Säkerhetskultur och arbetsmiljö

Många faktorer är viktiga för att en verksamhet ska kunna fungera och för att arbetet ska kunna löpa på utan oväntade hinder. Säkerhet och arbetsmiljö är lika viktigt att ha med på agendan som ekonomi och produktion.

För verksamheter där konsekvenserna av en oönskad händelse kan bli väldigt stora, är det extra viktigt med en god säkerhetskultur och ett fungerande arbetsmiljöarbete.

Säkerhetskultur på arbetsplatsen

Säkerhetskultur är de gemensamma attityder, värderingar och uppfattningar som chefer och anställda har om förhållandet till säkerhet och arbetsmiljö. En god säkerhetskultur innebär bland annat att säkerhet genomsyrar organisationens kultur och att alla känner till, förstår och gör det som krävs för att skapa möjligheter att förebygga ohälsa och olycksfall.

Kulturen i en verksamhet skapas och upprätthålls både i grupper och hos enskilda individer. Vill man förändra den kultur som finns, behöver det ske medvetet och tar oftast längre tid än att till exempel sätta in ett luftreningsfilter.

Alla medarbetare måste ges möjlighet att delta i förändringsarbetet, för att förändringarna ska bli hållbara. Det gäller såväl chefer som arbetstagare, på alla nivåer och inte bara i den del av verksamheten där det farliga finns.

  • Ofta när man pratar om säkerhetskultur använder man ett MTO-perspektiv. MTO är en förkortning av människa, teknik, organisation och handlar om interaktioner mellan dessa. Att ta hänsyn till de tre faktorerna och interaktionerna mellan dem ger ett större helhetsperspektiv än att bara titta på till exempel teknik-människa eller enbart organisation.

    MTO-perspektivet kan användas i det förebyggande arbetsmiljöarbetet, men också när man behöver utreda varför något har inträffat.

    Det är vanligt att man använder MTO för att utreda arbetsolyckor. En sådan utredning kallas ofta för MTO händelseutredning.

Olika regelverk behöver samsas för säkerhets skull

Det finns flera lagar och regler som kan påverka säkerhetsarbete i er verksamhet. Vilka det är, kan variera från fall till fall. Oavsett vilken inriktning er verksamhet har, behöver arbetsmiljö ingå i verksamhetens säkerhetsarbete. För att kunna arbeta aktivt med säkerhetskulturen är det grundläggande att följa de regler som finns, bland annat om arbetsmiljö.

De olycksförebyggande åtgärder som behövs enligt andra regelverk, behöver genomföras så att de inte krockar med gällande arbetsmiljöregler.

I Arbetsmiljöverkets föreskrifter finns också många regler som kan vara viktiga för säkerheten i er verksamhet.

  • Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) är regler som du som arbetsgivare är skyldig att följa. Reglerna består av flera paragrafer med krav på det som ingår i ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

    Ett systematiskt arbetsmiljöarbete är grundläggande för att kunna hantera alla aspekter av säkerhet och arbetsmiljö. I det ingår att organisera, genomföra och följa upp arbetsmiljöarbetet i verksamheten så att ingen blir sjuk, skadas eller dör av sitt arbete.

    I din verksamhet finns förmodligen redan hela eller delar av det som krävs på plats. Utgå från det som finns och fungerar, och utforska tillsammans med skyddsombud och arbetstagare hur ni bäst kan integrera arbetsmiljö i er verksamhet och ert övriga säkerhetsarbete. Arbeta med ett helhetsperspektiv för att inte skapa nya risker.

    På våra sidor om systematiskt arbetsmiljöarbate finns bland annat information om reglerna, dokumentationsstöd och vägledningen Så förbättrar du verksamhetens arbetsmiljö.

    LÄNK: Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM)

  • Även om verksamheten har en god säkerhetskultur, kommer ändå ohälsa och olyckor att inträffa. När det inträffar en allvarlig personskada eller dödsfall på en arbetsplats har arbetsgivaren skyldighet att anmäla det till oss. Detsamma gäller skador i samband med arbetet som drabbat flera arbetstagare samtidigt och tillbud som inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa. Det står i arbetsmiljölagen, 3 kap. 3 a §.

    LÄNK: Läs mer och anmäl inträffade händelser här https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/arbetsgivarens-ansvar-for-arbetsmiljon/anmal-arbetsskada-dodsfall-och-allvarliga-tillbud-till-arbetsmiljoverket/

Fakta

Ohälsa

Sjukdom enligt medicinska, objektiva kriterier eller kroppsliga och psykiska funktionsnedsättningar. Styrkan i upplevelserna, varaktigheten och förmågan att fungera som tidigare avgör om det är ohälsa eller inte.

Olycka

Oöskad plötslig händelse som lett till fysisk eller psykisk skada på person. Skadan kan vara lindring eller så allvarlig som en dödsolycka.

Tillbud

Oönskad händelse eller situation som kunnat leda till hälsobesvär, sjukdom eller olycksfall.

Vill ni börja jobba med er säkerhetskultur?

Vill ni börja jobba med er säkerhetskultur eller bara få en uppfattning om var ni kan behöva stärka den? Gör vår enkät och börja ert förbättringsarbete med hjälp av resultaten.

Video som introduktion till själskattningsverktyget

  • Det finns en del forskning om olyckor, risker, säkerhetskultur och säkerhetsklimat. Begreppen som används kan variera. I forskning är det ofta viktigt att definiera olika begrepp och skilja dem åt.

    För att förbättra säkerhetskulturen i verksamheten är det inte nödvändigt att använda rätt begrepp. Därför skiljer vi inte på säkerhetskultur och säkerhetsklimat på den här sidan.

Andra resurser

Det finns information om säkerhetskultur och arbetsmiljö på andra platser. Här är några med partsgemensam information.

Partsrådets webbplats

Prevents webbplats 

Sunt Arbetslivs webbplats 

Din arbetsgivarorganisation eller annan intresseorganisation inom din verksamhets område kan också ha information och stöd som är värdefull för dig.

Senast uppdaterad 2024-12-17