Förebygg hudbesvär och hudskador

Det är viktigt att skydda huden i ett tidigt skede för att undvika långvariga problem. Du kan förebygga riskerna för att dina arbetstagare ska få eksem och andra hudskador med riskbedömning, planering, hygienrutiner och rätt användning av personlig skyddsutrustning.

Förebygg att huden skadas

Som arbetsgivare ansvarar du för att dina arbetstagare inte ska exponeras för kemiska riskällor på huden, precis som du har ansvar för att åtgärda alla de risker som förekommer i arbetsmiljön.

Du som arbetsgivare ska göra en riskbedömning av de kemiska riskkällor som hanteras eller bildas i verksamheten. Utifrån riskbedömningen ska du åtgärda riskerna. Vid beslut om åtgärder ska du följa den så kallade åtgärdstrappan och välja åtgärder i den ordning som beskrivs i nästa stycke. Om det kommer fram ny information om risker, ska du som arbetsgivare göra en ny undersökning och riskbedömning.

Byt ut frätande, irriterande och allergiframkallande ämnen

Det bästa sättet att förebygga hudskador är att undvika eller byta ut kemiska riskällor, såsom giftiga frätande, irriterande eller allergiframkallande ämnen.

Försök också att minimera våtarbete som innebär mycket hudkontakt. Tvål och vatten, rengöringsmedel, oljor, lösningsmedel och livsmedel är exempel på våtarbete och är en vanlig orsak till handeksem.

Om det inte går att byta ut ett ämne som skadar huden, ska du som arbetsgivare välja tekniska lösningar och arbetssätt som tar bort eller minskar risken för exponering.

Om hudkontakt inte kan undvikas genom att byta ut den kemiska riskällan eller genom tekniska lösningar och ändrade arbetssätt, återstår att använda personlig skyddsutrustning.

Den personliga skyddsutrustning som bidrar till att skydda huden är främst

  • skyddshandskar
  • skyddsförkläde
  • skyddskläder
  • skyddsvisir eller skyddsglasögon
  • skyddsskor

Det är viktigt att den personliga skyddsutrustning som din arbetstagare använder skyddar mot de kemiska riskkällor som arbetet medför.

Möjlighet till handtvätt

Det är viktigt att snabbt kunna skölja bort ämnen som har kommit på huden. För en del ämnen är det inte tillräckligt att bara skölja med vatten, utan man kan också behöva använda något rengöringsmedel, till exempel flytande tvål.

Om det i riskbedömningen framkommit att det finns risk för översköljning av ämnen som kan skada huden eller lätt tas upp av huden, ska du som arbetsgivare se till att det finns en lättåtkomlig nöddusch. Se även till att det finns en lättåtkomlig ögonspolningsanordning där det finns risk för att partiklar eller ämnen kan stänka eller på annat sätt komma in i ögonen och ge ögonskador.

För arbete med en kemisk riskkälla kan det behövas tillgång till vatten för att snabbt kunna skölja av ett hudexponerat område.

Det finns speciella spolvätskor som har visat sig vara effektiva för behandling av akut exponering för fluorvätesyra och andra starka syror och baser. Läs mer om det på vår kunskapssammanställning om spolarvätskor.

Spolvätskor för behandling av akut exponering för fluorvätesyra och andra starka syror och baser, kunskapssammanställning, pdf

Använd informationen i säkerhetsdatabladet

För varje kemisk riskkälla som finns på arbetsstället ska det finnas ett säkerhetsdatablad från leverantören. I säkerhetsdatabladen hittar du som arbetsgivare information om

  • riskerna med den kemiska riskkällan eller produkten
  • vilka skyddsåtgärder som krävs
  • ingående hälsofarliga ämnen
  • vilka egenskaper den kemiska riskkällan har.

Skriv hanterings- och skyddsinstruktioner

Vid riskbedömningen ska arbetsgivaren använda information i säkerhetsdatablad eller annat material som leverantören är skyldig att lämna, eller andra underlag som behövs för riskbedömningen. Med utgångspunkt i riskbedömningen ska du som arbetsgivare skriva hanterings- och skyddsinstruktioner till arbetstagarna.

Reglerna om säkerhetsdatablad finns i Reach-förordningen

Reglerna om säkerhetsdatablad finns i förordningen (EG) nr 1907/2006 (Reach). Det är producenterna som är ansvariga för att skapa säkerhetsbladen. Enligt förordningen ska producenten ha med information som gör det möjligt för användarna att avgöra vilka åtgärder som behövs för att minska riskerna.

Senast uppdaterad 2024-12-19