Bedöm och åtgärda riskerna med GMM
GMM-verksamheter ska bedrivas så att GMM inte släpps ut i miljön, oavsett om de GMM som används är farliga eller inte. Innan du påbörjar en GMM-verksamhet, ska du som är verksamhetsutövare utreda och bedöma de potentiellt skadliga effekterna. Därefter ska du välja nödvändiga skyddsåtgärder.
Det finns bestämmelser om hur du ska genomföra utredningen och bedömningen och hur du ska välja skyddsåtgärder. Du ska också ta fram hanterings- och skyddsinstruktioner för din användning av GMM. Bestämmelserna finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:13) om risker vid vissa typer av arbeten, kap 9. innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer.
Utredning och bedömning av GMM-användningar
Du som är verksamhetsutövare ska genomföra en systematisk utredning om vilka skadliga effekter som skulle kunna uppstå på människors hälsa och miljön. Du ska också utreda vilka skyddsåtgärder som behövs för att förebygga skador orsakade av innesluten användning av GMM och för att förhindra utsläpp av GMM.
Du ska göra en utredning innan du påbörjar en ny GMM-verksamhet och innan du påbörjar en ny GMM-användning i en tidigare anmäld verksamheten.
När du gör utredningen kan du som stöd använda olika klassificeringssystem. Definitioner för riskklasserna 2–4 finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön, 11 kap. smittrisker.
Du kan också ta hjälp av klassificeringssystem för växt- eller djurpatogener. Sådana system kan ge en indikation om vilken skyddsnivå som behövs för användning av motsvarande GMM.
-
Tillvägagångssättet och de faktorer som du ska ta hänsyn till finns i bilaga 3 i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (2023:13) om risker vid vissa typer av arbeten. För att underlätta för dig som ska genomföra utredningen och bedömningen har Arbetsmiljöverket tagit fram en mall som kan användas för GMM-användningar i F-verksamheter eller L-verksamheter. Mallen finns sist i blanketterna för anmälan av F-verksamhet och L-verksamhet.
Du hittar blanketterna på sidan Anmälan och tillstånd för GMM-verksamhet.
För en R-verksamhet finns inga färdiga mallar. Du behöver själv göra en egen utredning och en fullständig riskbedömning.
-
Du som är arbetsgivare (verksamhetsutövare) behöver se till att dina instruktioner till arbetstagarna följer både föreskrifterna om GMM och föreskrifterna om smittrisker. De kan ibland skilja sig åt och då är det de strängare reglerna som ska tillämpas. God mikrobiologisk praxis beskrivs i reglerna om förebyggande åtgärder och reglerna om arbete med risk för kontakt med kroppsvätskor i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön, 11 kap. smittrisker.
När du använder GMM som är smittämnen och samtidigt hanterar skärande eller stickande föremål ska du följa bestämmelserna om skärande och stickande föremål i föreskrifterna om smittrisker (AFS 2023:10).
Anmälan och tillstånd för GMM-verksamhet
LÄNK Smittrisker (AFS 2023:10), föreskrifter
LÄNK GMM (AFS 2023:13), föreskrifter
LÄNK Användning av mikroorganismer
-
För att kunna göra en utredning måste du ha tillgång till den kompetens som behövs. Utredningen ska vara vetenskapligt förankrad och utgå från beprövad erfarenhet. Det kan innebära att du måste ta in expertis utanför organisationen. I större organisationer kan det vara lämpligt att inrätta en biosäkerhetskommitté eller ett nätverk av experter som redan finns inom den egna organisationen.
I verksamheter som konstruerar GMM, finns oftast expertisen i arbetsgruppen som ska använda GMM. Men man kan också köpa eller få färdiga GMM som man inte riktigt vet vad de innehåller eller hur de är konstruerade. Du måste ändå göra utredningen och bedömningen innan du använder sådana GMM. Se till att fråga efter och få den information du behöver från den som har överlåtit GMM.
Så här gör du en systematisk utredning och bedömning
Utred de potentiellt skadliga effekterna
Börja med att utreda de potentiellt skadliga effekter som skulle kunna finnas för var och en av de olika komponenterna i GMM, det vill säga det biologiska materialet. Om du har hittat några skadliga effekter, ska du bedöma hur allvarliga de är och sannolikheten för att de ska uppstå. Det biologiska materialet som används kan vara:
- vektor
- givarorganism
- infört genetiskt material och
- mottagarorganism.
Du ska också bedöma potentiellt skadliga effekter av din färdiga GMM.
Identifiera faktorer som kan öka riskerna
Därefter identifierar du vilka olika faktorer som kan öka sannolikheten för att de skadliga effekterna uppstår och för att GMM skulle kunna släppas ut i miljön.
När du vet vilka risker som finns med GMM-användningen, ska du bedöma vilka skyddsåtgärder som behövs för att inte de potentiellt skadliga effekterna ska uppstå och för att GMM inte ska släppas ut i miljön.
Välj skyddsåtgärder och inneslutningsåtgärder
Skyddsåtgärder eller inneslutningsåtgärder är de åtgärder som behövs för att hålla GMM inneslutna och för att de inte ska kunna orsaka skador på människors hälsa eller miljön.
Både fysiska skyddsåtgärder och andra åtgärder behövs för att du ska kunna arbeta på ett säkert sätt med GMM. Vilka skyddsåtgärder som behövs beror både på GMM och hur du använder GMM. GMM får inte komma ut i miljön, oavsett om de är smittämnen eller inte.
Avfallshantering ingår i de åtgärder som behövs för att inte släppa ut GMM i miljön. Om GMM är oskadliggjorda innan de hamnar i avfallet, kan du hantera det som vanligt avfall.
De skyddsåtgärder som behövs kommer att motsvara en skyddsnivå i de tabeller som finns i bilaga 3 B i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:13) om risker vid vissa typer av arbeten, kap 9. innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer.
Om en eller flera skyddsåtgärder behövs från en högre skyddsnivå, ska du tillämpa alla obligatoriska skyddsåtgärder från den nivån. Arbetsmiljöverket kan dock ge undantag.
LÄNK: AFS 3.1 GMM
-
De allra flesta GMM-användningar och GMM-verksamheter som förekommer hos en verksamhetsutövare tillhör en verksamhetsinriktning med liknande risker. I olika GMM-verksamheter med samma verksamhetsinriktning brukar de inneslutnings- och skyddsåtgärder som behövs vara ganska lika.
Verksamhetsinriktningarna är:- Laboratorieverksamhet, där GMM används på många olika sätt i liten skala i laboratoriemiljö.
- Djurverksamhet, där GMM används i eller på djur i djurhus, djuranläggningar eller liknande.
- Växtverksamhet, där GMM används i eller på växter i växthus, särskilda växtkammare eller liknande.
- Storskalig verksamhet, där GMM används i ett processystem i större volymer och där andra åtgärder än för laboratorieverksamhet krävs.
- Annan verksamhet, där inga eller få skyddsåtgärder från tabellerna är tillämpliga.
Skyddsåtgärderna för de olika verksamhetsinriktningarna finns i tabellerna i bilaga 3 B i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer.
-
Om du väljer att anmäla annan verksamhet ska du välja skyddsåtgärder som passar den egna verksamheten. Det kan till exempel vara förbränningsverksamhet eller arbete med kliniska prövningar. Det finns en särskild blankett för att anmäla en F-verksamhet som förbränner GMM-avfall från andra verksamhetsutövare.
Du hittar blanketten som heter F-avfall på sidan Anmälan och tillstånd för GMM-verksamhet.
Hanterings- och skyddsinstruktioner
Skyddsåtgärder för GMM-verksamheter består både av fysiska åtgärder och hanterings- och skyddsinstruktioner. Hanterings- och skyddsinstruktionerna ska vara anpassade till den egna GMM-verksamheten och kända av dem som berörs. För GMM-verksamheter på skyddsnivå 2 och högre ska instruktionerna vara skriftliga.
Du som är verksamhetsutövare ska se till att det finns instruktioner för att hantera spill och andra oönskade händelser. En oönskad händelse kan till exempel vara en stickskada eller någon annan händelse som skulle kunna leda till ohälsa eller olycksfall.
Du ska också regelbundet kontrollera att hanterings- och skyddsinstruktionerna är uppdaterade med hänsyn till de GMM-användningar som är aktuella och eventuella ändringar som påverkar riskerna.
-
Du som är verksamhetsutövare ska se till att den som du har utsett till arbetsledare har tillräckliga kunskaper och lämplig utbildning om de GMM som används, om riskerna med GMM och hur riskerna ska undvikas. Du ska också se till att alla andra som kan komma i direkt kontakt med GMM har tillräckliga kunskaper och utbildning.
För olika personalgrupper med olika arbetsuppgifter kan det vara lämpligt att utforma särskilda instruktioner med den information som behövs för att de ska kunna arbeta på ett säkert sätt. Det gäller till exempel instruktioner för djurskötare, lokalvårdare eller annan personal vars huvuduppgift inte är att använda GMM. -
Oskadliggör GMM i utrustning samt innan det blir avfall. Rengöring och dekontaminering ska utföras för att förebygga skador på hälsa eller miljö. De medel och metoder som behövs för att dekontaminera beror på GMM-användningen. I första hand bör du välja värmebehandling. Om du använder kemiska medel behöver du ta hänsyn både till medlets effekt på GMM och till eventuella hälsoskadliga effekter, till exempel vid inandning eller hudkontakt.
Dekontaminering behövs före reparation och underhåll av utrustning som kan vara förorenad med GMM, till exempel centrifuger och odlingsutrustning. Kontrollera att ett intyg på att dekontaminering har gjorts följer med utrustningen.
-
Du behöver ha rutiner för att ta hand om avfall som innehåller GMM som inte är oskadliggjorda. Annars riskerar GMM att komma ut från inneslutningen. I Sverige finns krav på att verksamhetsutövare ska hålla GMM fysiskt inneslutna om de inte har fått tillstånd för att släppa ut dem. Därför är det viktigt att du ser till att det finns instruktioner både för hur avfallet hanteras och hur GMM hanteras innan de hamnar i avfallet.
Tänk på det här när du hanterar GMM-avfall:- GMM-avfall från en R-verksamhet får inte lämna inneslutningen innan avfallet har dekontaminerats.
- Om avfallet från din F- eller L-verksamhet lämnas till en avfallsanläggning, ska du informera den som transporterar och tar hand om avfallet att det innehåller GMM som inte är oskadliggjorda samt om vilka eventuella risker som finns.
- Du ska också lämna information om vilka skyddsåtgärder de behöver vidta.
Hur din verksamhet hanterar avfall med GMM i verksamheten är en del av de skyddsåtgärder som behövs för att skydda människors hälsa och miljön.
-
Du ska ha en beredskapsplan, om ett oavsiktligt utsläpp från din GMM-användning eller en olycka kan medföra allvarlig fara för miljön eller för människor utanför anläggningen. Underrätta den lokala räddningstjänsten, kommunens nämnd för miljö- och hälsoskydd och de myndigheter samt andra som kan beröras av ett utsläpp, såsom närliggande företag och allmänheten i området.
Beredskapsplanen är inte samma sak som instruktioner för spill och andra oönskade händelser, utan den ska säkerställa att du sätter in rätt åtgärder för att skydda miljön och människors hälsa. Om en beredskapsplan även behövs enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (2023:10) är det lämpligt att planerna sammanförs och överensstämmer.
Senast uppdaterad 2024-12-09