Smittrisker i arbetsmiljön

På många arbetsplatser finns det risk att exponeras för smittor som är vanliga i samhället. Genom olika förebyggande åtgärder, som att tvätta händerna, städa regelbundet och ha anpassad ventilation för verksamheten, kan man minska risken att sprida smitta på arbetsplatser.

Vad är smittrisk i arbetsmiljön?

Smittämnen som bakterier och virus kan spridas mellan individer och orsaka sjukdom hos arbetstagare. Arbetstagare kan även bli varaktig bärare av smittämnen.

Arbetstagare som arbetar med djur kan utsättas för smittämnen från djuren. Smittämnen kan även komma från omgivningen. Det finns även andra mikroorganismer som mögel och ämnen i organiskt damm som kan orsaka ohälsa hos arbetstagare.

Arbetsplatser där det finns smittrisker

På vissa arbetsplatser är risken stor att arbetstagare kommer i kontakt med smittämnen. Här är några exempel på typer av arbeten och arbetsplatser där det är vanligt med smittrisker i arbetsmiljön:

  • sjukhus och vårdcentraler
  • särskilda boenden, hemtjänst och personlig assistans
  • laboratorier
  • förskolor och skolor
  • serviceyrken som hotell och kropps- och skönhetsvård
  • djursjukhus och -kliniker
  • lantbruk
  • renhållning
  • avloppsanläggningar
  • arbete i skog och mark.

Särskilda regler för laboratorier som arbetar med genetiskt modifierade mikroorganismer

Det finns särskilda regler för arbeten där man avsiktligt använder smittämnen eller arbetar med innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM).

Här kan du läsa mer om avsiktlig användning av smittämnen och arbete med innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer:

Användning av smittämnen

Smittrisker kan variera under året

Under vinterhalvåret kan många arbetsplatser drabbas av säsongssmittor som luftvägsinfektioner och vinterkräksjuka. Det kan påverka arbetsmiljön på flera sätt. Verksamheten kan påverkas när många arbetstagare är frånvarande under samma period på grund av egen sjukdom eller vård av sjuka barn, vilket kan innebära andra arbetsmiljörisker än smittrisker som en ökad arbetsbörda för kvarvarande personal.

När det pågår säsongssmittor i samhället kan det innebära en ökad smittrisk för arbetstagare som träffar många människor eller har nära kontakt med människor. Det handlar bland annat om arbetstagare som arbetar inom sjukvården, på förskolor och skolor eller i kollektivtrafiken.

Arbetsgivaren ska förebygga smittrisker

Du som arbetsgivare ska ansvara för att förebygga smittrisker, så att arbetstagare inte blir infekterade eller blir varaktiga bärare av smittämnen på grund av sitt arbete. Du ska regelbundet undersöka vilka smittrisker som kan förekomma i din verksamhet och vidta åtgärder för att förebygga ohälsa hos arbetstagare.

Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö

Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.

Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet

Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd

Senast uppdaterad 2024-12-13