Ljus och belysning

Ljuset påverkar hur människor uppfattar och förstår sin omgivning. En bra ljusmiljö på arbetsplatsen gör att arbetstagarna känner sig trygga och kan utföra sina arbetsuppgifter på ett tillfredsställande och säkert sätt.

Belysningen ska vara anpassad efter det arbete som ska utföras och den ska vara anpassad efter varje individs förutsättningar och behov. Belysningen ska vara genomtänkt och fungera för sittande arbete, stående arbete, ensamarbete och arbete i grupp.

Bra ljus innebär att det finns dagsljus och belysning så att det går att uppfatta rummet korrekt, se bra samt få en god dygnsrytm.

Planera ljusmiljön på arbetsplatsen

En noggrant planerad ljusmiljö förbättrar inte bara arbetsmiljön, utan kan även ge andra positiva effekter, till exempel en mer stimulerande arbetsplats. Belysningen ska göra det lätt att se och utföra arbetsuppgifterna och bidra till en behaglig miljö som är stimulerande för arbetet.

Några av de grundläggande kraven på en bra belysning är:

  • tillräckligt ljus på rätt ställe
  • så lite bländande ljus som möjligt
  • ett jämnt ljus på arbetsytan
  • inte för stora kontraster mellan arbetsyta och omgivning.

Dålig belysning kan leda till skador

Felaktigt utformad belysning bidrar till att arbetstagarna blir trötta i ögonen och kan få huvudvärk. De kan få spänningar i nacken, skuldrorna och ryggen när de anpassar huvudets eller kroppens läge och position för att se bättre, till exempel genom att böja sig åt sidan för att undvika en bländande ljuskälla eller föra fram huvudet för att se skarpare.

Dålig synergonomi kan också öka muskelspänningen i nacke och skuldra även utan att huvudets och kroppens läge förändras. Många arbeten kräver hög koordination mellan syn och motorik. Både svag belysning och bländande ljus kan innebära problem. Risken för olycksfall kan också öka.

Flimmer påverkar arbetet

Flimmer kan vara både synligt och osynligt och kan ge upphov till stressreaktioner i det centrala nervsystemet. Det kan göra att arbetstagarna blir trötta och därför arbetar sämre. Känsliga individer påverkas extra mycket.

Osynligt flimmer kan även medföra att rörliga maskindelar uppfattas som att de är stillastående eller att de rör sig långsammare än de gör. Det utgör naturligtvis en olycksrisk.

Bländning kan leda till olyckor

Bländning är den synnedsättning som kan skapas av ljusa ytor inom synfältet. Ljuskällor och fönster i änden på mörka korridorer kan till exempel blända och öka risken att snubbla och falla.

Kontrastbländning kan uppkomma mellan nystrukna målade vita ytor och ännu omålade mörka ytor, liksom i operationssalar med mycket höga belysningsstyrkor i operationsområdet och relativt mörker runt omkring.

Belysningen ska vara jämn och lagom stark

Belysningen ska ge ett jämnt och lagom starkt sken i lokalen. Kontrasten mellan arbetsobjektet och den omgivande miljön ska ta hänsyn till arbetstagarens förutsättningar och synkraven i arbetet. Särskilt äldre arbetstagare kan uppleva att belysningen är otillräcklig.

  • En arbetstagare som upplever att belysningen är otillräcklig kan behöva en arbetslampa vid arbetsytan. Arbetslampan ska vara justerbar och får inte blända.

Dagsljus ger grunden för lokalernas belysning

Dagsljus är grunden för lokalernas belysning under den ljusa delen av året och dygnet, och bidrar till att arbetsplatsen kan spara energi genom att använda mindre elbelysning. Dagsljus är också viktigt för att biologiska funktioner i kroppen ska fungera så att arbetstagarna mår bra och kan koncentrera sig på sina arbetsuppgifter.

Den som får för lite dagsljus kan bli trött och dessutom sova sämre under den följande natten, och ett rum utan fönster kan kännas instängt och isolerat.

  • Hur fönster och ljusavskärmningar utformas är viktigt eftersom det bestämmer dagsljusets karaktär och hur väl det kan utnyttjas, hur mycket dagsljus som kommer in i rummet och om ljuset bländar eller inte.

    Fönster vid arbetsplatsen är viktiga för att ta in dagsljus och för att kunna se ut. Möjligheten att se ut ger arbetstagarna utblick över omgivningen och information om till exempel vädret. Det ger också omväxling i arbetet och hjälper dem att stressa av.

Standarder för ljus och belysning

Det finns två standarder för ljus och belysning av arbetsplatser. Den ena specificerar belysningskrav för arbetsplatser inomhus och vad som krävs för att uppfylla behoven för synkomfort och synprestation, för människor med normal synkapacitet. Den andra tar upp belysning för arbetsplatser utomhus. Standarder finns att köpa på Swedish Standard Institute, SIS (sis.se).

Belysningskrav för arbetsplatser inomhus

Standard: SS-EN 12464-1:2021, standard för belysning av arbetsplatser inomhus

Belysningskrav för arbetsplatser utomhus

Standard: SS-EN 12464-2:2014, standard för belysning av arbetsplatser utomhus

Föreskrifter om ljus och belysning

LÄNK: Utformning av arbetsplatser (AFS 2023:12), öppnas i nytt fönster

Publikationer om ljus och belysning

Tidningen Ljuskultur, branschorganisationen Belysningsbranschen

Planeringsguiden Ljus & Rum, för belysning inomhus, branschorganisationen Belysningsbranschen

Dagsljuskrav och utblick på arbetsplatsen: Effekter på hälsa och beteendende, kunskapssammanställning RAP 2019:2, pdf

Föreskrifter och publikationer om systematiskt arbetsmiljöarbete

LÄNK: Systematiskt arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar (AFS:2023:01).

Du hittar även mer information om systematiskt arbetsmiljöarbete på Arbetsmiljöverkets övriga sidor om hur du kan arbeta med arbetsmiljön.

LÄNK: Arbeta med arbetsmiljön

Senast uppdaterad 2024-12-18