Förebygg smittspridning inom barnomsorg
Arbetstagare inom förskolan arbetar nära andra människor och därför finns alltid en viss risk att utsättas för smitta. Så här kan du som arbetsgivare i förskolan förebygga smittspridning.
Arbetsgivaren ansvarar för att minska risken för smittspridning
På arbetsställen där det finns smittrisk ska du som arbetsgivare förebygga risker för att arbetstagare blir infekterade av smittämnen eller varaktiga bärare av smittämnen på grund av sina arbetsuppgifter.
Du ska också vidta åtgärder för att undvika att smittämnen sprids och se till att så få arbetstagare som möjligt riskerar att utsättas för smitta. Du ska göra en särskild riskbedömning för personal som tillhör en riskgrupp för allvarlig infektionssjukdom, till exempel personer med nedsatt immunförsvar.
Du kan läsa mer om arbetsmiljöansvar i förskolan:
Förslag på åtgärder för att minska risken för smittspridning
När det finns risk för att arbetstagare kommer i kontakt med kroppsvätskor ska de använda personlig skyddsutrustning, till exempel engångshandskar vid blöjbyten.
För att minska smittspridning är det viktigt att du som arbetsgivare ser till att det finns rutiner för hur barn och arbetstagare ska hanteras när de har symtom på luftvägsinfektion eller andra smittsamma sjukdomar ska hanteras.
Här är några förslag på förebyggande åtgärder för att minska smittspridning på förskolan:
- Uppmuntra till utomhusaktiviteter i verksamheten.
- Se till att ventilationen är anpassad för att få god luftkvalitet.
- Ha goda städrutiner och säkerställ att alla lokaler städas ordentligt och tillräckligt ofta.
- Rengör ofta beröringsytor som handtag, strömbrytare, leksaker och bord.
- Se till att det finns personlig skyddsutrustning som arbetstagare kan använda när andra skyddande åtgärder inte är tillräckliga.
- Informera gärna vårdnadshavare om vilka åtgärder förskolan gör för att minska smittspridning.
God ventilation och luftkvalitet är viktiga för att minska smittspridning
Se till att ventilationen är anpassad till den verksamhet som bedrivs och uppfyller kraven i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. God ventilation är avgörande för att luftkvaliteten ska vara bra i en lokal där människor vistas.
-
Eftersom barn kan bli sjuka under förskoledagen, behöver du som arbetsgivare se till att det finns rutiner för hur arbetstagare ska hantera situationen.
Här är exempel på åtgärder för att minska risken för smittspridning:- Barnet vilar utomhus i väntan på hämtning.
- Barnet vilar i ett rum avskilt från övriga barn och vuxna på förskolan. Då behövs rutiner för städning och vädring av rummet efteråt.
- Arbetstagare som tillhör en riskgrupp undviker att ta hand om barn som blivit sjuka under dagen.
Arbetstagare ska använda lämplig personlig skyddsutrustning när andra åtgärder inte räcker till. Det kan till exempel vara om ett barn som insjuknar behöver nära omvårdnad tills dess att barnet hämtas.
Här kan du som arbetsgivare läsa mer om personlig skyddsutrustning och ditt ansvar:
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd
Risker i arbetsmiljön (AFS 2023:10)
Senast uppdaterad 2025-01-17