Ventilation och luftkvalitet
Luften på arbetsplatsen påverkar arbetstagarna. Luftföroreningar som farliga ämnen, lukter, fukt, partiklar och damm ska föras bort. Det kräver bra ventilation. Allmänventilation ventilerar hela lokalen. Processventilation för bort föroreningen vid källan.
Ventilation och luftväxling
Ventilation betyder luftväxling. Det innebär att förorenad luft i en lokal byts ut mot frisk luft utifrån det fria, så kallad uteluft. Ett ventilationssystem styr hur luften tillförs och sprids i en lokal. En bra ventilation minskar halten av föroreningar i luften, men den kan inte ta bort alla föroreningar.
Allmänventilationen ska ventilera hela lokalen
I inomhusluften på en arbetsplats kan det finnas många olika föroreningar, till exempel farliga ämnen, lukter, fukt, partiklar, damm, allergener av olika slag, virus och bakterier. Luftföroreningarna påverkar arbetstagarnas andningsvägar, ögon, hud och inre organ.
-
I kontor, skolor och liknande lokaler är det framför allt människorna själva, byggnadsmaterial och inredning som avger föroreningar. Det gör att hela lokalen behöver ventileras med hjälp av allmänventilation.
För att få en bra allmänventilation behövs en viss storlek på luftväxlingen, alltså den mängd uteluft som tillförs lokalen. Det är också viktigt att den luft som tillförs i ett rum, tilluften, är ren. Tilluften ska tillföras de delar av lokalerna där arbetstagarna vistas, utan att det uppstår besvärande drag.
Processventilation för ut farliga ämnen från produkter och processer
På många arbetsplatser avges ämnen som är direkt hälsofarliga. Det gäller vid byggverksamhet och i verkstäder, men också hos till exempel frisörer och nagelskulptörer.
Det som avges är damm och rök, men också ångor från vätskor och hälsoskadliga gaser. Om de farliga ämnena inte förs bort kan de ge upphov till allvarliga sjukdomar, direkt eller efter längre tids inandning. De kan till och med vara dödliga.
-
Om föroreningarna avges koncentrerat ska ventilationen ta hand om föroreningarna så nära källan som möjligt. Det kallas processventilation. Ett exempel på processventilation är punktutsug vid svetsning.
Även om det finns processventilation behövs det allmänventilation i arbetslokalen. Allmänventilation ska dels ta hand om de föroreningar som processventilationen inte lyckats fånga upp, dels de föroreningar som avges spritt i lokalen.
-
Minimera föroreningarna i första hand genom att använda material, maskiner, processer och arbetsmetoder som avger så lite luftföroreningar som möjligt. Det går också att begränsa spridningen av luftföroreningar genom att kapsla in processer, eller utföra arbetsmoment som alstrar mycket luftföroreningar i avskilda utrymmen. Om detta inte är tillräckligt ska man installera processventilation.
Hälsobesvär kan orsakas av byggnaden
Så kallad byggnadsrelaterad ohälsa kan kopplas till den byggnad som arbetsplatsen ligger i. Byggnaden kan till exempel ha fuktskador, som i sin tur kan vara orsakade av till exempel vattenläckage, kondensvatten eller byggfukt.
Emissioner från material och dålig städning påverkar också. Dålig ventilation kan försvåra besvären, eftersom halten av föroreningar då kan bli hög i inomhusluften.
-
Orsaken till den byggnadsrelaterade ohälsan ska utredas. En fuktskada, pågående eller gammal upptorkad, ska åtgärdas vid källan, inte genom att öka ventilationen.
LÄNK: Läs mer om byggnadsrelaterade hälsobesvär här
Föreskrifter om luft och ventilation
LÄNK: Utformning av arbetsplatser (AFS 2023:12), föreskrifter
LÄNK: Gränsvärden för luftvägsexponering i arbetsmiljön (AFS 2023:14), föreskrifter
LÄNK: Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön
Ordlista ventilation
Allmänventilation – Ventilation som tar hand om luftföroreningar från människor, byggnadsmaterial, inventarier och dylikt. Jämför processventilation.
Avluft – Frånluft som leds ut i det fria.
Cirkulationsluft – Luft som cirkulerar inne i ett rum eller frånluft som återförs till samma rum som den hämtats från.
Frånluft – Luft som förs ut från ett rum eller en lokal.
Infraljud – Ohörbart ljud med låga frekvenser, under 20 Hz.
Luftbehandling – Behandling av luft genom beredning, till exempel värmning och filtrering, luftdistribution och luftväxling.
Luftföring – Det sätt på vilket man får luften att röra sig inom en byggnad.
Luftförorening – Skadliga och andra icke önskvärda ämnen eller organismer i luft.
ppm – Parts per million (miljondel). Exempel: 1 000 ppm koldioxid innebär att 0,1 % av luften består av koldioxid.
Processventilation – Ventilation för att omhänderta luftföroreningar från materialhantering och industriella processer vid källan, en form av frånluft.
Rumsluft, inneluft – Luft inne i rum.
Tilluft – Luft som tillförs ett rum. Tilluft kan vara uteluft, återluft eller överluft.
Uteluft – Luften utomhus eller luft som hämtats från det fria.
Ventilation – Ventilation är samma sak som luftväxling, det vill säga att förorenad inomhusluft byts ut mot ren uteluft.
Återluft – Frånluft som återförs till en grupp av rum.
Överluft – Luft som överförs från ett rum till ett annat.
Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt
Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.
Arbetsgivaren ansvarar för riskerna med dålig luftkvalitet
Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna med dålig luftkvalitet och undermålig ventilation, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.
LÄNK: Läs mer om arbetsgivarens och andras ansvar gällande ventilation och luftkvalitet
Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö
Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.
Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet
Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.
Senast uppdaterad 2024-12-10