Organisering av arbete med datorer och bildskärmar

Hur arbete vid datorer och bildskärmar är organiserat påverkar risken för ohälsa. Arbetspassen framför dator eller bildskärm kan bli långa, särskilt om arbetet är starkt styrt eller bundet. Risken för ohälsa ökar också om arbetet är ensidigt upprepat.

Bildskärmsarbete som är starkt styrt, bundet eller ensidigt upprepat får normalt inte förekomma. Det kan till exempel handla om övervakningsarbete där arbetstagaren är bunden till bildskärmen för att kunna göra sitt jobb. Ensidigt upprepat arbete innebär att liknande arbetsrörelser återkommer om och om igen, till exempel vid kontinuerlig datainmatning.

Riskerna vid starkt styrt, bundet eller ensidigt upprepat bildskärmsarbete

Intensivt och monotont inmatningsarbete under en stor del av arbetsdagen ökar risken för belastningsbesvär. Även kontinuerlig redigering eller korrekturläsning kan påverka risken för ohälsa, om återhämtningen är otillräcklig.

Långvarigt arbete där datormus eller annat styrdon används utan tillräckliga pauser, ökar också risken för belastningsbesvär.

Bildskärmsarbete kan också innebära en avskärmning från sociala kontakter.

Undvik bildskärmsarbete som är starkt styrt, bundet och ensidigt upprepat

Du som arbetsgivare ska se till att det normalt inte förekommer arbete vid bildskärm som är starkt styrt eller bundet, eller ensidigt upprepat i fysiskt eller psykiskt avseende. Detta kan till exempel ske genom arbetsberikning, arbetsutvidgning eller arbetsväxling (arbetsrotation).

Regelbundna pauser för återhämtning är en annan viktig åtgärd.

Du som arbetsgivare bör planera och ordna arbetet så att det ger möjlighet till personliga kontakter. Arbetslokalen och övrig miljö på arbetsplatsen bör utformas med hänsyn till detta.

Repetitivt, starkt styrt eller bundet arbete

Ge arbetstagarna möjlighet att påverka sitt arbete

Hur arbetet utförs har stor betydelse för hur länge det är lämpligt att arbeta vid skärmen. För att minska risken för ohälsa är det bra om arbetstagare kan varva bildskärmsarbete med andra arbetsuppgifter.

Det är väsentligt att du som arbetsgivare ger arbetstagarna handlingsutrymme att påverka upplägg och genomförande av det egna arbetet, så att de får tillräcklig rörelsevariation och återhämtning.

Arbetstagaren behöver kunna planera och lägga upp sitt arbete samt ta pauser för att undvika alltför intensiv användning av datormus eller annat styrdon. Intensiv användning kan exempelvis handla om hur många ”klick” man behöver göra med datormusen, vilket programvarans utformning kan påverka.

Skapa handlingsutrymme för arbetstagarna

Om arbetstagare har fått besvär på grund av arbete med dator eller bildskärm

Om arbetstagaren får synbesvär eller andra belastningsbesvär till följd av bildskärmsarbete trots åtgärder, ska du som arbetsgivare se till att ordna arbetet så att arbetstagaren kan växla till mindre ansträngande arbetsuppgifter om möjligt.

Om du inte kan ordna arbetet på ett sådant sätt ska du se till att arbetstagaren får tillräckliga pauser.

Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt

Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Här kan du läsa mer om arbetsgivares ansvar vid användning av datorer och bildskärmar:

Användning av datorer och bildskärmar

Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd

Senast uppdaterad 2024-12-05