Skyltar och signaler

På de flesta arbetsplatser behövs skyltar och signaler av olika slag. Om det inte helt går att undanröja en risk eller begränsa den tillräckligt med andra åtgärder, ska det finnas skyltar, märkning och signaler. Skyltar behövs också för att markera utrymningsvägar. Det kan även behövas utrymningslarm, talade meddelanden och handsignaler.

På de flesta arbetsplatser finns det också anledning att markera särskilda riskområden.

I första hand ska risker undanröjas

Skyltar och signaler får inte ersätta andra skyddsåtgärder, utan i första hand ska risker undvikas eller begränsas i en tillräcklig omfattning. Risker undanröjs bäst genom tekniska eller organisatoriska skyddsåtgärder till exempel inkapsling, eliminering eller avspärrning. Trots det kan särskilda riskområden behöva märkas ut, till exempel för fallande föremål.

Det kan också behövas olika typer av larm. Eftersom alla behöver kunna uppfatta ett larm, behövs det ofta både visuellt och akustiskt larm. För att ett visuellt larm inte ska döljas av rörliga delar på maskiner ska ljussignalen placera på ett lämpligt ställe.

  • Skyltar bör ha ett utförande så att alla känner igen dem och omedelbart kan reagera på skyltens budskap. Det finns därför gemensamma regler för skyltar, märkning och signaler på arbetsplatser. Det minskar risker som kan uppstå på grund av språkliga och kulturella olikheter bland arbetstagare från olika länder. Ingen ska inte behöva fundera på vad en skylt betyder.

    Arbetsgivaren ska informera arbetstagarna om skyltarnas betydelse

    Arbetsgivaren är skyldig att se till att arbetstagarna känner till vad de skyltar och signaler som förekommer på arbetsplatsen betyder. Informationen bör ges innan arbetet börjar och upprepas när det behövs. Det är viktigt att personer som endast utför tillfälligt arbete på arbetsplatsen, till exempel servicepersonal från andra företag, också känner till de skyltar och signaler som förekommer.

  • Det är inte bara faror som arbetstagarna behöver uppmärksammas på.

    • Förstahjälpenutrustning, till exempel ögonspolningsanordningar, behöver skyltas så att den är lätt att hitta.
    • Utrymningsvägar ska skyltas så att alla lätt hittar ut om arbetsplatsen måste utrymmas.

    Varna för fara

    Det finns flera sätt att varna arbetstagare och andra för att det finns risk att skada sig på arbetsplatsen.

    • Varningsskyltar för ämnen eller varor med till exempl hög temperatur är det lämpligt att använda varningsskylten ”Fara” med tilläggsskylten ”Hög temperatur”.
    • Varselmärkning kan användas för att göra det lättare att upptäcka balkar, rör och annat på låg höjd.
    • Kontrasterande färgsättning kan användas på rörliga delar på maskiner för att dra uppmärksamhet till dem.

    Markera gång- och transportleder

    Det är särskilt viktigt att märka ut gång- och transportleder som finns inom arbetsområdet. Lämpligen görs märkningen på båda sidor av leden med en heldragen linje i väl synlig färg.

    Beroende på underlagets färg, kan markeringen av gång- och transportleder behöva varieras. Gul markeringsfärg syns till exempel bättre än vit mot svart asfalt vintertid när det finns snö och is på marken.

    Avståndet mellan linjerna ska ta hänsyn till bredden på de aktuella fordonen och det säkerhetsavstånd som är nödvändigt till föremål eller mötande personer.

    Talade meddelanden

    Talade meddelanden är fastställda uttryck i form av korta satser, fraser, ordgrupper eller enstaka ord. De ska vara så korta, enkla och tydliga som möjligt.
    Talade meddelanden får framföras direkt eller indirekt, genom mänsklig eller syntetisk röst.

    Om till exempel en brand uppstår är det inte alltid hela arbetslokalen behöver utrymmas omedelbart. Ett talat meddelande kan då användas för att ge instruktioner för hur arbetstagarna ska agera.

    Handsignaler

    Vissa arbetsmoment kan kräva att arbetstagarna använder handsignaler. Arbetsgivaren ansvarar för att arbetstagarna får särskild övning i sådan teckengivning.

    Om den som utför arbetsmomentet inte kan uppfatta signalen måste hen omedelbart avbryta sin manöver.

  • Bestämmelser om skyltar och signaler finns i föreskrifterna om utformning av arbetsplatser, AFS 2023:12.

    LÄNK: Länk till AFS 2023:12 (om möjligt till 7 kap.)

    Bestämmelser om märkning på behållare, gasflaskor och rörledningar finns i föreskrifterna om risker i arbetsmiljön, AFS 2023:10.

    LÄNK: Länk till AFS 2023:10 (om möjligt till 7 kap.)

  • Arbetsmiljöverkets bilder på skyltar är hämtade ur ett EU-direktiv och en ISO-standard. Det finns möjlighet att använda liknande skyltar, så länge det inte finns risk att de misstolkas.

    Här hittar du skyltar för nedladdning i två olika bildformat, JPEG och EPS.

    LÄNK: Länk till nedladdning av skyltar (https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/publikationer/skyltar/?hl=skyltar )

Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt

Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö

Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.

Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet

Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.

Senast uppdaterad 2024-12-30