Truckar

Truckar är inblandade i många arbetsolyckor i Sverige. Varje år skadas fler än tusen människor så pass mycket att de är borta från jobbet. Flest olyckor sker inom transportbranschen, tillverkningsindustrin och handeln. Ofta är inhyrda arbetstagare iblandande i olyckorna. Du kan undvika många farliga situationer med rätt kunskaper.

Det finns truckar av mycket skilda slag och användningsområdena varierar kraftigt, dels mellan skilda trucktyper, dels mellan företag och organisationer som använder samma trucktyp. Riskerna med truckar ser därför olika ut från arbetsplats till arbetsplats.

Det sker många arbetsolyckor med truckar

Trucken är den maskintyp som är inblandad i flest arbetsolyckor. De vanligaste skadorna är fotskador. Skadorna orsakas framför allt av ledtruckar och mindre åktruckar.

Vanligt med skador för att föraren tappar kontrollen

Den vanligaste skadeorsaken är att föraren på olika sätt tappar kontrollen över trucken, till exempel kolliderar med föremål eller andra truckar, välter, kör på personer eller tappar sin last. Det kan bero på bristande organisation eller att föraren inte använder trucken på rätt sätt.

En vanlig olycka är att föraren stukar foten när hen ska hoppa av eller på en truck. Vanligt är också att föraren av en truck med ståplatta kör mot något. Instinktivt sträcker föraren då ut en fot för att bromsa och klämmer fötter och ben.

Förslitningsskador för att arbetet är ensidigt

Förslitningsskador på framför allt nacke, skuldror och rygg är vanliga. Arbetet för truckförare är ofta ensidigt till exempel genom upprepad belastning på nacke och rygg när last ska hämtas eller lämnas i höga pallställ.

Arbetsgivaren ansvarar för riskerna med truckar

Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna med truckar, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.

Regler för arbete med truckar

Det finns särskilda regler för arbete med truck. I Arbetsmiljöverkets föreskrifter står bland annat att

  • arbetsgivaren systematiskt ska undersöka och riskbedöma användningen av truckar
  • arbetsgivaren ansvarar för att truckförarna har tillräckliga teoretiska och praktiska kunskaper och att de kunskaperna är dokumenterade
  • truckförarna ska ha skriftligt tillstånd att köra truck
  • truckar bara får användas i lämpliga miljöer
  • sikten måste vara tillfredsställande
  • trucktrafiken ska vara avgränsad från gående när det är möjligt
  • lastbilsflak och liknande ska säkras innan en förare kör ut en truck på ett flak
  • den som kör truck ska ha bälte när det finns.

LÄNK Användning av truckar (AFS 2023:11), föreskrift

  • Definitionen av en truck i föreskrifterna är en ”självgående arbetsutrustning avsedd att med gaffelarmar eller andra lyftaggregat med liknande funktion lyfta, sänka och bära gods inom ett begränsat område och huvudsakligen användas på plana och hårdgjorda underlag”.

    • Med ”självgående arbetsutrustning” avses utrustning som har någon form av maskinell framdrivning av åkrörelsen.
    • Exempel på ”lyftaggregat med liknande funktion” är klämaggregat och lyftdon.

    Vanliga exempel på truckar som omfattas av föreskrifterna är

    • motviktstruckar
    • skjutstativstruckar
    • ledtruckar
    • plocktruckar.

    Enligt definitionen räknas även teleskoptruckar som truckar förutsatt att de är avsedda att användas inom begränsade områden med huvudsakligen plana och hårda underlag. Teleskoptruckar är truckar med variabel räckvidd.

    Det här räknas inte som truckar enligt föreskrifterna:

    • drag- eller flaktruckar
    • terminaldragtruckar (terminaltraktorer)
    • terränggående truckar, till exempel många teleskoptruckar (teleskoplastare).

    Föreskrifterna kan dock under vissa förutsättningar även gälla andra mobila maskiner än de som betraktas som truckar enligt definitionen, till exempel terränggående truckar och hjullastare. De används ofta i godshantering, till exempel för att lasta och lossa fordon. Sådan hantering liknar truckanvändning, och sådana maskiner omfattas därför av föreskrifterna om truckar när de används på plana och hårdgjorda underlag för normal truckhantering i industriell verksamhet och varudistribution.

Använd gärna våra checklistor för arbete med truckar

Arbetsmiljöverket har checklistor för arbete med truckar. Betrakta dem som ett stöd i ert arbetsmiljöarbete. De kan underlätta för dig som arbetsgivare att identifiera och åtgärda brister i din truckhantering. De upplyser om särskilt viktiga krav vid arbete med truckar samt ger råd och exempel på lämpliga sätt att uppfylla kraven.

Checklistorna innehåller hänvisningar till de regler som du som arbetsgivare är skyldig att följa och som finns i arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

LÄNK Risker med truckar

LÄNK Arbeta förebyggande för att minska olyckor med truckar

LÄNK Kunskaper och tillstånd för säker truckanvändning

LÄNK Arbetsgivaren har ansvaret för arbete med truckar

Senast uppdaterad 2024-10-24