Arbetsgivaren har ansvaret för arbete med truckar

Du som är arbetsgivare ska bedöma riskerna med arbetet med truckar och vidta alla nödvändiga åtgärder för att förebygga ohälsa eller olycksfall. Kraven i föreskrifterna om användning av truckar ska alltid vara uppfyllda. Reglerna om truckar och andra tekniska anordningar gäller även dig som ensam eller gemensamt med familjemedlemmar driver verksamhet utan anställda.

Arbetsgivare som hyr ut och in personal: samarbeta

I branscher där truckar används är det vanligt att företag hyr in personal för att köra truck. Arbetsmiljöansvaret är gemensamt för bemanningsföretaget och kundföretaget, vilket bygger på ett gott samarbete.

Du som hyr in personal är skyldig att vidta samma skyddsåtgärder för den inhyrda personalen som för din egen personal. Ge en god introduktion som visar vilka speciella risker som finns på arbetsplatsen. Kontrollera att de inhyrda medarbetarna har tillräckliga kunskaper för de truckar och arbetsuppgifter som de ska utföra, och att de har god kunskap om vilka truckregler som gäller. Du ska också utfärda ett skriftligt tillstånd.

Du som hyr ut personal ansvarar för att din personal har en god arbetsmiljö hos kunden. Försäkra dig därför om att kundföretaget åtgärdar risker för dina anställda, och att dina anställda har tillräckliga kunskaper.

LÄNK till sidorna för Arbetsmiljöansvar för inhyrd personal

Samordna arbetet på ett gemensamt arbetsställe

När flera arbetsgivare arbetar på samma fasta arbetsställe ska den arbetsgivare som råder över arbetsstället samordna åtgärderna för att skydda mot olycksfall och ohälsa.

Samordning behövs till exempel vid varumottag och terminaler när externa lastbilschaufförer kommer för att lasta och lossa sina gods. Det är då viktigt att alla inblandade har klart för sig vem eller vilka som ansvarar för vad och vilka regler som gäller.

Du som samordningsansvarig ska försäkra du dig om att arbetet kan utföras på ett säkert sätt för alla inblandade:

  • Kontrollera att alla förare har tillstånd från sina arbetsgivare för att köra truck. Tillståndet ska stämma överens med det arbete föraren är tänkt att utföra.
  • Informera alla förare om vilka truckregler som gäller och annat som rör säkerheten på arbetsplatsen.

LÄNK till Samordningsansvaret för arbetsmiljön (ADI 203) eller motsvarande

Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö med truckar

Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet och säkerheten med truckar. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.

Arbetstagares medverkan till en säker truckhantering

Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö med truckar.

Som truckförare kan du till exempel bidra till en säker arbetsmiljö genom att

  • förvissa dig om att ingen befinner sig i truckens riskområde
  • säkra truck och last innan du lämnar förarplatsen
  • backa eller ta hjälp av en kollega när du har skymd sikt.

Som gående kan du underlätta för truckföraren genom att

  • söka ögonkontakt för att ge dig till känna innan du närmar dig truckens riskområde
  • bistå truckföraren vid skymd sikt och precisionsarbete
  • aldrig gå eller ställa något i truckgångarna utan truckförarnas kännedom.

Som arbetstagare ska du alltid följa arbetsgivarens körregler och instruktioner för truckhanteringen. Detta kan till exempel innebära att du ska genomföra tillsyn av trucken före körning, anmäla fel eller använda rätt truck för en specifik arbetsuppgift. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.

Arbetstagarens deltagande i arbetsmiljöarbetet

Skyddsombuden bidrar till en säker truckhantering

Skyddsombudet representerar arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor, och kan ha värdefulla insikter. Skyddsombudet ska ges möjlighet att bidra i frågor som berör arbetsmiljön och säkerheten med truckar.

Skyddsombud ska till exempel delta vid planering av

  • nya eller ändrade arbetsmetoder och arbetsprocesser
  • ombyggnader, ommöblering eller flytt
  • val av truckar och utbytbar utrustning till truckarna.

Det är också viktigt att skyddsombud får möjlighet att medverka vid riskbedömningar och vid utformning av truckregler, arbetsinstruktioner med mera.

Om du som skyddsombud upptäcker brister i truckhanteringen ska du i första hand ta upp detta med ansvarig chef. Om detta inte räcker för att bristerna ska åtgärdas kan du begära åtgärder av Arbetsmiljöverket. Du har också rätt att stoppa farligt arbete i vissa fall.

Skyddsombud och arbetsmiljöombud

Senast uppdaterad 2024-11-08