Ansvar för innesluten användning av GMM

Verksamheter med innesluten användning av GMM regleras både av miljöbalken och arbetsmiljölagen. Du som är verksamhetsutövare för en GMM-verksamhet måste följa båda lagstiftningarna och vidta de åtgärder som krävs för att skydda arbetstagarna och miljön.

Verksamhetsutövarens ansvar enligt miljöbalken

Ansvaret för att vidta de åtgärder som behövs för att skydda miljön ligger hos dig som är verksamhetsutövare, alltså den som bedriver en verksamhet som skulle kunna påverka miljön. För verksamheter med innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM) är verksamhetsutövaren normalt samma juridiska person som arbetsgivaren. Begreppet ”verksamhetsutövare” i miljöbalken motsvaras oftast av ”arbetsgivare” i arbetsmiljölagen.

Därför har du som verksamhetsutövare det yttersta ansvaret, men ansvaret kan fördelas inom organisationen. Man bestämmer själv hur långt ut i organisationen fördelningen av uppgifter och ansvar ska gå.

Det är lämpligt att organisationen fördelar uppgifter om arbetsmiljö och uppgifter om säkerhet för miljön på samma sätt. Det beror på att både miljöbalkens regler om genteknik och arbetsmiljölagens regler om skydd för arbetstagare gäller i all GMM-verksamhet.

Verksamhetsutövarens ansvar för att ta hänsyn till miljön regleras i de allmänna bestämmelserna om ansvar i miljöbalkens inledande kapitel.

LÄNK: Miljöbalken

Systematiskt arbetsmiljöarbete och egenkontroll enligt miljöbalken

Enligt arbetsmiljöreglerna ska du som arbetsgivare arbeta systematiskt med arbetsmiljön. Det innebär att du regelbundet ska utreda och bedöma risker, välja skyddsåtgärder och följa upp arbetet. Det finns också krav på dokumentation och att arbetstagarna ska representeras i arbetsmiljöarbetet.

På motsvarande sätt finns krav i miljöbalken på verksamhetsutövarens egenkontroll. Det betyder bland annat att du som är verksamhetsutövare ska utreda, bedöma och åtgärda eventuellt skadliga effekter för miljön, som en anmälnings- eller tillståndspliktig verksamhet skulle kunna medföra. GMM-verksamhet är en sådan verksamhet.

Kraven för egenkontroll preciseras i förordningen (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll.

LÄNK: Förordning om verksamhetsutövarens egenkontroll

Du hittar mer information om systematiskt arbetsmiljöarbete på sidan Arbeta med arbetsmiljön.

LÄNK: Systematiskt arbetsmiljöarbete

Verksamhetsutövaren ska anmäla och ansöka om tillstånd

Du som är verksamhetsutövare ska anmäla nya F- och L-verksamheter till Arbetsmiljöverket innan de påbörjas. Du ska också anmäla nya GMM-användningar i en L-verksamhet.

Du får inte påbörja en R-verksamhet eller en ny användning i en R-verksamhet utan tillstånd från Arbetsmiljöverket. Om en GMM-verksamhet pågår utan att anmälan har fullgjorts eller om du saknar tillstånd, kan du som verksamhetsutövare dömas för otillåten miljöverksamhet och straffas med böter eller fängelse.

Du ska meddela Arbetsmiljöverket om det sker en förändring av den anmälda verksamheten. Meddela förändringarna genom en uppdatering eller en ny anmälan beroende på förändringens art. Du ska också uppdatera Arbetsmiljöverket när din GMM-verksamhet upphör.

Du kan läsa mer om reglerna i förordningen (2000:271) om innesluten användning av genetiskt modifierade organismer på sidan Anmälan och tillstånd för GMM-verksamhet.

LÄNK: Förordning om innesluten användning av genetiskt modifierade organismer (2000:271)

LÄNK: Anmälan och ansökan om tillstånd för GMM

Arbetsgivaren ansvarar för riskerna vid arbete med GMM

Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna med användning av GMM, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.

Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö

Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.

Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet

Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.

Senast uppdaterad 2024-11-12