Förebygg och åtgärda riskerna för belastningsbesvär
Förebygg risker för belastningsbesvär genom att regelbundet undersöka hälsofarliga eller onödigt tröttande fysiska belastningar i den dagliga verksamheten.
Undersök arbetsförhållandena
Du som arbetsgivare ska undersöka om arbetet som arbetstagarna utför kan vara hälsofarligt eller onödigt tröttande. Du ska särskilt undersöka
- arbetsställningar
- arbetsrörelser
- manuell hantering
- repetitivt arbete
- handintensivt arbete
- synförhållanden som kan påverka arbetsställningarna och arbetsrörelserna negativt.
Du ska även undersöka andra faktorer som kan ge upphov till hälsofarligt eller onödigt tröttande belastning, exempelvis på röst och stämband.
Använd lämpliga checklistor och underlag för undersökning
Du som arbetsgivare kan använda olika typer av källor för att identifiera om arbetstagare utför arbetsmoment som kan vara hälsofarliga eller onödigt tröttande.
Exempel på källor för undersökning kan vara
- resultatet av skyddsronder, handlingsplaner och översiktliga checklistor
- tidiga tecken på överbelastning av leder och muskler från arbetstagare
- signaler om att arbetstagare upplever arbetet som tungt eller påfrestande
- tillbudsrapportering
- rapportering om olyckor
- resultatet av tekniska och andra mätningar
- statistik om sjukskrivning och annan ohälsa kopplat till arbetet
- besvär i rörelseorganen kopplat till arbetet hos arbetstagare
- resultat från medicinska kontroller.
Även resultatet från en tidigare genomförd riskbedömning kan ge värdefull information.
Ta hjälp av checklistor, metoder och modeller för att undersöka om arbetsmoment kan orsaka hälsofarliga eller onödigt tröttande belastningar.
LÄNK Checklistor för belastningsergonomi och röstergonomi
Länk Förenklade modeller för att undersöka arbetsmoment
Bedöm riskerna
När du som arbetsgivare har undersökt verksamheten ska du bedöma om belastningarna i arbetet, enskilt eller i kombination, kan innebära en risk för skador i rörelseorganen och på stämbanden. Det betyder att det är den sammanlagda belastningen som arbetet medför som ska bedömas.
Bedöm riskerna utifrån belastningarnas
- duration/varaktighet?, till exempel hur länge belastningen pågår utan avbrott eller sammanlagd tid under arbetsdagen
- frekvens, till exempel hur ofta belastningen upprepas per minut eller under arbetsdagen
- intensitet, till exempel hur mycket kraft som krävs eller hur tung lasten är.
Vid handintensivt arbete bör du som arbetsgivare dessutom särskilt ta hänsyn till hur snabba handledsrörelserna är.
Ta hänsyn till fysiska och organisatoriska faktorer och sociala förhållanden
I riskbedömningen ska du också beakta fysiska, organisatoriska och sociala förhållanden i arbetsmiljön som kan samverka och påverka riskerna.
Exempel på fysiska faktorer är
- belysning
- temperatur och lufthastighet
- golv och annat underlag
- vibrationer och buller
- personlig skyddsutrustning.
Exempel på organisatoriska faktorer kan vara
- handlingsutrymme
- arbetstakt och tid för att utföra arbetsuppgiften
- tid för återhämtning.
Exempel på sociala förhållanden i arbetsmiljön:
- socialt stöd och trivsel
- möjlighet till inflytande och kontroll i arbetet.
Använd lämpliga metoder och underlag för riskbedömning
Du som arbetsgivare kan använda olika typer av källor för att göra en sammanvägd bedömning av risken för ohälsa i rörelseorganen. Ofta krävs ett brett underlag för att kunna göra en sammanvägd bedömning av risken. Det kan handla om att använda både resultatet från enskilda riskbedömningsmetoder och annat underlag.
Exempel på sådana underlag kan vara
- resultatet av tekniska och andra mätningar
- resultat från medicinska kontroller
- tidiga tecken på överbelastning av leder och muskler från arbetstagare
- besvär i rörelseorganen kopplat till arbetet hos arbetstagare
- tillbudsrapportering
- rapportering om olyckor
- statistik om sjukskrivning och annan ohälsa kopplat till arbetet.
Vid bedömning av risk för ohälsa i rörelseorganen bör den metod som används vara evidensbaserad och lämplig för den belastning som bedöms.
På följande sidor kan du som arbetsgivare hitta exempel på checklistor, metoder och modeller som kan vara en del av underlaget i riskbedömningen. Dessa kan behöva kompletteras med mer detaljerade metoder om det finns anledning.
LÄNK checklistor
LÄNK Förenklade modeller för att undersöka arbetsmoment
Checklistor på Prevent webbplats
Checklistor på Sunt arbetslivs webbplats
Belastningsergonomi på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd TYA:s webbplats
Åtgärda riskerna
Åtgärda de risker som du har identifierat vid undersökning och riskbedömning. Generellt ska du prioritera att åtgärda de allvarligaste riskerna först. De åtgärder som inte kan genomföras direkt ska dokumenteras skriftligt i en handlingsplan.
Se till att åtgärderna omfattar ett helhetsperspektiv där du tar hänsyn till människa, teknik och organisation. Det handlar om individuella arbetstagares förutsättningar, förmåga och arbetsteknik, men också om hur arbetet utförs.
Åtgärder handlar också om att fördela arbetet, hur man kan samarbeta, arbetstakt, tid att utföra arbetet samt utformning och användbarhet hos utrustningen som används.
-
Du ska i första hand inrikta åtgärderna på att helt ta bort eller minska de hälsofarliga belastningarna och se till att åtgärderna följer den tekniska utvecklingen i samhället. Det kan exempelvis handla om att använda sig av en annan arbetsmetod eller produktionsmetod (exempelvis automatisering). Då kan vissa arbetsmoment tas bort eller göra så att arbetstagarna kan utföra arbetet på ett annat, mindre riskfyllt sätt.
Risken påverkas bland annat av hur länge och hur ofta belastningen pågår samt hur stor den är. Åtgärder kan därför inriktas mot alla dessa faktorer. Åtgärder för att minska kraftens storlek (intensitet) kan vara att använda arbetsutrustning, till exempel lyftutrustning vid förflyttning av objekt eller personer. Åtgärder för att minska tiden och frekvensen för belastande arbete kan vara att ta bort belastande moment genom tekniska åtgärder och att genom organisatoriska åtgärder utvidga arbetsuppgifterna.
-
Här hittar du mer om:
Manuell hantering och annan kraftutövning:
LÄNK till avsnitt Förebygg och åtgärda riskerna med manuell hantering och annan kraftutövning
Repetitivt, starkt styrt eller bundet arbete:
LÄNK till avsnitt Specifika åtgärder vid repetitivt, starkt styrt eller bundet arbete
Handintensivt arbete:
LÄNK till avsnitt Om risken för belastningsbesvär kvarstår trots vidtagna åtgärder
-
Gynnsam belastning karaktäriseras av återkommande variation, balans mellan aktivitet och återhämtning samt begränsning i tid. Vad som är gynnsam belastning kan vara olika för olika arbetstagare, bland annat beroende på deras individuella förutsättningar.
Det kan till exempel handla om att
- undvika långvarigt eller ofta återkommande arbete med böjda, sträckta och vridna arbetsställningar, till exempel genom att arbetstagarna kan arbeta nära framför kroppen
- utforma arbetsplatsen så arbetstagare undviker att arbeta med händerna i eller över axelhöjd, samt i eller under knähöjd
- se till att arbetstagarna använder lämplig skyddsutrustning
- genom organisatoriska åtgärder begränsa tiden som ett visst arbete pågår och att säkerställa att arbetstagarna kan ta pauser och variera arbetet när de behöver det.
-
Det handlar bland annat om att se till att arbetstagare
- har tillräckligt utrymme för att inta lämpliga arbetsställningar för arbetsuppgiften
- kan använda lämplig arbetsutrustning vid behov
- inom vård- eller omsorgsyrken får praktisk träning i hur de, utan att själva skadas, ska handla om vård- eller omsorgstagaren faller.
-
Det kan handla om att det finns tillräckligt med utrymme för arbetstagarna att kunna utföra arbetet i gynnsamma arbetsställningar, till exempel att det finns tillräckligt utrymme i höjdled och framför kroppen.
Lämpligt utformade arbetsplatser, arbetslokaler och inredning underlättar för arbetstagare att arbeta på ett varierat och skonsamt sätt. Undvik till exempel trånga utrymmen och lokaler med nivåskillnader.
-
För att undvika ogynnsamma belastningar är det lämpligt om underlaget har lämplig svikt, är stabilt, jämt och halksäkert. Vad som är lämplig svikt beror på verksamheten. Att stå eller gå på ett golv med hårt ytskikt med låg svik kan medföra ogynnsamma belastningar. Omvänt så kan ett underlag med ett mjukt ytskikt väsentligt öka påfrestningarna vid rullande hantering såsom förflyttning av vagnar, rullstolar, liftar och sängar.
Du kan minska ogynnsamma belastningar genom att
- välja ett golv med lämplig svikt
- välja en lastbärare (exempelvis vagn eller transportkärra) med bredare hjul och större hjuldiameter
- använda takburna anordningar, såsom att ersätta golvburna liftar med takburna.
LÄNK Arbetsplatsens utformning
-
Ordna och utforma arbetsuppgifter och arbetsplatser som möjliggör gynnsamma och hälsosamma belastningar redan vid planering, byggnation och inredning. Detta gäller också vid utformning och inköp av produkter och tjänster.
Redan vid planering och projektering kan du skapa förutsättningar för arbetsmiljön – både under byggtiden och i den färdiga byggnaden. Under byggtiden kan det exempelvis handla om att det behövs utrymme för att utföra installationer.
Byggnadens rum, byggnadsdelar och inredning behöver vara utformade så att det finns tillräckligt med utrymme för den verksamhet som ska bedrivas, samt för underhåll och städning. Utrymmet ska inte hindra arbetstagarna från att inta gynnsamma arbetsställningar och arbetsrörelser.
LÄNK Planera och projektera bort risker
-
För att undvika ogynnsam belastning behöver inredning och arbetsutrustning vara anpassade till användarnas kroppsmått, till exempel att handverktyg passar arbetstagares handstorlek. Det handlar också om att arbetsutrustning som till exempel arbetsbord och arbetsstol vid behov enkelt kan justeras för att passa olika arbetstagare och det specifika arbetet. Exempel på detta kan vara att arbetsbord och vårdsängar kan justeras i höjdled och att arbetsstolarnas sittdjup också kan justeras.
Det handlar också om att arbetsutrustning är tillgänglig och att arbetstagarna vet hur den ska användas på ett ändamålsenligt och säkert sätt.
-
För att undvika ogynnsam belastning behöver personlig skyddsutrustning och arbetskläder passa arbetstagaren och arbetet så att den exempelvis inte försämrar rörelsefriheten.
Skyddsskor och skor bör ha en tillfredsställande passform, ge lagom utrymme för foten och ge lagom svikt i förhållande till de underlag som man vistas på, det vill säga varken för stumt eller för mjukt. I arbeten som innebär att man går mycket bör skon också vara stadig med hälkappa, vilket kan bidra till att minska risk för fallolyckor och stukningar. Det kan vara särskilt lämpligt om man bär på laster eller hjälper vård- eller omsorgstagare med förflyttningar.
När det gäller skyddsskor och annan personlig skyddsutrustning har Arbetsmiljöverket särskilda regler.
-
För att förebygga belastningsbesvär särskilt i arbeten med stora påfrestningar på rörelseorganen kan det ibland vara motiverat att genomföra medicinska kontroller. Medicinska kontroller kan användas för att ge underlag för åtgärder och att upptäcka tidiga tecken till besvär så att du som arbetsgivare kan åtgärda risker i arbetsmiljön.
Det finns särskilda regler om medicinska kontroller för handintensivt arbete:
LÄNK 1 § 9 kap. Medicinska kontroller i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:15) om allmänna regler för medicinska kontroller
Kontrollera åtgärderna
Du som arbetsgivare ska kontrollera och säkerställa att åtgärderna har fått avsedd effekt och inte ger upphov till nya risker. Om risker kvarstår behövs ytterligare åtgärder.
Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt
Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.
Senast uppdaterad 2024-10-30