Att välja rätt personlig skyddsutrustning

För att kunna välja rätt personlig skyddsutrustning behöver du som arbetsgivare utgå ifrån riskerna i arbetsmiljön och välja skyddsutrustning som skyddar mot riskerna. Du bör samråda med skyddsombud och arbetstagare för att se till att utrustningen passar arbetstagaren som ska använda den.

Skyddsutrustningen ska skydda mot riskerna

  • Du som arbetsgivare ska ta reda på vilka egenskaper den personliga skyddsutrustningen ska ha och bedöma om den skyddar mot riskerna du har identifierat i arbetsmomentet.

    För att ta reda på det kan du till exempel utgå från de här frågorna:

    • Hur länge varar arbetet?
    • Är arbetet fysiskt tungt?
    • Utsätts användaren för värme eller kyla?
    • Vad ska utrustningen skydda mot?
    • Hur länge ska utrustningen kunna skydda vid ett och samma tillfälle?
    • Ska utrustningen skydda mot flera risker?
    • Ska utrustningen användas tillsammans med annan personlig skyddsutrustning?
    • Om mer än en personlig skyddsutrustning används, går de då att kombinera utan att skyddet försämras?
    • Vilken prestanda krävs på utrustningen?
    • Är utrustningen anpassad till den individ som ska använda utrustningen?

     

  • När du som arbetsgivare väljer personlig skyddsutrustning är det särskilt viktigt att samråda med skyddsombud eller arbetsmiljöombud och arbetstagare. Om arbetstagaren har varit med och valt sin personliga skyddsutrustning och om den är individuellt anpassad ökar motivationen att använda den.

  • Du som arbetsgivare ska välja personlig skyddsutrustning utifrån det ändamål det är avsett för. Det betyder att arbetstagare bara får använda skyddsutrustningen på det sätt som bruksanvisningen beskriver.

  • Om en arbetstagare behöver mer än en personlig skyddsutrustning, ska du som arbetsgivare kontrollera att olika personliga skyddsutrustningar går att kombinera utan att skyddsförmågan försämras.

     

Välj personlig skyddsutrustning som passar den enskilda arbetstagaren

Du som arbetsgivare ska välja personlig skyddsutrustning som passar den enskilda arbetstagaren. Skyddsutrustningen bör vara så bekväm som möjligt och ge så liten fysisk och psykisk belastning som möjligt i förhållande till den skyddsnivå som krävs.

Tänk på att personlig skyddsutrustning kan ge ökad belastning även om den har en bra passform. När du köper in personlig skyddsutrustning behöver du ha en förståelse för vilken belastning utrustningen kan ge.

  • När du väljer personlig skyddsutrustning ska du ta hänsyn till arbetstagarnas individuella förutsättningar och begränsningar, exempelvis kvinnor och mäns olika förutsättningar.

    • Du ska se till att varje enskild arbetstagare får prova ut sin egen personliga skyddsutrustning för att få rätt storlek och passform,
    • Ibland är det nödvändigt att arbetstagaren provar olika fabrikat eller storlekar av en personlig skyddsutrustning för att få avsett skydd mot riskerna och uppnå en rimlig bekvämlighet.
    • Det är också viktigt att personlig skyddsutrustning är anpassad till arbetstagarens hälsotillstånd och förutsättningar.

    Syftet är att den personliga skyddsutrustningen ska ha fullgod effekt för arbetstagaren. Till exempel måste tätsittande andningsskydd ha rätt form och storlek för att sluta tätt. Det är bra om arbetstagare inte behöver tvångstillpassa andningsskydd för att få det tätt, till exempel genom att dra åt remmarna på ett sätt som skapar obehag utöver den ökade belastning som kan förväntas.

    Syftet är också arbetstagaren ska få veta hur de olika utrustningarna ska sitta när de sitter på ett korrekt sätt. De ska även veta hur man sätter på sig sin personliga skyddsutrustning och hur man sätter ihop den.

  • Du ska välja personlig skyddsutrustning utifrån arbetsuppgiften och de risker som den enskilda arbetstagaren utsätts för. Skyddsutrustningen ska också vara anpassad till förhållandena på arbetsplatsen och arbetstagarens aktuella arbetsställningar och arbetsrörelser.

    Beroende på arbetsmoment kan olika arbetstagare behöva personlig skyddsutrustning med olika skyddsnivåer. Det är riskbedömningen som avgöra vilken skyddsnivå som behövs.

    Ta hänsyn till att personlig skyddsutrustning som begränsar rörligheten och synfältet kan orsaka felaktiga belastningar och kroppsställningar i din riskbedömning. Om ett arbete är fysiskt tungt kan täta skyddskläder ge en hög värmebelastning.

Personlig skyddsutrustning är för personligt bruk

Personlig skyddsutrustning bör vara personlig och bara användas av flera arbetstagare i undantagsfall. Personlig skyddsutrustning som kräver individuell tillpassning bör generellt inte användas av flera, till exempel tättsittande andningsskydd. Däremot kan hjälmar som är enkla att ställa in användas av flera vid behov.

Om den personliga skyddsutrustningen används av flera arbetstagare ska du som arbetsgivare se till att det inte skapar några problem för säkerhet, hälsa eller hygien för de olika användarna. Det innebär att det bör finnas särskilda rutiner för att

  • kontrollera den personliga skyddsutrustningen innan användning
  • säkerställa att det finns tillgång till de storlekar och modeller som behövs för varje enskild arbetstagare som behöver använda den
  • säkerställa att den personliga skyddsutrustningen inte orsakar hälso- och hygienproblem för de olika arbetstagarna, till exempel med rutiner för kontroll och rengöring inför byte av användare.

Framför allt ska du som arbetsgivare i alla situationer säkerställa att alla användarna får den skyddsutrustning som passar den specifika användaren. Viss skyddsutrustning, som till exempel skor och andningsskydd, behöver vara mer anpassad för användaren för att nå skyddsnivå, och du behöver säkerställa att arbetstagare i alla situationer har tillgång till den.

Vad betyder piktogrammen i skyddsutrustningen?

Skyddskläder och skyddshandskar ska även vara märkta med ett piktogram som anger vad de skyddar mot eller vilken miljö de är lämpliga att användas i.

Skyddskläder och skyddshandskar som skyddar mot flera risker ska ha ett piktogram för varje typ av risk. Exempelvis ska skyddskläder mot kemikalier som även skyddar mot uppbyggnad av statisk elektricitet vara märkt med två piktogram: ett för skydd mot kemikalier och ett för skydd mot statisk uppladdning.

Exempel på piktogram som förekommer är:

Det finns piktogram i imagevault och i det worddokument handläggare levererat.

Senast uppdaterad 2024-10-22