Säker utrymning och brandskydd

I första hand behöver brand och andra risker förebyggas. Om det ändå uppstår en brand eller andra nödsituationer måste alla arbetstagare kunna utrymma snabbt och säkert. Grunden för en säker utrymning är utrymningsvägar, larm som varnar för faran, kunskaper om riskerna och om hur man behöver bete sig när ett larm har utlösts.

Alla arbetstagare, oavsett funktionsförmåga, måste på ett snabbt och säkert sätt kunna utrymma i händelse av fara. Fara kan uppstå för att det till exempel börjar brinna, strömmar ut gas, samt vid översvämning, bombhot, rånförsök eller annat hot om våld.

Många material och produkter kan ge snabb brandutveckling och farliga brandgaser. Brandgaser kan vara giftiga, frätande och brandfarliga. De är hälsofarliga, och vid höga koncentrationer kan de vara dödliga. Den mörka röken minskar dessutom snabbt sikten och försvårar utrymningen.

Utströmmande gas riskerar att förgifta eller kväva arbetstagarna. En del gaser kan dessutom vara explosiva när de blandas med luft.

En arbetsplats måste vara lätt att utrymma

Grunden för all utrymning är att det måste gå att ta sig ut så snabbt att alla hinner ut medan det fortfarande går. Arbetsplatsen måste med andra ord vara utformad så det finns förutsättningar att utrymma. Men det är också viktigt att det finns rutiner för hur en utrymning behöver gå till. Regelbundna utrymningsövningar är ett bra sätt för arbetstagarna att lära sig vad de behöver göra i en utrymningssituation.

Även vid annan fara så som till exempel bombhot, rånförsök eller annat hot om våld är det viktigt att analysera den enskilda verksamhetens specifika förutsättningar för utrymning. En möjlighet är också att både formulera möjliga strategier kopplade till olika scenarier och diskutera hur arbetstagare skulle agera i dessa situationer.

  • Vad som behövs för en säker utrymning beror på många saker, till exempel byggnadens eller lokalens storlek och utformning, vilken verksamhet som bedrivs i den, hur många personer som befinner sig på arbetsplatsen och räddningstjänstens insatstid.

    Om en brand kan antas få ett snabbt förlopp och spridning eller om en gasuttömning innebär explosionsrisk påverkar också vilka möjligheter till utrymning som behövs.

    Olika personer har olika förutsättningar att utrymma. Barn har inte samma förutsättningar som vuxna. Arbetstagare med olika typer av funktionsnedsättningar måste också kunna utrymma. Läs mer om det under rubriken Frångänglighet för allas säkerhet.

  • Framför allt behöver risken att bli instängd elimineras. Två utrymningsvägar ska normalt finnas då det alltid måste finnas en annan väg ut om det brinner.
    En utrymningsväg är en utgång som leder till en säker plats, det vill säga till en plats i det fria, där brand och brandgaser inte kan påverka de utrymmande personerna.

    I vissa fall, till exempel i tunnlar, kan en säker plats utgöras av en räddningskammare. Räddningskammare i stället för utrymning till det fria kräver en noggrann riskbedömning.

    Att utrymningsvägar måste hållas fria från hinder omfattar vintertid även att snö och is behöver röjas så att det inte blockerar vägen.

  • Det behövs minst en utrymningsplan på varje våningsplan. Utrymningsplanen behöver bland annat visa var alla utrymningsvägar finns. Om inte alla utrymningsvägar är tillgängliga, behöver utrymningsplanen visa vilka utrymningsvägar som är tillgängliga och var de tillfälliga utrymningsplatserna är placerade.

    Dessutom behöver det framgå

    • var återsamlingsplatsen är
    • hur räddningstjänsten och annan nödvändig hjälpinsats larmas, och när detta är aktuellt
    • var handbrandsläckare manuella larmutlösningsdon och detektorer finns.

Planera för utrymning som kräver särskilda åtgärder

Det finns både många arbetslokaler och situationer som gör det svårt att utrymma och därför kräver särskilda åtgärder.

  • Arbetsmiljölagstiftningen omfattar visserligen bara arbetstagare och skolbarn, men deras möjligheter att utrymma kan påverkas av att det finns andra personer där.

    På många platser finns både arbetstagare och andra som kan behöva utrymningshjälp, till exempel i varuhus, restauranger, sjukhus och förskolor. De personer som inte är arbetstagare kan behöva hjälp att utrymma på grund av till exempel dålig lokalkännedom, hälsoskäl eller ålder. Det kan handla om förskolebarn, vårdtagare eller boende på ett särskilt boende.

    Detta kan göra att utrymningen försvåras och tar längre tid. Det är då extra viktigt att i förväg bedöma risker, se över rutiner, se över eller ta fram checklistor kring bland annat ansvarsfördelningen och ha relevanta utrymningsövningar där man tränar på olika scenarion som inkluderar att hjälpa andra.

  • På vissa arbetsställen finns många låsta utrymmen, till exempel i sjukvården och kriminalvården. Även om utrymningsvägarna normalt behöver vara låsta, måste låssystemen väljas så att de inte försvårar utrymning.

  • Det finns utrymmen som kan vara mycket svåra att utrymma, och som kräver särskilda åtgärder. Det kan till exempel vara utrymmen mellan hyllor eller staplar i höglager, traversförarrum och vissa typer av maskinrum. Även i utrymmen där tillfälligt arbete utförs i samband med tillsyn, rengöring eller reparation kan särskilda åtgärder behöva vidtas, till exempel i kulvertar, cisterner och transformatorrum.

    Ett exempel på åtgärd kan vara att trucktransporter mellan hyllrader eller staplar i höglager sker så att truckförare eller andra personer inte riskerar att bli innestängda. Andra exempel kan vara att traversförarutrymmen förses med utrustning som underlättar utrymning, att arbete i vissa utrymmen endast tillåts om det finns en annan person inom syn- och hörhåll eller om det går att hålla kontakt med hjälp av radio.

Frångänglighet-vad innebär det?

Alla arbetstagare måste kunna utrymma arbetsplatsen, även arbetstagare med olika funktionsnedsättningar eller allergier. Det innebär att arbetsplatsen måste vara frångänglig, det vill säga utformad utifrån en tillgänglig utrymning för alla.

Det är viktigt att vid planeringen och projekteringen undersöka om utrymningsvägarna kan göras tillgängliga för så många som möjligt – även för arbetstagare med funktionsnedsättningar och först i andra hand planera för tillfälliga utrymningsplatser om inte tillgängliga utrymningsvägar går att åstadkomma.

  • En tillfällig utrymningsplats är en plats där arbetstagare som inte kan utrymma hela vägen till en säker plats på egen hand, kan uppehålla sig tillfälligt tills hjälpen kommer. Platsen måste vara väl skyddad mot rök och värme.

    Vid projektering för ny- och ombyggnad måste det projekteras för en eller flera tillfälliga utrymningsplatser med tvåvägskommunikation om inte utrymningsvägarna är tillgängliga hela vägen till säker plats.

    Tvåvägskommunikationen innebär att signalen måste gå till någon som kan ta emot det och agera, men även ge tillbaka ett pålitligt svar om att hjälpen är på väg. Det kan vara räddningstjänst eller någon annan utanför byggnaden. På befintliga arbetsplatser måste det normalt finnas en eller flera tillfälliga utrymningsplatser om inte hela utrymningsvägen är tillgänglig. Det är arbetsgivarens ansvar att ingen lämnas kvar på en tillfällig utrymningsplats.

    Larmknappar för att aktivera utrymningslarm och tvåvägs kommunikationsutrustning i tillfälliga utrymningsplatser behöver placeras så att personer som använder rullstol lätt når dem. De behöver placeras på rätt höjd för den som använder rullstol och det måste även finnas plats för rullstolsmanövrering och placering av rullstolen så att larmknappen lätt nås från rullstolen.

    Akustiska utrymningslarm i arbetslokalen, liksom tvåvägs kommunikationsutrustning på den tillfälliga utrymningsplatsen, måste placeras på ett sådant sätt att den som kallar på hjälp och den som tar emot nödanropet hör varandra.

  • Det kan behövas särskilda utrymningshissar som kan användas även när det brinner, eller tillfälliga utrymningsplatser om utrymningsvägarna är utformade så att alla inte kan ta sig ut på egen hand, till exempel för att det finns trappor i utrymningsvägarna.

    Dörrar med dörrstängare är tunga och kan vara svåra eller omöjliga att öppna för personer med nedsatt rörelseförmåga, men även för andra. Till exempel barn eller för de med svaga armar. Dörrar med dörrstängare och andra tunga dörrar kan behöva ha automatiska dörröppnare.

Belysning och vägledande markering för utrymning

För att snabbt kunna hitta ut vid en nödsituation behövs både tillräcklig belysning och lämplig skyltning. Skyltar och andra vägledande markeringar behöver placeras väl synligt vid dörrar till och i utrymningsvägarna för att visa utrymningsvägarnas sträckning. Men det måste även finnas skyltar och tydliga vägledande markeringar för att hitta till själva utrymningsvägarna.

Särskilt viktigt är det att skyltar och andra vägledande markeringar placeras där det finns risk för misstag, till exempel om vägen svänger eller delas och man riskerar att ta en väg som inte är en utrymningsväg. Skyltarna ska alltså vara placerade så att det inte uppstår tveksamhet om vart man ska ta vägen vid utrymning.

Linjer som markerar utrymningsvägens ytterkanter kan underlätta utrymningen, eftersom det går att följa dessa linjer för att hitta ut utan att riskera att stöta i väggen eller något annat. När ett utrymme fylls av rök är sikten bäst vid golvet. Det är därför lämpligt att markeringen görs direkt på golvet eller lågt ner på väggen.

Vägledande markeringar kan vara fluorescerande ljus och taktila ledstråk. Det är särskilt viktigt att markera ytterkanterna på utrymningsvägar eller vägar till utrymningsvägar där till exempel materiel, produkter, emballage eller parkerade truckar riskerar att helt eller delvis blockera utrymningsvägen.

Eftersom varma gaser stiger uppåt behöver armaturer för nödbelysning placeras lågt i utrymningsvägar.

LÄNK: Länk till sidan om skyltar

Utrymningslarm och detektorer

Syftet med ett larm är att branden eller annan fara ska upptäckas tidigt så det blir möjligt att utrymma. Det finns olika typer av larm. Vilken typ av larmanordning som behövs beror på vilken risksituation som kan uppstå. I många fall räcker det med en enkel anordning, till exempel larmknapp, signalledning och signaldon.

En automatisk brandlarmanläggning ska upptäcka en brand. Ett utrymningslarm har till syfte att uppmana till utrymning av en byggnad vid brand eller annan fara genom en larmsignal.

  • För att aktivera ett brandlarm och en larmsignal automatiskt behövs en detektor för att upptäcka brand. Utrymningslarm som utlöses automatiskt av en detektor kan behövas om en brand eller gasutströmning kan innebära akut fara för arbetstagarna.

    Det kan till exempel vara för att en brand lätt får snabbt förlopp och spridning, för att brandgaserna snabbt försvårar sikten eller för att utströmmande gas snabbt kan orsaka kvävning eller förgiftning.

  • Larmanordningar behövs inte om riskerna är små eller när det är uppenbart att det inte är nödvändigt för arbetstagarens säkerhet. Till exempel i mindre kontor som är överskådliga behövs i allmänhet inte larm.

    I de här situationerna behövs det larm:

    • Arbetslokalen är stor och svåröverskådlig. Brand, gasutströmning, syrebrist eller dylikt kan uppstå utan att det kan uppmärksammas av alla i lokalen tillräckligt snabbt.
    • Öppen eld eller annan tändkälla används i verksamheten samtidigt som det finns brännbart ämne i lokalen. Det brännbara ämnet är av sådant slag och i sådan mängd att brand som innebär risk för ohälsa eller olycksfall kan inträffa.
    • Brand kan få snabb spridning eller ge upphov till farliga brandgaser i arbetslokalen, till exempel i höglager eller lokaler för tillverkning eller förvaring av plast, färg eller papper.
    • Arbetslokalen inhyser tillverkning och hantering av gas av sådant slag och i sådan mängd att en farlig gasutströmning kan inträffa.
    • Arbetslokalen är belägen under marknivå, från och med andra våningen under marknivån.
    • Arbetslokalen är ett isolerat rum, till exempel ett frysrum.
    • Syrebrist kan uppstå i arbetslokalen, till exempel vid öppen lagring av reducerande ämnen som sulfider och sulfiter.
    • Arbetstagarna riskerar att utsättas för hot eller våld i arbetslokalen, eller arbetsplatsen riskerar att bli utsatt för sabotage eller bombhot.

    Larmet måste kunna uppfattas av alla och överallt

    Larmsignaler måste kunna uppfattas även i utrymmen som är ljudisolerade eller har hög ljudnivå, samt i utrymmen där arbetstagare uppehåller sig tillfälligt, till exempel i personalutrymmen och i förrådsutrymmen.

    Ett larm behöver vara en ljud- och ljussignal och måste kunna uppfattas av alla arbetstagare som kan beröras av faran.

Särskilda åtgärder för brandskydd

Ju längre insatstid räddningstjänsten har, desto viktigare är de tekniska och organisatoriska brandskyddande åtgärderna som vidtagits på arbetsplatsen. Ett automatiskt släcksystem, till exempel vattensprinkling, innebär att släckningen kommer i gång snabbt och att man har längre tid på sig att utrymma.

Automatiska släcksystem i utrymmen för starkströmsanläggningar, datacentraler och där brand kan uppstå i brandfarliga varor består i allmänhet av koldioxid eller annat lämpligt släckmedel. Eftersom sådana släckningsmedel innebär en kvävningsrisk är det viktigt att vidta åtgärder för att eliminera risken att släcksystemet utlöses när det finns personer i utrymmet.

Ansvar för utrymning, larm och brandskydd

Arbetsgivaren har ansvar för att arbetstagarna måste kunna utrymma arbetsplatsen och behöver känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler. Om arbetslokalen hyrs har fastighetsägaren enligt andra regelverk ansvar för sådant som är gemensamt för hela fastigheten, till exempel gemensamma utrymningstrapphus och kontroll av larm.

Eftersom arbetsgivaren har ansvar för sina arbetstagares säkerhet behöver arbetsgivaren förvissa sig om att även det som fastighetsägaren har ansvar för är utformat och fungerar som det behöver göra. Det innebär att arbetsgivaren kan behöva ha samarbete med till exempel fastighetsägaren eller andra aktörer som påverkar utrymningsförhållandena.

  • Byggherrar och projektörer har ett ansvar för att det går att utrymma den färdiga arbetsplatsen på ett säkert sätt. Det inkluderar bland annat projektering för att:

    Framtida samband mellan olika delar eller rum på arbetsplatsen ska underlätta för arbetstagarna att hitta och få en överblick. Orienterbarheten i arbetslokalen måste vara god.

    • Det behöver bland annat finnas minst två av varandra oberoende utrymningsvägar, brandsäkra material i byggnadens konstruktion och i fast inredning, exempelvis brandsäkert golv.
    • Så långt det går planera för brandsäkra material i lös inredning.


    LÄNK: Länk till sidan om projekteringsansvar

Brandredskap kan vara avgörande vid en brand

Arbetsplatser måste vara utrustade med de brandredskap som behövs där. Det kan behövas olika brandsläckare för olika delar av arbetsplatsen.

Brandsläckare kan vara avgörande brandredskap, men deras effektivitet är starkt begränsad om de inte är rätt typ av brandsläckare eller är av fel storlek för att bekämpa olika typer av bränder. Det är också avgörande att se till att brandsläckare är laddade, fungerande och är lättåtkomliga.

Brandsläckare måste vara tydligt skyltade, till exempel utmärkta på en utrymningsplan så att de är lätta att hitta och komma åt. Det är också viktigt att arbetstagarna har tränat på hur de ska användas.

Vilka brandskyddssystem behöver finnas på arbetsplatsen?

När en byggnad uppförs eller ändras behöver den ha en brandskyddsdokumentation. Brandskyddsdokumentationen redovisar arbetsplatsens olika brandskyddssystem och funktioner i den faktiska utformningen efter byggnadens färdigställande.

Vad som kan ingå i brandskyddsdokumentationen är exempelvis placering av brandsläckutrustning och brandvarnare, brandcellsgränser mellan och inom byggnaden samt markering av utrymningsvägar.

Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt

Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.

Systematiskt arbetsmiljöarbete

LÄNK: Regler om utrymning, larm och brandskydd

LÄNK: Länk till Utformning av arbetsplatser, AFS 2023:12

Fastighetsägaren eller verksamhetsutövare har ett ansvar för det systematiska brandskyddsarbetet

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) är lagstadgat enligt Lag (2003:778) om skydd av olyckor, LSO. Där framgår att den som äger en byggnad eller bedriver verksamhet i den, är skyldiga att i skälig omfattning hålla med utrustning för släckning av brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.

Det allmänna rådet om systematiskt brandskyddsarbete, SRVFS 2004:3, reglerar hur brandskyddsarbetet bör se ut. Det kan vara både tekniska och organisatoriska åtgärder. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har mer information på sin hemsida.

LÄNK: Länk till MSB

Senast uppdaterad 2025-01-02