Graviditet och amning

Gravida och ammande arbetstagare är särskilt känsliga för risker som kan finnas i arbetsmiljön. Riskerna är störst tidigt i graviditeten. Du som är arbetsgivare ska därför tidigt riskbedöma och förebygga de särskilda risker som finns.

Risker för gravida och ammande arbetstagare

Det kan finnas särskilda risker i arbetsmiljön för den som är gravid eller ammar, där det inte räcker med riskbedömningen för arbetstagarna i allmänhet. 

Risker i arbetsmiljön för gravida och ammande

  • Förekomsten av en riskfaktor i arbetsmiljön behöver inte nödvändigtvis innebära en hälsorisk för fostret eller den gravida arbetstagaren. Det är när arbetstagaren blir exponerad på vissa sätt, tillräckligt mycket eller länge, som en riskfaktor kan bli en risk för hälsan. Det brukar kallas för arten, graden och varaktigheten av exponeringen.

    Det kan exempelvis handla om tillfälliga höga exponeringar, till exempel i samband med ett tillbud som kan innebära en risk för fostret. Det är alltså den exponering den gravida och ammande arbetstagaren faktiskt har i sitt arbete som är avgörande.

  • Eftersom risken för skadlig inverkan på graviditeten många gånger är störst tidigt i graviditeten är det viktigt att den individuella undersökningen och riskbedömningen inte drar ut på tiden.

    Vid riskbedömningen kan du som arbetsgivare också behöva ta hänsyn till individuella faktorer, till exempel hälsotillstånd och tidigare graviditetskomplikationer.

    Det kan vara nödvändigt att anlita sakkunnig hjälp från företagshälsovård, arbets- och miljömedicinsk klinik, eller annan expertis inom medicin eller arbetsmiljö vid bedömningen.

Arbetsgivaren ansvarar för att göra en individuell riskbedömning

Du som arbetsgivare har ansvar för att göra en individuell riskbedömning av arbetsmiljön på arbetsplatsen om det finns någon eller några av de kända eller misstänkta riskfaktorer som anges i föreskrifterna om gravida, nyförlösta och ammande arbetstagare. Du ska göra riskbedömningen så snart arbetstagaren har berättat för dig om sin graviditet.

Riskbedömningar är en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet, som du som arbetsgivare ansvarar för. Utgå i riskbedömningen ifrån att gravida och ammande kvinnor kan vara mer känsliga än andra personer, med särskild vikt på faktorer som kan vara skadliga för foster och ammande barn.

LÄNK Systematiskt arbetsmiljöarbete

  • En förutsättning för att genast kunna genomföra en riskbedömning för en gravid eller ammande arbetstagare är att du som arbetsgivare har kartlagt faktorer som kan vara en risk för dessa i förväg. När du sedan ska utföra en individuell riskbedömning har du redan kunskap om riskerna vid graviditet och amning i din verksamhet.

    Det är viktigt att du i förväg har informerat arbetstagarna om vilka risker det finns för gravida på arbetsstället. Riskerna för fostret är i många fall störst under graviditetens första del, ibland innan arbetstagaren själv är medveten om sin graviditet.

    Om du behöver kan du anlita sakkunnig hjälp från företagshälsovård, arbets- och miljömedicinsk klinik, eller annan expertis inom medicin eller arbetsmiljö vid bedömningen.

Arbetsgivaren ska samverka med den gravida arbetstagaren

För att uppnå en bra arbetsmiljö för gravida och ammande arbetstagare är det viktigt att de själva medverkar i de undersökningar och riskbedömningar som gäller deras egen arbetssituation. Det är även angeläget att arbetstagaren lämnar de upplysningar som behövs för att lämpliga åtgärder ska kunna genomföras. Så långt det är möjligt bör den berörda arbetstagaren få avgöra vilka personer som ska vara involverade.

Förebyggande insatser för att gravida ska kunna vara kvar i arbete

Många studier visar att förvärvsarbete under graviditeten är positivt för hälsan. Därför är det viktigt att den gravida arbetstagaren kan vara kvar i sitt arbete så länge som möjligt under graviditeten.

Förebygg riskerna i tre steg

Du som är arbetsgivare ska i första hand arbeta med förebyggande arbetsmiljöåtgärder för att få bort riskerna för den gravida arbetstagaren. Om din riskbedömning visar att det finns risker för skadlig inverkan på graviditeten, så ska du förebygga riskerna i tre steg.

Steg 1: Förändra arbetsmiljön för att få bort skadlig exponering

Du som arbetsgivare ska i första hand göra förändringar i arbetsmiljön, så att den skadliga exponeringen upphör. Det är viktigt att genomföra alla förbättrande åtgärder som rimligen går att genomföra. Det kan till exempel vara att vidta åtgärder mot luftföroreningar, genom att byta ut ett farligt ämne mot ett som är mindre farligt eller att använda lyfthjälpmedel.

Det kan också vara att förändra arbetet, till exempel att utesluta vissa arbetsmoment för den som är gravid eller genomföra andra tillfälliga förändringar i arbetsmiljön. Det kan även vara tillfälliga förändringar av till exempel arbetstider eller arbetsorganisation för att minska exponeringen för olika riskfaktorer. På varje arbetsplats måste arbetsgivaren hitta egna lösningar anpassade till den aktuella situationen, för att skapa en arbetsmiljö utan risker.

Steg 2: Om riskerna inte går att ta bort – ge andra arbetsuppgifter som är riskfria

Om det inte är möjligt att få bort den skadliga exponeringen ska du som arbetsgivare ge den gravida arbetstagaren andra arbetsuppgifter som är riskfria. Detta kallas i vissa sammanhang också för omplacering.

Pröva alla möjligheter till att ge den gravida arbetstagaren andra arbetsuppgifter. Om det inte går, får du inte längre sysselsätta den som är gravid, nyligen fött barn eller ammar i arbete – det vill säga att arbetet är förbjudet.

Steg 3: Ledighet och graviditetspenning från Försäkringskassan

Om du som arbetsgivare kommer fram till att du inte kan göra förändringar i arbetsmiljön eller låta den gravida arbetstagaren utföra andra arbetsuppgifter, så får hon inte vara kvar i arbetet så länge riskerna finns kvar. Du måste då dokumentera skälen till att ni inte har kunnat ta bort riskerna i arbetsmiljön eller kunnat ge den gravida andra arbetsuppgifter.

Det är viktigt att du som arbetsgivare kontinuerligt prövar möjligheterna att göra förbättringar i arbetsmiljön och tar vara på alla tillfällen att ge den gravida andra arbetsuppgifter, även om det inledningsvis inte går att vidta arbetsmiljöförbättrande åtgärder eller ge den gravida arbetstagaren andra arbetsuppgifter. Detta för att den som är gravid om möjligt ska kunna återgå till arbetet.

Det är du som arbetsgivare som skriver under utlåtandet om förbud mot fortsatt arbete på grund av risker i arbetsmiljön, som sedan kan ge den gravida arbetstagaren ersättning från Försäkringskassan (så kallad graviditetspenning).

Läs mer hos Försäkringskassan om vilken ersättning gravida arbetstagare kan få.

LÄNK Försäkringskassans webbplats

Information till dig som väntar barn

LÄNK Informationsblad från Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket, pdf, öppnas i nytt fönster

Fyll i dokumentationen för ersättning vid graviditet

Även om arbetstagaren är utredd av sakkunnig hjälp från företagshälsovård eller arbets- och miljömedicinsk klinik ska du som arbetsgivare fylla i dokumentationen för ersättning vid graviditet. Den lokala försäkringskassan avgör om graviditetspenning kan beviljas.

Frågan om ersättning till den gravida arbetstagaren vid nödvändig ledighet regleras i socialförsäkringsbalken.

LÄNK Försäkringskassans webbplats, öppnas i nytt fönster

Egenföretagare har också rätt till graviditetspenning

Även egenföretagare som inte kan åtgärda arbetsmiljörisker omfattas av rätten till graviditetspenning. Det är Försäkringskassan som avgör om graviditetspenning kan beviljas. Eftersom det inte finns någon arbetsgivare ska du som är egenföretagare ha ett intyg från sakkunnig på arbets- och miljömedicinsk klinik, om att arbetet medför en oacceptabel risk för att beslut om graviditetspenning ska kunna tas.

Arbetsgivaren ansvarar för riskerna som kan finnas för gravida och ammande arbetstagare

Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna för gravida och ammande arbetstagare, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.

Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö

Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.

Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet

Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.

LÄNK: 7 kap. Gravida, nyförlösta och ammande arbetstagare i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:2) om planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar

Senast uppdaterad 2024-10-25