Asbest
Asbest är ett farligt ämne som kan orsaka flera allvarliga sjukdomar som till exempel cancer. Det är farligt att andas in asbestfibrer som finns i asbesthaltigt damm. Det är framförallt personer som arbetar inom byggbranschen som riskerar att bli utsatta för asbestdamm. Med säkra arbetssätt kan du som arbetsgivare minska risken för att arbetstagare blir sjuka.
De här sidorna riktar sig främst till dig som är byggherre, byggarbetsmiljösamordnare, arbetsgivare eller arbetstagare inom byggbranschen. Här får du bland annat råd om hur du ska göra när du upptäcker asbest och vilka bestämmelser som finns för hantering av asbest.
Vad är asbest?
Asbest är ett samlingsnamn på flera mineraler som finns i naturen. Den dominerande asbestsorten är krysotil (vit asbest). Asbest har använts sedan en lång tid tillbaka på grund av materialets värdefulla tekniska egenskaper. Asbest har hög mekanisk hållfasthet och smidighet, tål höga temperaturer och har god ljud- och värmeisolerande förmåga, samt hög tålighet mot kemikalier.
Asbest är förbjudet att använda i Sverige sedan 1982, men finns ofta kvar i äldre byggnader. Asbest har tidigare till exempel använts
- som brandskydd i stålkonstruktioner, ventilationsanläggningar och soprum
- som värmeisolering runt rör och i värmepannor
- som bullerdämpning och armering i skivor, kanaler och golvplattor
- i underskikt till plastmattor och även inuti plastmattor
- i fix och fog till kakel
- i färger och plaster.
Asbesthaltigt damm är farligt att andas in
När man bearbetar eller river ner material som innehåller asbest frigörs en stor mängd asbesthaltigt damm. Dammet innehåller asbestfibrer som svävar i luften under mycket lång tid eftersom fibrerna är mycket lätta och tunna.
Det är farligt att andas in asbestfibrer eftersom fibrerna kan orsaka flera allvarliga lungsjukdomar som till exempel cancer. Den vanligaste cancerformen är mesoteliom, som är en mycket allvarlig tumörform, som kan sitta i till exempel lungsäcken eller i bukhinnan. Varje år dör ett hundratal personer i Sverige på grund av mesoteliom.
Att arbeta på spröda eternittak kan innebära livsfara
Det finns fortfarande ett stort antal gamla tak kvar som består av asbestcementskivor, så kallade eternitskivor. Eternitskivor har låg bärighet och blir sprödare med åren. Detta gör att risken är stor för arbetstagare att trampa genom eternitskivor när de arbetar på eternittak. Det kan innebära stor fara att trampa igenom eternittak och det har förekommit olyckor med dödlig utgång när arbetstagare som saknat fallskydd störtat genom eternittak.
Vilka yrkesgrupper är mest utsatta för asbest?
Det är framför allt arbetstagare inom byggbranschen som riskerar att utsättas för asbestdamm. Det är förbjudet sedan länge att nyinstallera asbest eller asbesthaltigt material, men asbest finns fortfarande kvar i äldre byggnader och innebär en risk för de som arbetar med bland annat renovering.
Exempel på yrkesgrupper som riskerar att utsättas för asbest är
- rivningsarbetare
- VVS-installatörer
- elektriker
- snickare
- golvläggare
- takläggare.
Tänk på att även städpersonal och fastighetsskötare kan utsättas för asbest.
Ta reda om på material innehåller asbest
Det är viktigt att känna till om ett material innehåller asbest och en provtagning är oftast nödvändig för att du ska få ett säkert svar. Om du är det minsta osäker ska du alltid ta ett asbestprov.
Om materialet visar sig innehålla asbest och det finns risk för exponering för asbesthaltigt damm vid arbetet ska du som arbetsgivare avbryta arbetet. Arbetet måste då utföras av ett företag som har tillstånd från Arbetsmiljöverket som måste vidta speciella skyddsåtgärder, ha skyddsutrustning och utbildad personal för att få hantera det asbesthaltiga materialet.
Du måste ha tillstånd för att arbeta med asbest
För att få arbeta med asbest och asbesthaltiga material behövs tillstånd från Arbetsmiljöverket. På vår sida om tillstånd, anmälan och blanketter för asbest kan du ansöka om tillstånd.
LÄNK Tillstånd, anmälan och blanketter för asbest
Förebygg riskerna med asbest
Yrkesmässig hantering av asbest regleras i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om asbest, som finns i kapitel 3 i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:13) om risker vid vissa typer av arbeten. Föreskrifterna gäller alla verksamheter där det finns risk för exponering för asbesthaltigt damm.
LÄNK Arbete med risk för exponering för asbest (AFS 2023:13), föreskrift
Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt
Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.
Systematiskt arbetsmiljöarbete – SAM
Arbetsgivaren ansvarar för riskerna med asbest
Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna med asbest precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.
Senast uppdaterad 2024-11-05