För dig som är ung i arbetslivet

Nya uppgifter, nya människor, nya regler. När du börjar ett nytt jobb är det mycket att lära sig. För dig som är under 18 år finns dessutom särskilda regler som chefen måste följa. Du har också rätt till särskilda saker i arbetet, till exempel en handledare.

Unga personer är extra känsliga för risker i arbetsmiljön, till exempel från tunga lyft eller farliga ämnen. Mer än 4 000 unga personer anmäler varje år arbetsrelaterade olyckor.

Särskilda regler gäller för dig som är minderårig

Om du är under 18 år är du minderårig. Det innebär att din chef måste följa särskilda regler, till exempel för hur länge du får jobba på kvällen eller vilka arbetsuppgifter du får ha. Vissa regler gäller olika beroende på hur gammal du är. Reglerna finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om minderåriga i arbetslivet.

Undrar du över något specifikt? Då kan du läsa vidare i vårt vägledande material här (Länk vägledande material Om minderårigas arbetsmiljö).

Du har rätt till en handledare

Du som är under 18 ska ha en handledare på arbetsplatsen. Din handledare ska berätta för dig vilka dina arbetsuppgifter är och vilka risker som kan finnas på arbetsplatsen. Det är viktigt att du känner att du förstår och att du alltid kan fråga din handledare om du är osäker. Din handledare ska alltid finnas tillgänglig för frågor och stöd när du jobbar.

Arbetstid, pauser och ledighet

Det finns regler för vad du får ha för arbetstid och hur mycket du får jobba. Här är exempel på regler som gäller för dig som är minderårig:

  • Du får aldrig arbeta mellan midnatt och klockan 5 på morgonen.
  • Om du under 16 år får du inte arbeta mellan klockan 20 och klockan 6 på morgonen.
  • Du ska ha en sammanhängande rast på minst 30 minuter senast efter fyra och en halv timmes arbete.
  • Du har rätt till pauser från arbetet, till exempel fikapaus.
  • Du ska få vara ledig från arbetet minst två dagar varje vecka. Ledigheten ska vara minst 36 timmar lång, alltså ungefär två dygn.

Jobbar du extra? Tänk på att ett extrajobb inte får påverka undervisningen i skolan innan du har gått ut nian.

Det är olika regler för arbetstid beroende på hur gammal du är. Läs mer på sidan om Arbetstider för minderåriga om du vill veta mer:

LÄNK 1.4 Arbetstider för minderåriga

Din chef ska ge dig säkra arbetsuppgifter

För att du ska kunna jobba säkert ska din chef alltid tänka på dina förutsättningar. Det betyder att din chef inte får ge dig arbetsuppgifter som kan göra att du blir sjuk, skadad eller råkar ut för en olycka. Du som är under 18 år ska till exempel inte vara i situationer som kan vara osäkra eller riskfyllda.

Här är exempel på saker som kan vara skadliga för kroppen om du är under 18 år:

  • tunga lyft
  • arbete med kemiska ämnen
  • arbete på arbetsplatser med höga ljud eller vibrationer
  • osäkra eller farliga uppgifter.

Det finns också arbetsuppgifter som kan vara psykiskt jobbiga för dig som är ung, till exempel att

  • hantera pengar
  • arbeta inom vården med patienter som innebär att du utsätts för risker
  • göra arbetsuppgifter som du tycker är för svåra utan en handledare
  • arbeta ensam
  • öppna och stänga en arbetsplats, till exempel ett kafé eller en butik.

Arbete som är förbjudet för minderåriga

Det finns också arbetsuppgifter som är förbjudna att göra om du är under 18 år:

  • arbeta med asbest
  • arbeta med dykning
  • bevakning, till exempel som väktare
  • transportera pengar och värdehandlingar utanför arbetsplatsen.

Din chef får alltså inte ge dig förbjudna arbetsuppgifter. Det finns vissa undantag, till exempel om arbetsuppgiften är en del av din utbildning. Men då får du aldrig utföra uppgiften ensam.

Din chef är ansvarig för din arbetsmiljö

Det är alltid din chef som har ansvaret för att din arbetsmiljö är säker och att du arbetar med rätt arbetsuppgifter. Chefen måste känna till vad som står i arbetsmiljölagen och vad som gäller för dig som är under 18 år.

Chefen ska informera skyddsombudet

Skyddsombudet är en person som de anställda har valt att representera dem i arbetsmiljöarbetet. Fråga någon kollega eller chefen vem som är skyddsombud på ditt jobb.

Om det finns ett skyddsombud ska din chef tala om för skyddsombudet att du som minderårig börjar jobba på arbetsplatsen. Alla arbetsplatser med fler än fem anställda ska ha ett skyddsombud.

Dina vårdnadshavare måste godkänna arbetet om du är under 16 år

Innan du har fyllt 16 måste chefen ta kontakt med dina vårdnadshavare och få deras godkännande att du arbetar. Du räknas som yngre barn tills du har fyllt 12 år och sedan som äldre barn fram tills året du fyller 16 år.

Läs mer om arbetstider och arbetsuppgifter

Mer information finns i föreskrifterna om minderårigas arbetsmiljö och i vägledningen Minderårigas arbetsmiljö. Vägledningen ger råd och rekommendationer om hur föreskrifterna ska tillämpas.

LÄNK Arbetsmiljöverket föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:2) om planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar (minderårigas arbetsmiljö regleras i 8 kap.)

LÄNK (Om minderårigas arbetsmiljö – Vägledande material till föreskrifterna AFS…., bok)

LÄNK Risker i arbetsmiljön för unga

 

Senast uppdaterad 2024-09-23