Allmänventilation och luftkvalitet

För att arbetstagarna ska må bra på arbetsplatsen måste luftkvaliteten vara bra. Allmänventilationens uppgift är att föra bort förorenad luft som kan påverka hälsan negativt. Allmänventilation används där luftföroreningarna främst kommer från människor, byggmaterial och inredning.

Ventilation innebär att den förorenade luften inomhus byts ut mot frisk uteluft. Om luften utomhus är förorenad kan den behöva filtreras innan den tillförs lokalen.

Allmänventilation används där föroreningarna är spridda i lokalen

Allmänventilation används där hela lokalen behöver ventileras, främst där luftföroreningarna kommer från människor, byggmaterial och inredning. Föroreningarna kan vara kroppslukter, parfymämnen, hudpartiklar, damm, pollen, pälsdjursallergener och olika kemiska föroreningar. Typiska lokaler är kontor, skolor och liknande där arbetstagarna utför sina arbetsuppgifter huvudsakligen stillasittande.

I sådana lokaler behövs bara allmänventilation. Genom att placera till- och frånluft med hänsyn till luftens temperatur och hastighet kan hela lokalen ventileras.

  • Luften ska tillföras lokalen på ett sådant sätt att den inte orsakar drag som kan påverka hälsan negativt. Det är också nödvändigt att förvärma tilluften under den kalla årstiden. Därför behövs normalt fläktstyrd ventilation för att kunna ge tillräckliga luftflöden utan att skapa besvärande drag, och för att kunna förvärma luften.

  • Allmänventilation behövs även när det finns processventilation i en lokal. Den behövs för att ta hand om de föroreningar från processerna som processventilationen inte fångar upp, och de föroreningar som avges från människor och byggnadsmaterial.

    Processventilation fångar in föroreningar nära källan

Anpassa luftflödet efter verksamheten

Vid stillasittande sysselsättning som i skolor och på kontor gäller att ventilationens flöden ska vara minst 7 liter frisk uteluft per sekund och person och ett tillägg av minst 0,35 liter per sekund och kvadratmeter golvyta.

Det första flödet krävs för att de flesta ska acceptera de föroreningar och lukter som kommer från människorna. Det andra flödet, på 0,35 liter per sekund och kvadratmeter golvyta, behövs för att ventilera bort föroreningar som kommer från byggnadsmaterial och inredning.

LÄNK: Utformning av arbetsplatser (AFS 2023:12)

LÄNK: Läs mer om risker med dålig ventilation här

  • Genom att mäta koldioxidhalten i en lokal går det att få en uppfattning om den tillförda mängden uteluft är tillräcklig för att vädra ut föroreningarna. Under ett arbetspass eller en lektion i skolan ökar halten av föroreningar och koldioxid som kommer från människorna som finns i lokalen.

    Om både antalet personer och ventilationens luftflöde är konstant, kommer halterna av föroreningar och koldioxid att stanna vid en jämviktsnivå. I en skola, där man sitter förhållandevis tätt, blir den nivån cirka 1 000 ppm (tusen miljondelar) koldioxid.

    Om människorna i lokalen ökar sin fysiska aktivitet så kommer de att avge både mer föroreningar och mer koldioxid. Då behövs ett högre uteluftflöde för att ventilera ut föroreningarna.

  • Bestämmelser om uteluftflöde i föreskrifter om utformning av arbetsplatser gäller under förutsättning att även ventilationen är effektiv. Koldioxidhalten i luften där människor vistas beror på ventilationens effektivitet.

    Omblandande ventilation är effektivt

    Omblandande ventilation innebär att tilluften späder ut den förorenade rumsluften. Om det är fullständigt omblandande ventilation i lokalen kommer koldioxidhalten i vistelsezonen att vara densamma som i frånluften. Den så kallade luftutbyteseffektiviteten är då 50 procent. Luftutbyteseffektiviteten bör vara lägst 40 procent för att ventilationen ska kunna kallas effektiv.

    Om koldioxidhalten är hög trots högt luftflöde, kan det bero på att den tillförda luften sprids dåligt. Det kan i sin tur bero på en ”kortslutning”, det vill säga att en stor del av den tillförda uteluften går direkt ut med frånluften utan att komma rummet till godo.

    Det kan också bero på att tilluftsdon och frånluftsdon sitter för nära varandra eller att tilluften inte tillförs med tillräcklig hastighet. Hög halt av koldioxid kan även bero på att den tillförda luften är så varm att den stiger upp mot taket och aldrig sjunker ned i vistelsezonen. Luftutbyteseffektiviteten blir då låg.

    För att lösa problemet med låg luftutbyteseffektivitet kan uteluften tillföras i golvnivå med lite lägre temperatur än rumsluften. Då kommer den förorenade varmare luften att stiga och hamna i ett skikt uppe under taket. Om frånluften dessutom tas uppe vid taket kan luftutbyteseffektiviteten bli högre än 50 procent.

  • Under den tid som arbete pågår på arbetsplatsen ska luftkvaliteten vara tillfredsställande. Det är därför viktigt att sätta i gång ventilationen i god tid innan arbetet påbörjas för dagen. Det behövs normalt minst en timmes ventilation för att vädra ut de föroreningar som har samlats under natten.

    Det är också bra att inte stänga av ventilationen helt nattetid när arbete inte pågår. Den kan fortsätta att vara igång, men med reducerat flöde.

  • Efter nybyggnad eller invändig renovering av en arbetsplats bör ventilationen gå kontinuerligt under det första året för att vädra ut de föroreningar som kommer från byggmaterial, inredning och målarfärg. Först därefter kan man börja sänka flödet när lokalerna inte används.

Arbetsgivaren ansvarar för riskerna med dålig ventilation

Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna med dålig ventilation, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.

Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt

Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö

Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.

Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet

Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.

Senast uppdaterad 2024-12-11