Kyla kan ge negativa hälsoeffekter

Hur människor upplever kyla är individuellt. Kyla på arbetsplatsen kan leda till bristande komfort och försämrad koncentrationsförmåga. I kallt väder finns det risk för köldskador.

Kyla kan innebära risker för hälsan både inomhus och utomhus. Det kan leda till bristande komfort och försämrad koncentrationsförmåga och uppmärksamhet. Det kan också leda till ergonomiska problem med till exempel axlar och leder. Den som arbetar utomhus när det är kallt och blåser riskerar att få köldskador.

Risken för belastningsskador ökar om delar av leder och muskler kyls ned. Det gäller nacke, axlar och fingrar vid kontorsarbete. Det är speciellt svårt att arbeta med kalla fingrar vid monteringsarbeten, eftersom nedkylning ger nedsatt muskelfunktion och sämre kraft och precision.

  • Risken att bli nedkyld är liten i uppvärmda lokaler. Risken finns dock när den fysiska aktiviteten är låg. Det kan då vara svårt att behålla en normal kroppstemperatur, särskilt i de yttre delarna av kroppen som händer och fötter.

    Vissa personer kan vara särskilt känsliga för kyla. Det kan bero på normal variation bland friska individer, men också bero på skador och sjukdom.

    LÄNK: Mer information om kylda livsmedelslokaler finns här

    Anpassa lufttemperaturen med värmesystem

    Ibland blir det kallt inomhus på grund av klimatet ute eller att värmesystemet är underdimensionerat. Temperaturen kan också bli för låg på grund av att byggnaden är otät och dåligt isolerad.

    Tillfälliga åtgärder mot kyla inomhus:

    • Flytta till andra lokaler
    • Använd tillfälliga elradiatorer eller luftvärmare
    • Om möjligt arbeta hemma.

    Anpassa värmesystemets kapacitet

    Värmesystemet ska ha en kapacitet för att kunna hålla en lämplig temperatur i arbetslokalerna. Vid stillasittande arbete, då kroppen alstrar mindre värme, bör temperaturen vintertid vara 20–24 °C. Vid rörligt eller fysiskt mera ansträngande arbete bör den vara 14–15 °C.

    Värmesystem dimensioneras normalt inte för att klara de mest extrema utetemperaturerna. Det gäller dels enstaka extremt kalla dagar, dels kortare perioder med stark kyla. Man får alltså acceptera att det enstaka gånger blir kallare än vad som upplevs som komfortabelt. Under normala vintertemperaturer kan man dock kräva att värmesystemet klarar av att hålla lämplig temperatur.

    Anpassa temperaturen i delar av lokalen

    Ibland kan det vara svårt att hålla en temperatur som är lämplig för arbetstagarna i hela lokalen på grund av den verksamhet man bedriver. Det gäller till exempel inom livsmedelsindustrin eller på ett glasbruk.

    Det viktigaste är då att försöka hålla en lämplig temperatur i de delar av lokalen där människor framför allt befinner sig. Om det inte är möjligt krävs andra åtgärder för att minska risken för ohälsa och olycksfall.

    • Anpassa arbetstiden
    • Ta pauser i andra lokaler med lämplig temperatur
    •  Använd lämpliga skyddskläder.

    Skydda mot drag

    Luftdrag uppfattas ofta som allmän kyla och ska därför undvikas. Höga lufthastigheter i en lokal kan orsakas av kallras från fönster, av kalla golv och väggar, eller av ventilationssystemet.

    Ventilationens tilluft ska alltid tillföras så att det inte uppstår besvärande drag. Vid stillasittande arbete vintertid brukar lufthastigheter lägre än 0,15–0,2 m/s uppfattas som dragfria. Uppvärmningsanordningar bör placeras under fönster för att undvika kallras.

    Om det finns en dörr som går ut till det fria eller till en kallare lokal nära en permanent arbetsplats, ska den ha skydd mot drag. Det kan till exempel vara en luftsluss eller en luftridå.

  • Arbete utomhus utsätter oftast arbetstagarna för både mer värme och mer kyla än arbete inomhus. Vid lägre temperaturer vintertid finns en risk för nedkylning och köldskador vid arbete utomhus. Risken finns framför allt vid arbeten när den fysiska aktiviteten är låg.

    Den fysiska aktiviteten är dock oftast högre vid utomhusarbeten och klädseln är oftast väl anpassad för det aktuella arbetet. Största riskerna finns vid kombinationen låg temperatur och hög vindhastighet, då avkylningen kan bli kraftig.

    Tillfälliga åtgärder mot kyla utomhus:

    • Förstärkt klädsel
    • Provisoriska vindfång
    • Justering av arbetstider.

    Ordna arbetsplatser utomhus så att de skyddar arbetstagarna

    När det är kallt ute bör arbetsplatser utomhus ordnas så att arbetstagarna inte utsätts för vind, eftersom kall luft med hög hastighet på kort tid kan kyla ner kroppen. Tillfälliga arbetsplatser ska, så långt som möjligt, vara utformade så att arbetstagarna skyddas mot väder och vind.

    Det finns ingen lägsta temperaturgräns som säger när arbete utomhus måste avbrytas. Inom till exempel byggbranschen brukar det i stället regleras i avtal mellan parterna.

Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt

Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö

Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.

Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet

Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.

Senast uppdaterad 2024-12-16