Ljud och akustik

Allt oönskat ljud kallas för buller. Det kan vara ljud som ”bara” är störande eller ljud som är skadligt för hörseln.

Buller kan vara ett problem på många arbetsplatser – inom industrin och lantbruket, på kontor, restauranger och barer, i konserthus, motionslokaler, förskolor och skolor.

Starkt buller kan skada hörseln både tillfälligt och permanent, och orsaka hörselnedsättning, tinnitus eller ljudöverkänslighet. Buller kan även vara tröttande, stressande och påverka prestationsförmågan. Dessutom kan buller göra det svårt att samtala och öka risken för olyckor på grund av att man inte hör viktiga ljud.

Störande ljud och dålig akustik kan orsaka stress

Dålig akustik och onödiga ljud kan ge upphov till stress, trötthet och koncentrationssvårigheter. Den som pratar mycket i sitt arbete och måste överrösta andra ljud kan få problem med stämbanden.
Om bakgrundsljudet är högt blir det svårare att uppfatta de ljud man vill höra.

Störande ljud kan komma från

  • andras samtal
  • steg och dörrar som slår
  • ventilationen, skrivare och kopieringsmaskiner
  • trafiken utomhus.

Vid samtal är det lätt att höja röstläget om bakgrundsljudet är högt, vilket i sin tur bidrar till en högre ljudnivå.

Rätt akustik minskar risken för skador

Det är viktigt att planera för bra akustik och ljudmiljö på arbetsplatsen. Genom att i ett tidigt skede av planeringsprocessen identifiera bullerkällor och hur riskerna med dem kan minimeras, går det minska risken för skador. Det gäller både hörselskadligt och störande ljud. Det är också viktigt att planera ljudmiljön efter vilka hörselkrav arbetsuppgifterna ställer och vilka förutsättningar arbetstagarna har.

  • Den mest ekonomiska och effektiva metoden är oftast att begränsa bullret vid ljudkällan. Det är också lämpligt att skilja bullrande och tyst verksamhet åt, antingen genom skilda lokaler eller genom att dela upp en lokal i skilda utrymmen med ljudisolerande och ljudabsorberande väggar eller skärmar.

    I kontors- och laboratoriemiljöer kan buller från fasta anläggningar och apparater vara störande. Det är därför viktigt att placera sådan utrustning så att de stör så lite som möjligt.

    Störande ljud kan begränsas genom att

    • utforma lokalen på ett bra sätt
    • välja golvbeläggning som är tyst
    • sätta upp absorbenter i tak och på väggar
    • välja ljuddämpande inredning och möbler.


    Det är speciellt viktigt att begränsa störande ljud i miljöer där arbetsuppgifterna kräver koncentration eller där arbetstagarna behöver kunna föra samtal ostört.

    Åtgärderna får dock inte innebära att lokalerna samlar damm och blir svårstädade. Mycket textiler är till exempel negativt för luftkvaliteten eftersom de samlar mycket damm.

    Lokaler för undervisning behöver vara särskilt bra utformade

    I lokaler avsedda för talad kommunikation, till exempel undervisningslokaler, har rumsakustiken speciellt stor betydelse för hur lokalen fungerar och hur arbetsmiljön blir. Det är därför viktigt att sådana lokaler har en lämplig efterklangstid och i övrigt är utformade så att tal lätt kan uppfattas. För bra taluppfattbarhet är det också viktigt att bakgrundsbullret har en låg nivå.

    Minimera störande ljud även i pausutrymmen

    För att arbetstagarna ska kunna återhämta sig och ha möjlighet att samtala i en ostörd miljö, är det viktigt att även personalutrymmen som matutrymmen och pausutrymmen är utformade och inredda så att problem med störande ljud minimeras.

Åtgärda bullrande installationer

Det går att minska buller från maskiner och bullrande utrustning genom att ställa upp dem på fjädrande element eller gummibussningar. Det gäller till exempel fläktar, hissmaskinerier, motorer och kompressorer. På så sätt begränsas ljudspridningen till omgivande delar av byggnaden.

Fläktstyrda ventilationssystem ger ofta upphov till buller. Även låga nivåer av ventilationsbuller är störande och kan leda till försämrad prestation och kognitiv belastning i samband med arbetsuppgifter som kräver koncentration. Det är därför viktigt att utforma systemet så att det bullrar så lite som möjligt.

Valet av fläktar och ljuddämpare, utformningen av fläktinlopp, fläktuppställningen, utformningen och placeringen av spjäll samt utformningen och dimensioneringen av don och kanaler påverkar bullernivåerna. I ventilationsinstallationer där stora luftmassor sätts i rörelse kan infraljud alstras vilket kan innebära risker för ohälsa.

I Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om risker i arbetsmiljön anges insats- och gränsvärden för buller som kan ge hörselskador samt värden som kan tjäna som vägledning vid akustisk projektering och planering samt vid inköp av ny utrustning.

Senast uppdaterad 2024-12-11