Innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM)

Dessa sidor vänder sig till dig som har eller planerar en verksamhet med innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM). Här får du veta hur du ska göra för att anmäla din verksamhet och utreda och bedöma vilka risker den inneslutna användningen kan medföra.

Vad är GMM?

Genetiskt modifierade mikroorganismer förkortas och kallas ofta för GMM. Med mikroorganism avses varje cellulär eller icke-cellulär mikrobiologisk enhet som kan föröka sig eller överföra genetiskt material. Det inbegriper virus och viroider samt cellkulturer av djur och växter.

I genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM) har man med teknik förändrat det genetiska materialet på ett sätt som inte inträffar naturligt genom parning eller naturlig rekombination. GMM används bland annat i forskningslaboratorier och i industrin för att ta fram enzymer och andra biotekniska produkter.

En GMM som inte är godkänd på marknaden ska användas med lämpliga inneslutningsåtgärder för att inte orsaka skador på människors hälsa eller miljön.

GMM kan skapas till exempel genom

  • rekombinanta nukleinsyra-tekniker
  • metoder där genetiskt material förs in i mikroorganismen, bland annat genom mikroinjektion, makroinjektion eller mikroinkapsling
  • cellfusion och hybridiseringstekniker på ett sätt som inte förekommer naturligt.

GMM innefattar inte organismer som framställs genom

  • mutagenes
  • vissa typer av cellfusion, om det är osannolikt att mikroorganismen är skadlig för människors hälsa eller miljön
  • självkloning, om det är osannolikt att mikroorganismen är skadlig för människors hälsa eller miljön.

En mer omfattande beskrivning finns i förordningen (2000:271) om innesluten användning av genetiskt modifierade organismer och i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/41/EG om innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer.

  • I begreppet genetiskt modifierade organismer (GMO) ingår alla organismer som är genetiskt förändrade på ett sätt som inte sker naturligt. GMM omfattas av och ingår i begreppet GMO, men alla GMO är inte GMM.

    Genetiskt modifierade organismer (GMO) kallas ibland för transgena, genförändrade eller genmanipulerade organismer. Andra uttryck finns också, men på de här sidorna använder vi bara uttrycken GMO och GMM. Ibland kan GMO som är växter kallas för GM-växter och GMO som är djur kallas för GM-djur.

Anmäl all innesluten användning av GMM till Arbetsmiljöverket

Du som verksamhetsutövare måste anmäla all innesluten användning av GMM till Arbetsmiljöverket. Inom EU och i Sverige ska försiktighetsprincipen tillämpas för all användning av genteknik. De svenska reglerna bygger på ett EU-direktiv, där det finns krav på anmälan och tillstånd.

På sidan om anmälan och tillstånd för GMM-verksamhet hittar du mer information om hur du anmäler din GMM-verksamhet.

LÄNK Anmälan och tillstånd GMM

Du måste följa både miljöbalken och arbetsmiljölagen

Reglerna finns bland annat i

  • miljöbalken
  • förordningen (2000:271) om innesluten användning av genetiskt modifierade organismer
  • Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (2023:13) om risker vid vissa typer av arbeten.

Miljöbalken är den övergripande lagstiftningen på miljöområdet, på samma sätt som arbetsmiljölagen (1977:1160) är övergripande på arbetsmiljöområdet. Båda lagstiftningarna gäller parallellt. Det betyder att du måste följa båda lagstiftningarna.

Miljöbalk (1998:808) på riksdagens webbplats

Till de övergripande lagarna hör olika förordningar, till exempel förordningen (2000:271) om innesluten användning av genetiskt modifierade organismer.

Förordning 2000:71

Du måste följa reglerna för smittrisker i arbetsmiljön

Vid arbete med GMM måste du även följa reglerna om smittrisker. Föreskrifterna om innesluten användning av GMM i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (2023:13) om risker vid vissa typer av arbeten har samordnats med reglerna om smittrisker i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön, för att det inte ska uppstå konflikter mellan reglerna. Till stora delar överlappar de, men kan inte ersätta varandra.

GMM-verksamheter delas in i F-, L- och R-verksamheter:

  • En F-verksamhet har en försumbar eller ingen risk och bedrivs på skyddsnivå 1.
  • En L-verksamhet har en låg risk och bedrivs på skyddsnivå 2.
  • En R-verksamhet har en måttlig eller hög risk och bedrivs på skyddsnivå 3 eller 4.

F- och L-verksamheter ska anmälas till Arbetsmiljöverket. För R-verksamheter krävs ett tillstånd från Arbetsmiljöverket.

LÄNK: AFS 2023:13 GMM

LÄNK: AFS 2023:10 Smittrisker

Vad ska du inte anmäla till Arbetsmiljöverket?

Du behöver inte anmäla användning av andra genetiskt modifierade organismer (GMO), till exempel växter eller försöksdjur. Sådana verksamheter regleras i föreskrifter från andra myndigheter än Arbetsmiljöverket.

Du behöver heller inte anmäla innesluten användning av vattenlevande GMO, till exempel zebrafisk. Det regleras av Havs- och vattenmyndigheten.

Havs- och vattenmyndigheten

Innesluten användning av andra GMO än GMM och vattenlevande GMO regleras av Jordbruksverket.

Jordbruksverket

Kliniska prövningar av GMO-läkemedel regleras av Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket

Senast uppdaterad 2024-10-22