Regler om arbetsuppgifter för minderåriga

Det finns särskilda regler för vad barn och ungdomar under 18 år får arbeta med och utföra för arbetsuppgifter. Det finns även förbjudna arbeten som minderåriga normalt inte får utföra.

Arbetsgivaren ska bedöma om arbetet är lämpligt

Arbetet som barn och unga utför ska vara yrkesmässigt och inte vara föreningsverksamhet, fritids- eller hobbysysselsättning. För att bedöma om ett arbete är yrkesmässigt ska du som arbetsgivare ta hänsyn till om arbetet är av ekonomisk art och om det finns ett prestationskrav. Det har dessutom betydelse om den minderåriga arbetar regelbundet och varaktigt.

Särskilda regler för barn och unga i arbetslivet

Våra regler om minderårigas arbetsmiljö gäller allt arbete som minderåriga utför. Reglerna definierar barns åldrar så här:

  • Minderåriga: Alla barn under 18 år.
  • Yngre barn: Barn under 13 år.
  • Äldre barn: Barn som är 13–15 år.
  • Ungdom: Ett barn som har gått ut nian och fyller 16 år under det kalenderår som pågår.

Yngre barn

Barn som är under 13 år får inte arbeta, men det finns vissa undantag. Undantagen handlar om mycket lätta och ofarliga arbetsuppgifter inom den närmsta familjen utan andra anställda. Exempel på mycket lätt och ofarligt arbete är

  • trädgårdsarbete
  • lätt arbete med att mata djur
  • frukt och bärplockning
  • rensning av trädgårdsland.

Yngre barn kan dessutom få uppträda och repetera inom kulturell verksamhet och vid sport- och reklamevenemang om Arbetsmiljöverket har gett tillstånd för det.

Läs mer på sidan Ansök om tillstånd för minderårigas artistuppträdanden.

Ansök om tillstånd för minderårigas artistuppträdanden

Äldre barn

Äldre barn som är 13–15 år får ha ett lätt och ofarligt arbete. Arbetet får inte innebära stort ansvarstagande eller vara fysiskt eller psykiskt tungt. Det innebär att äldre barn inte får ansvara för något som är värdefullt eller utföra något som kan leda till att någon skadar sig. De får inte heller utföra exempelvis tunga lyft eller arbeta i miljöer där det finns risk för våld eller konflikter. Äldre barn får aldrig sälja åldersreglerade varor som snus, alkohol och tobak.

Ungdomar

Ungdomar får ha ett normalt och ofarligt arbete. De får inte utföra förbjudna arbetsuppgifter – om inte undantagen är uppfyllda.

Du hittar listan med alla förbjudna arbetsuppgifter och vilka undantag som gäller i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:2) om planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar, bilaga 2. 

Undantagen är om arbetsuppgiften

  • ingår i undervisning och sker i skolan eller på en plats som är avsedd för undervisning
  • ingår i en handledarledd praktik för ungdomar utförs av ungdomar som har slutfört en gymnasieutbildning eller liknande för arbetsuppgiften.

Förbjudna arbetsuppgifter för minderåriga

Det finns arbetsuppgifter som aldrig får utföras av någon under 18 år. Förbudet gäller bland annat

  • arbete med asbest
  • dykeriarbete
  • bevakningsarbete enligt lagen om bevakningsföretag
  • transport av pengar och värdehandlingar till eller från penninginrättningar eller annat utrymme utanför arbetsstället.

Minderåriga får aldrig genomföra de förbjudna arbetsuppgifter som omnämns i föreskrifternas bilaga, om inte något av undantagen är uppfyllt.

Så vet du om undantag gäller

I bilagan finns en bock i rutor där undantag gäller. Ett exempel är att arbete med avloppsvatten, avloppsslam eller latrin i öppen hantering är förbjudet som huvudregel om inte något av undantagen är uppfyllt.

Däremot får minderåriga arbetstagare utföra vissa arbetsuppgifter om de ingår i undervisning. Tänk på att minderåriga aldrig ensamma får utföra de riskfyllda arbetsuppgifterna som finns i bilagan till föreskrifterna om planering och organisering av arbetsmiljöarbete.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd

Planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar (AFS 2023:2)

Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:2) om planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar

Senast uppdaterad 2024-12-17