Personligt fallskydd
I första hand ska du som arbetsgivare planera och organisera arbetet så att risken för fall förhindras med till exempel gemensamma skyddsräcken eller fallskyddsnät. Det är endast om risken inte kan förhindras på annat sätt som personligt fallskydd får användas.
När du väljer personligt fallskydd
Personligt fallskydd består av olika komponenter som sätts ihop till en utrustning. Det finns olika typer av fallskydd, till exempel fallhindrande system, personlig fallskyddsutrustning och system för reparbete. När du som arbetsgivare ska välja typ av personligt fallskydd är det flera saker du behöver ta hänsyn till, eftersom det är riskfyllt att arbeta i ett personligt fallskydd.
Det personliga fallskyddet ska vara lämpligt för det tänkta arbetet. Därför behöver du ha en klar uppfattning om arbetsmomentet och förhållandena på arbetsstället innan du väljer fallskydd. Förse sedan dina arbetstagare med ett personligt fallskydd som är anpassat till det arbete som ska utföras.
Du kan ställa dig följande frågor:
- Hur ser arbetsplatsen ut? Lutar underlaget? Finns det lämpliga förankringsanordningar?
- Behöver arbetstagaren stödja sig på sin utrustning?
- Vad är den minsta fria höjden – hur långt kan arbetstagaren riskera att falla?
- Vad är det för väderförhållanden? Är underlaget isigt eller snöigt eller kan det uppstå situationer där det blåser mycket? Detta kan påverka om arbetstagaren behöver stödja sig på utrustningen eller inte.
- Finns det vassa kanter som kan skada linan i fallskyddet vid ett fall till lägre nivå?
- Är förankringspunktens läge och hållfasthet kontrollerade? Finns det risk för pendelfall?
- Finns det andra risker på arbetsstället? Till exempel kan textila material som selar, linor och slingor, påverkas av värme, vassa kanter, UV-ljus, kemikalier bland annat.
Ta hänsyn till den enskilda arbetstagaren
Det är viktigt att du som arbetsgivare tar hänsyn till arbetstagaren när du väljer utrustning. Du kan ställa dig dessa frågor:
- Har vi tagit hänsyn till de ergonomiska aspekterna genom att välja sele och fästpunkter som minimerar obehag och belastning på kroppen?
- Har arbetstagaren tillräcklig utbildning för att kunna använda sitt personliga fallskydd på ett korrekt sätt?
- Har arbetstagaren kunskap om riskerna vid felaktig användning av personligt fallskydd?
Förebygg riskerna med att använda personlig fallskyddsutrustning
Här är exempel på åtgärder och rutiner för att minska riskerna med att använda personlig fallskyddsutrustning. Observera att arbete i personlig fallskyddsutrustning aldrig ska göras som ensamarbete.
Utgå alltid från tillverkarens bruksanvisning, som ger information om hur utrustningen är avsedd att användas och vilka eventuella begränsningar i användning som finns. Exempelvis beskriver bruksanvisningen hur utrustningen ska förankras samt den minsta fria höjden under arbetstagaren som behövs.
En arbetstagare som faller och blir hängande i en helsele riskerar att drabbas av ortostatisk chock (hängtrauma), vilket kan leda till allvarliga skador och till och med dödsfall. Detta är också en risk som tillverkare varnar för i bruksanvisningen. Förloppet kan gå snabbt och därför bör alla känna till de tidiga tecknen på ortostatisk chock.
-
En arbetstagare som ska använda personligt fallskydd ska ha tillräckliga kunskaper i användning av det personliga fallskydd som ska användas. Det finns stora skillnader i hur komplex olika typer av utrustning är, och detta ställer i sin tur olika krav på arbetstagarens kunskaper.
Du som arbetsgivare ska se till att arbetstagare får utbildning, information och praktisk övning i
- hur de ska använda och koppla ihop de olika komponenterna
- hur det personliga fallskyddet är avsett att användas, enligt tillverkarens bruksanvisning
- hur utrustningen ska kontrolleras inför varje användning samt hur den ska skötas och underhållas
- att rädda en arbetstagare som har blivit hängande samt att använda räddningsutrustning.
De behöver också få information om riskerna med att använda utrustningen felaktigt.
Vid reparbete finns särskilda krav på utbildning.
-
Personligt fallskydd ska alltid förankras enligt tillverkarens bruksanvisning i en lämplig förankringsanordning som har den hållfasthet som krävs enligt bruksanvisningen. Till exempel kan vissa flexibla förankringsanordningar vara olämpliga att använda tillsammans med vissa fallskyddsblock.
Förankringsanordningar som är en del av en struktur eller utrustning ska uppfylla kraven på förankringsanordningar enligt relevant standard för produkten eller utrustningen. Det gäller exempelvis förankrings-anordningar på gångbryggor på tak eller på arbetsplattformar.
Om det inte finns förankringsanordningar avsedda för förankring av personligt fallskydd tillgängliga så kan fallskyddet förankras i en annan punkt som klarar belastningen som anges i tillverkarens bruksanvisning för det personliga fallskyddet.
Förankra ovan huvudhöjd i första hand
Personligt fallskydd bör i första hand förankras ovan huvudhöjd. Om det inte är möjligt kan du förankra i midje- eller fothöjd, om tillverkarens bruksanvisning för fallskyddskomponenten tillåter det. Den minsta fria höjden som krävs under arbetstagaren vid förankring i midje- eller fothöjd är större än vid förankring ovan huvudhöjd.
Om förankring av det personliga fallskyddet görs i midje- eller fothöjd ska den personliga fallskyddsutrustningen vara avsedd för förankring i dessa positioner enligt tillverkarens bruksanvisning.
-
Personlig fallskyddsutrustning kräver ett visst fritt utrymme under användaren för att kunna bromsa in när det sker ett fall. Utgå ifrån tillverkarens bruksanvisning när du beräknar den fria höjden för utrustningen.
Den minsta fria höjden som krävs beror på om förankringen är ovan huvudet eller i midje- eller fothöjd.
-
Inför varje användning bör användaren kontrollera sin utrustning enligt bruksanvisningen. Användaren bör bland annat kontrollera att sömmarna är hela och att det inte finns synliga skador på de olika delarna.
Vilken information ska finnas i tillverkarens bruksanvisning?
Personligt fallskydd ska alltid användas enligt bruksanvisningen. De olika komponenterna i ett personligt fallskydd får användas tillsammans i olika kombinationer under förutsättning att de kombineras enligt tillverkarens bruksanvisning.
I bruksanvisning står också hur personligt fallskydd ska kontrolleras och underhållas.
Mer om olika typer av personligt fallskydd
Här kan du läsa mer om olika typer av personligt fallskydd och hur de ska användas.
-
Ett fallhindrande system är inte avsett att stoppa eller bromsa ett fall till lägre nivå. Det ska enbart begränsa hur arbetstagarna kan röra sig, så att de inte når fram till områden där de kan falla till lägre nivå. De passar bra att använda på platta tak eller på tak med liten lutning där det inte finns risk för halka eller för att bli hängande i utrustningen. Däremot är de inte lämpliga att använda när man behöver stödja sig på utrustningen under arbetet.
Ett fallhindrande system består av följande komponenter som sätts ihop till ett system:
- helsele, sittsele eller stödbälte,
- fallstoppslina eller positioneringslina
- förankringsanordning.
Fallstopplinans maximala längd ska justeras så att arbetstagarna aldrig kan nå en plats där de riskerar att falla. Ta därför hänsyn till förankringsanordningens läge och eventuella deformation när du justerar linans längd.
-
Personlig fallskyddsutrustning är ett falldämpande system som används för att stoppa och bromsa ett fall till lägre nivå. Om det finns en risk för fritt fall ska arbetstagaren alltid använda falldämpande system. Vid ett fall att ska utrustningen göra att arbetstagaren bli hängande upprätt i väntan på räddning.
Ett falldämpande system består av
- en förankringsanordning
- en helsele
- ett kopplingssystem med falldämpande funktion som består av en av följande:
- en falldämparlina
- ett fallskyddsblock
- ett styrt glidlås på en fast förankrad lina eller skena
- ett styrt glidlås på en flexibel förankringslina.
Tänk på att falldämpande system
- inte förhindrar användaren från att nå områden med risk för fritt fall
- har en bromssträcka innan fallet stoppas
- endast bromsar och begränsar bromskraften.
Exempel på situationer som kan kräva ett falldämpande system är
- arbete på branta tak och balkkonstruktioner
- klättring
- arbete med vertikala stegar
- montering av byggnadsställningar
- brytning i gruva
- inspektion av stål- och betongkonstruktioner.
-
Med ett system för arbetspositionering får användaren stöd från utrustningen, vilket ger användaren möjlighet att inta en lämplig position för arbetet som ska utföras. Det kan exempelvis användas vid stolparbete eller vid arbete på lutande tak.
Om det finns risk för fall till lägre nivå ska det alltid kombineras med ett kollektivt fallskydd eller personlig fallskyddsutrustning som stoppar och bromsar ett fall.
Ett system för arbetspositionering består av:
- helsele, sittsele eller stödbälte
- positioneringslina
- förankringsanordning, om det behövs.
-
Vid reparbete hänger användaren fritt i två linor: en arbetslina och en säkerhetslina. Ett system för reparbete gör att användaren hängande kan röra sig uppåt eller neråt längs arbetslinan, och kan även tillåta rörelse i sidled under arbetet. Säkerhetslinan förhindrar ett fritt fall och arbetslinan används för arbetspositionering på arbetsplatsen.
Arbetslinan och säkerhetslinan ska vara separat förankrade i en förankringsanordning och ska ha en justeringsanordning på varje lina så att arbetstagaren kan röra sig uppåt och neråt längs linan.
Selen ska ha två kopplingspunkter: en låg för att koppla fast arbetslinan och en högre för att koppla fast säkerhetslinan. Arbets- och säkerhetslinan ska alltid vara kopplade till selen även om ett säte används.
-
Räddningsutrustning används för att rädda arbetstagare som har fallit och blivit hängande i sin sele på ett säkert sätt.
Med ett räddningssystem kan du lyfta eller fira ned personer som behöver räddas till säker plats.
SIS vägledning för arbete i personlig fallskyddsutrustning
Svenska institutet för standarder (SIS) har i samarbete med Arbetsmiljöverket tagit fram en vägledning för arbete i personlig fallskyddsutrustning. I den hittar du information om olika typer av personligt fallskydd, risker och åtgärder vid användning av personlig fallskyddsutrustning och information om hur den ska användas.
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd
Arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning - säker användning (2023:11)
Senast uppdaterad 2024-12-17