Processventilation fångar in föroreningar nära källan

Processventilation fångar in föroreningar från en process nära källan med hjälp av frånluft. Det minskar spridningen av föroreningar i lokalen. Processventilationens förmåga att ta hand om föroreningar har därför stor betydelse för halten av luftföroreningar i en lokal.

Processventilation innebär att man fångar in och suger ut luftföroreningarna vid källan, så att de inte sprids i lokalen. Det gör att det krävs betydligt lägre luftflöden för att ventilera bort föroreningarna än om enbart allmänventilation används.

Det finns olika typer av processventilation, till exempel dragskåp, dragbänkar, mikrobiologiska säkerhetsbänkar, sprutboxar, integrerade utsug, fasta utsug och rörliga punktutsug.

Följ tillverkarnas rekommenderade processventilation

Enligt Reach-förordningen, (EG) 1907/2006, ska den som använder kemiska produkter följa de rekommendationer som tillverkaren lämnar i säkerhetsdatabladet. Det är vanligt att tillverkaren rekommenderar en processventilation med till exempel 90 procents effektivitet.

Arbetsgivaren ska då kunna visa att processventilationen har minst den angivna effektiviteten. Arbetsgivaren kan också göra en egen kemikaliesäkerhetsbedömning som visar att användningen är säker.

Ämnen som kan ge allvarliga skador

Processventilation ska användas när farliga ämnen avges vid arbeten eller processer. Om arbetstagarna utsätts för olika sorters föroreningar, kemikalier eller mikrobiologiska agens kan det ge upphov till många olika sjukdomar eller till och med dödsfall. Föroreningar kan till exempel vara

  • svetsrök inom mekanisk industri
  • oljedimma från skärande maskiner
  • trädamm från slipmaskiner
  • kemikalier i laboratorier
  • lösningsmedel och färgpigment vid lackering
  • virus och bakterier vid laboratoriearbete
  • hårfärgningsmedel på frisersalonger
  • härdplaster hos nagelterapeuter
  • vattenånga och stekos i restauranger och storkök.

Hur kan man åtgärda riskerna?

Om allmänventilation inte är tillräcklig för det arbete som utförs i en lokal finns det tre alternativ:

  1. öka luftflödet i allmänventilationen
  2. införa processventilation
  3. utforma allmänventilationen så att spridningen av luftföroreningarna i lokalen minskas.

Oftast behövs det både processventilation för att fånga upp föroreningarna nära källan, och allmänventilation för att ventilera ut de föroreningar som inte processventilationen fångar upp.

Processventilationen ska anpassas till:

  • hur farlig luftföroreningen är
  • luftföroreningens spridningsriktning och hastighet
  • mängden luftförorening som bildas
  • luftföroreningens partikelstorlek och täthet.

Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt

Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.

Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM)

Arbetsgivaren ansvarar för riskerna med föroreningar på arbetsplatsen

Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna med olika föroreningar på arbetsplatsen, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler. Om hantering av farliga ämnen ingår i verksamheten ska du vidta de åtgärder som krävs för att ta hand om dessa.

Den speciella ventilation som krävs för att ta hand om föroreningarna ingår inte alltid i den ventilation som fastighetsägaren tillhandahåller. Det är bara om man speciellt avtalat om detta som fastighetsägaren står för processventilationen.

Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö

Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.

Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet

Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.

Senast uppdaterad 2024-12-10