content/uploads/2021/06/MYNAK_Riktlinje-Synergonomi_21.09.16_TILLGANGLIG.pdf

Belysning och synergonomi, Prevents webbplats

 

 

Senast uppdaterad 2024-10-18