Riskbedömning – hur allvarliga är riskerna i din arbetsmiljö?
Riskbedömning är att bedöma de risker som har identifierats i verksamheten för att avgöra om riskerna är allvarliga eller inte. Att bedöma risker är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Bra riskbedömningar kräver ett fungerande arbetsmiljöarbete
För att riskbedömningar ska fungera, behöver hela det systematiska arbetsmiljöarbetet fungera. Du som arbetsgivare ska bland annat se till att det finns
- tydliga rutiner för alla aktiviteter i det systematiska arbetsmiljöarbetet
- kunskaper och kompetens för arbetsmiljöarbetet
- en fördelning av arbetsmiljöuppgifterna i verksamheten, och
- ett samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare.
Du ska också årligen följa upp hela systemet för att kunna rätta till det som inte fungerar.
Länk Vad är systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM
Vad är en risk?
En risk är sannolikheten för att en farlig händelse eller exponering ska inträffa och konsekvenserna av om det inträffar, i form av skada eller ohälsa.
Vad som skulle kunna vara en risk i just er verksamhet är något som du själv förmodligen redan har ganska bra koll på, när du har undersökt arbetsmiljön.
Du kan läsa mer om olika risker på våra ämnessidor. (länka)
Vad är en riskbedömning?
Riskbedömning är att bestämma hur allvarlig risken är. Du kan göra det genom att väga samman sannolikheten och konsekvenserna.
Riskbedömningen gör du efter att du har identifierat vilka risker som finns i arbetsmiljön. Syftet är att hitta de åtgärder som krävs för att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av arbetet.
Hur allvarlig är risken?
När du gör riskbedömningen, ska du avgöra om risken är allvarlig eller inte. Använd dina undersökningar av arbetsmiljön som underlag. Genom att synliggöra och granska alla de faktorer som kan spela en roll för en viss risk skapar du som arbetsgivare bättre förutsättningar för att kunna bedöma om risken är allvarlig eller inte.
När du bedömer hur allvarlig en risk är, kan du väga samman
- sannolikheten för att ohälsa eller olycksfall uppstår
- vad konsekvensen blir om något händer.
När du bedömer risker är det bra att ta hjälp av dina egna sammanställningar av ohälsa, olycksfall och tillbud på arbetsplatsen. Du kan också få fram ett bra underlag med hjälp av forskning på området och information från allmän statistik, till exempel över arbetsskador.
Du ska alltid dokumentera riskbedömningen skriftligt.
Läs också i andra föreskrifter
I andra föreskrifter som riktas till arbetsgivare kan det finnas preciserade krav på vad som ska ingå i undersökningen och riskbedömningen.
Riskbedömningen hjälper dig att åtgärda riskerna
Det finns flera fördelar med att göra riskbedömningar. Det grundläggande är att du kan använda dem för att genomföra rätt åtgärder, men de hjälper också dig att prioritera bland åtgärderna. De allvarligaste riskerna ska åtgärdas först.
När du ska undersöka arbetsmiljön på nytt kan det vara bra att jämföra med bedömningar som har gjorts tidigare. Det är en av anledningarna till att du alltid ska dokumentera riskbedömningar skriftligt.
Gör riskbedömning före förändringar i verksamheten
Enligt föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete ska du alltid göra en riskbedömning före förändringar i verksamheten. Med det menas ändringar som inte utgör en del av den dagliga verksamheten, som till exempel
- personalförändringar
- förändringar av arbetsmetoder eller arbetstider
- om- och nybyggnationer
- när ny arbetsutrustning införs.
Gör riskbedömningen innan förändringarna genomförs, så att du kan genomföra eventuella åtgärder i tid. Innan du riskbedömer behöver du kartlägga vad förändringen består av, var den ska genomföras och vilka arbetstagare som berörs av ändringen.
LÄNK Riskbedömning inför ändringar i verksamheten (ADI 575), broschyr
Arbetsgivaren är ansvarig
Du som är arbetsgivare är ansvarig för att undersöka, bedöma och åtgärda arbetsmiljörisker i verksamheten. När du ska arbeta med arbetsmiljön behöver du göra det systematiskt och planerat.
Senast uppdaterad 2024-10-22