Kunskaper och tillstånd

En del risker i arbetet med lyftanordningar och lyftredskap är kopplade till bristande kunskaper. Därför ska både du som är arbetsgivare och de som arbetar med lyftanordningar ha den kunskap som krävs. För att använda vissa lyftanordningar behövs tillstånd.

Kunskap och kompetens handlar om många saker. Det kan vara allt från att vara bekant med instruktionsmanualen för anordningen, till att känna till de arbetsmoment som ska genomföras och de risker som kan uppstå. Både arbetsgivare och arbetstagare ska ha tillräckliga kunskaper.

Kunskap är en del av arbetsmiljöarbetet

Kunskap och utbildning bör vara en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Du som arbetsgivare behöver känna till olika lyftanordningars och lyftredskaps begränsningar och vilka arbetsmoment som kan kräva ytterligare förarbete vad gäller risker och åtgärder. Du ska också känna till vilka arbetsuppgifter som kräver särskild planering och vilka uppgifter som bör begränsas till vissa arbetstagare.

Du ska hela tiden ta hänsyn till arbetstagarnas kunskaper när du planerar arbetet och fördelar arbetsuppgifter:

  • Fördela arbetsuppgifter till de arbetstagare som har lämplig kunskap och tillstånd.
  • Vid användning av viss arbetsutrustning som kan medföra särskild risk för ohälsa eller olycksfall, ska du utse vilka arbetstagare som har till uppgift att använda sådan utrustning.
  • Du ska utse personlyftledare vid tillfälliga personlyft.
  • Du ska utse en ansvarig person för lyftoperationer när representanter från flera verksamheter är involverade.

Arbetstagarna som du utser ska givetvis ha relevanta kunskaper, så att planering och genomförande kan ske på ett säkert sätt.

Arbetsgivarens kunskaper

Som arbetsgivare ska du se till att du har rätt kunskaper för att riskbedöma arbetsmiljön med lyftanordningen du tillhandahåller. Det betyder att du behöver ha kunskaper för att avgöra om anordningarna du tillhandahåller har

  • genomgått de kontroller som behövs
  • fått det underhåll och den fortlöpande tillsyn som krävs för att anordningarna ska kunna användas säkert.

Läs mer om underhåll och kontroll på kommande sidor.

Underhåll och kontroll av lyftanordningar och lyftredskap

Arbetstagarna ska ha kunskap och utbildning

Du som arbetsgivare ansvarar för att arbetstagarna har genomgått tillräcklig teoretisk och praktisk utbildning, och därmed har de kunskaper som behövs för att arbeta med lyftanordningar och lyftredskap.

Det är också viktigt att du säkerställer att arbetstagarna har tillgodosett sig den kunskap som krävs för arbetsuppgifterna, samt att du har dokumentation över deras kunskaper. För mer komplicerade lyftanordningar kan det krävas att de har examen och yrkesbevis.

Om det behövs kan du som arbetsgivare ta fram instruktioner för arbetet. Ibland kan skrivna instruktioner behöva kompletteras med muntliga instruktioner eller bilder, till exempel om det är en särskilt svår arbetsuppgift som en arbetstagare inte har praktisk erfarenhet av innan.

Ibland skapas nya risker plötsligt och därför är det bra att ha den kunskap som krävs för att kunna hantera de nya riskerna.

Eftersom arbetsuppgifterna varierar, behöver till exempel en förare av en lyftanordning och en lastkopplare inte nödvändigtvis ha samma kunskaper.

Utvärdera regelbundet kunskaperna

Du som arbetsgivare kan behöva utvärdera kunskaperna regelbundet för att avgöra om det behövs ytterligare utbildning eller om det behövs justeringar i arbetsmoment. Det kan också vara om det har uppstått risker som var svåra att förutse.

Om du bedömer att en arbetstagare saknar tillräckliga kunskaper ska givetvis inte arbetstagaren anlitas för sådana uppgifter.

Arbetstagaren ska kunna avbryta arbetet

Arbetstagaren ska känna till att de kan avbryta arbetet tills en åtgärd har satts in. Det betyder att arbetstagarna behöver ha tillräckliga kunskaper för att kunna ingripa om en plötslig risk uppkommer, trots förebyggande åtgärder i arbetsmiljöarbetet. Efter sådana situationer ska du som arbetsgivare utvärdera och följa upp vilka lärdomar du kan ta med i det fortsatta arbetsmiljöarbetet.

Maskindrivna lyftanordningar kräver tillstånd

Arbete med maskindrivna lyftanordningar kräver tillstånd från arbetsgivaren. För att få tillstånd måste arbetstagaren ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper. Dokumenterade kunskaper och tillstånd behövs inte för användning av hiss.

Det är viktigt att du som arbetsgivare bedömer de kunskaper som krävs för respektive anordning och arbetsuppgift och anpassar tillståndet till den bedömningen.

Vid användning av maskindrivna lyftanordningar måste det alltid finnas gällande tillstånd för den aktuella utrustningen och den aktuella arbetsuppgiften.

Minderåriga får inte köra maskindrivna lyftanordningar

Du som arbetsgivare får inte anlita minderåriga som förare eller skötare av maskindrivna lyftanordningar, förutom i vissa undantagsfall och under vissa givna förutsättningar.

Läs mer om vilka regler som gäller för minderåriga arbetstagare:

För arbetsgivare till minderåriga arbetstagare

Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd

Senast uppdaterad 2024-12-04