Lämplig storlek och utformning av en arbetslokal

Hur stor en arbetslokal behöver vara och vilken utformning den behöver ha beror på många faktorer. Det är viktigt att redan inför planeringen och projekteringen ta reda på så mycket som möjligt om lokalernas framtida användning. En arbetsplats måste fungera för just den verksamhet som ska bedrivas i den. Det är verksamhetens omfattning, antalet anställda, de anställdas behov och förutsättningar med mera som avgör utformningen.

Utformningen av arbetslokalen påverkar hur arbetstagarna upplever sin arbetsmiljö, och ger olika förutsättningar för det som måste finnas i arbetslokalerna. Hur olika funktioner och hur sambanden mellan arbetsplatsens olika delar planeras, utformas och placeras påverkar storleken.

Utformningen behöver också bidra till säkerheten på arbetsplatsen. Hur kan risker undvikas, och hur kan risker för våld och hot om våld förebyggas?

Arbetsplatser kan finnas både inomhus och utomhus och vara både stadigvarande och tillfälliga. Även personalutrymmen kan finnas utomhus, till exempel skolelevers eller andra arbetstagares rastplatser eller pausplatser.

Det är därför viktigt att friytan utomhus är rätt placerad, är tillräcklig stor och är lämpligt utformad bland annat när det gäller säkerhet och tillgänglighet. Den behöver vara en del av arbetsplatsen.

Risker med arbetslokaler som har fel storlek och utformning

Det finns många risker med arbetslokaler som är för små, för stora eller har en olämplig utformning. Storleken påverkar säkerheten och hälsan och tillgängligheten. Fel utformning kan öka risken för våld och hot om våld och försämra ergonomin.

  • En olämplig utformning kan försvåra kognitionen genom att göra det svårt att förstå hur lokalerna ser ut och att hitta i lokalerna. Vilka transporter som behöver planeras påverkas också av utformningen.

    Dessutom behövs det tillräckligt med plats för att kunna använda en rullstol i lokalerna. Utformningen av ett rum påverkar även akustiken, taluppfattbarheten och efterklangstiden.

    I arbetslokaler med öppna planlösningar är risken stor att arbetstagarna stör varandra om de sitter för trångt. De kan då bli störda av andras samtal, men också av människor rör sig runt i rummet (visuellt buller). Om det inte finns möjlighet till avskildhet kan arbetstagarna bli utmattade, och när andra kan titta över axeln kan de känna sig övervakade och otrygga.

    Projektera för utrymmen för avskildhet

    Det behövs lämpligt utformade utrymmen för att tillfredsställa människors behov av social gemenskap Ibland finns även behov av avskildhet vid exempelvis enskilda samtal med patienter eller föräldrar i en förskola. Det kan även behövas tysta rum, eller andra avskilda utrymmen för koncentration.

    Utformningen behöver tillåta en möblering som ger arbetsro och tillräcklig avskildhet för att skapa trygghet.

  • Det kan finnas olägenheter som kan medföra särskilda risker för ohälsa, och därmed motivera en särskild lokal och påverka arbetsplatsen storlek.

    Exempel på olägenheter som kan motivera särskild lokal är:

    • buller
    • vibrationer
    • värme och kyla
    • strålning
    • damm och spån
    • rök, dimma, gas och ånga
    • illaluktande eller farliga kemiska eller mikrobiologiska agens.

    Andra exempel på utrustning och verksamhet som behöver placeras i ett särskilt rum är diskhantering inom restaurangbranschen och sprutmålning i måleriverkstäder.

    Utrustning som avger exempelvis värme, föroreningar eller störande ljud är inte heller lämplig att placera i samma lokaler som permanenta arbetsplatser.

    Skapa avskilda utrymmen för riskabla eller störande processer

    I första hand bör olägenheter undvikas genom att välja ämnen och processer som är mindre riskabla.

    Syftet med att avskilja en riskabel process är att förebygga skador genom att hindra olägenheterna att beröra fler arbetstagare än nödvändigt. Det kan även finnas kompletterande åtgärder eller andra förebyggande åtgärder som undantagsvis kan vara alternativ till avskiljning.

    Exempel på sådana åtgärder är processventilation, avskärmning, avskilt utrymme eller, i sista hand, personlig skyddsutrustning.

    Utrustning och komponenter som ofta kan placeras i ett särskilt utrymme på grund av buller är fläktar, pumpar, hydraulaggregat, transformatorer och kompressorer. Deras placering behöver dessutom planeras så att servicepersonalen inte utsätts för onödigt buller

    Om flera aggregat placeras i samma utrymme kan det vara lämpligt att se till så att alla aggregat i utrymmet kan stängas av samtidigt vid service.

  • Om utrymmen för underhållsarbeten, tillsyn, renhållning och städning inte är lämpligt utformade eller inte tillräckligt stora, finns det risk för att arbetstagarna drabbas av belastningsskador, andra skador, ohälsa och olycksfall.

    Liten rumshöjd kan göra det svårt att bland annat ordna tillfredsställande ventilation, och kan inverka ofördelaktigt på belysningen och dagsljuset.

    Skapa lämpliga utrymmen för drift, ventilation och belysning

    Lokalerna behöver ge tillräckligt arbetsutrymme för dem som sköter underhållsarbeten, tillsyn, renhållning och städning.

    Driftutrymmen, ventilationssystem och belysningssystem behöver ofta särskilda platser och utrymmen. Tillträdesleder och dörrar till bland annat fläktrum behöver ha full höjd. För hissbesiktning behövs också tillräckligt utrymme i trapphuset där den som besiktigar inte riskerar att få en öppnad dörr i ryggen när han eller hon står vid schaktet.

    Belysningsarmaturer med uppåtriktat ljus behöver placeras tillräckligt långt från taket för att ge det önskade diffusa ljuset. Annars kan ljusfläckar med hög luminans (starkt lysande fläckar) speglas i till exempel en blank datorskärm.

  • I trånga utrymmen kan det finnas risk för klämning, och farliga ämnen som hanteras i samma utrymmen som andra verksamheter kan leda till skador. Även liten rumshöjd kan försvåra utrymning.

    Otillräckliga eller olämpligt utformade utrymningsvägar kan leda till allvarliga olyckor.

    Skapa säkra utrymningsvägar och minimera andra risker

    Alla arbetstagare, oavsett funktionsförmåga, måste kunna utrymma arbetsplatsen på ett snabbt och säkert sätt i händelse av fara. Det måste därför finnas lämpliga utrymningsvägar, samt eventuellt tillfälliga utrymningsplatser.

    Utrymmen där det finns risk för klämning bör identifieras och utformas så att riskerna minskas. Hantering av farliga ämnen kan behöva ske i speciella utrymmen med plats för upplag av material.

  • Ergonomin är viktig vid utförandet av arbetsuppgifterna. Det behövs arbetsutrymme men även plats för arbetsutrustning, annan teknisk utrustning, hjälpmedel med mera.

    Liten area och rumshöjd i exempelvis varumottag kan leda till arbete i felaktiga arbetsställningar med belastningsskador som följd. Inredning, maskiner med mera och hur dessa placeras påverkar också arean.

    Om utrymmet runt en individuell arbetsplats är för litet kan arbetstagarna drabbas av skador.

    • Ett för litet arbetsutrymme kan leda till felaktiga arbetsställningar och därmed belastnings- eller förslitningsskador.
    • Fel avstånd till bildskärmen kan ge huvudvärk och andra problem.
    • Om det inte finns tillräckligt med benutrymme, eller om det är trångt runt arbetsplatsen, kan det leda till att arbetstagaren får svårt att röra sig och förflytta sig.
    • Om det är för trångt runt den enskilda arbetsplatsen kan en rullstol få svårt att ta sig ut vid en utrymning.

    Projektera för tillräckliga utrymmen

    För att arbetstagarna inte ska drabbas av skador eller besvär måste det finnas tillräckligt utrymme för varje individ att utföra sitt arbete. Lokalen behöver vara utformad för det antal individuella arbetsplatser som den är avsedd för.

Senast uppdaterad 2025-01-07