Arbete med asbest och asbesthaltiga material

Den här sidan riktar sig till dig som ska arbeta med asbesthaltigt material, till exempel med bearbetning, rivning eller sanering. Allt sådant arbete ska planeras, ordnas och utföras så att de som arbetar utsätts för så lite asbesthaltigt damm som möjligt och att så få personer som möjligt exponeras.

Ombyte av skyddsutrustning ska ske i flera separerade steg i en sluss..

Det krävs tillstånd och speciell utbildning

Arbetstagare som hanterar asbesthaltiga material måste enligt lag ha speciell utbildning och arbeta på ett säkert sätt, med vedertagna metoder och rätt skyddsutrustning. Dessutom måste företag som hanterar asbesthaltiga material ha tillstånd från Arbetsmiljöverket.

Efter att företag har fått tillstånd måste man göra en anmälan om rivning av asbest för varje enskilt objekt.

Information om ansökan av asbesttillstånd

Sanktionsavgift om tillstånd saknas

Om ett företag hanterar asbesthaltigt material utan tillstånd kan Arbetsmiljöverket besluta om att företaget ska betala en sanktionsavgift.

Sanktionsavgift om utbildningsbevis saknas

Om ett företag sysselsätter arbetstagare som saknar utbildningsbevis vid rivning av asbest kan Arbetsmiljöverket besluta om att företaget ska betala en sanktionsavgift. Sanktionsavgiften är på 50 000 kronor för varje arbetstagare som saknar giltigt utbildningsbevis.

Vad ska en utbildning innehålla?

De som ska arbeta med asbest eller asbesthaltigt material, samt deras arbetsledare, ska ha fått särskild utbildning om bland annat

  • asbestens hälsoeffekter
  • asbestens utseende och egenskaper
  • var asbest finns
  • hur de som arbetar kan skydda sig.

När det gäller utbildning för rivning måste utbildningen kompletteras med en repetitionsutbildning vart femte år. Även utbildning för bearbetning och behandling ska uppdateras vid behov.

Välj en utbildningsgivare som följer arbetsmarknadens parters utbildningsprogram

Du som arbetsgivare bör välja en utbildningsgivare som följer de program som är framtagna av arbetsmarknadens parter:

LÄNK Utbildning för arbete med asbest eller asbesthaltigt material - allmän utbildning - kursplan
LÄNK Rivning av asbest eller asbesthaltigt material - särskild utbildning - kursplan
LÄNK Rivning av asbest där det inte krävs inneslutning - särskild utbildning med anpassad längd - kursplan
LÄNK Rivning av asbest - kompletterande utbildning - kursplan

Säkra arbetssätt vid arbete med asbest

Arbetsmiljöverket har reglerade arbetssätt som du som arbetsgivare ska följa. Det går ut på att minska riskerna för att arbetstagarna exponeras för asbest vid till exempel rivning och sanering.

Skriv hanterings- och skyddsinstruktioner

Du som är arbetsgivare på ett sanerings- eller rivningsföretag som ska arbeta med asbesthaltigt material ska skriva hanterings- och skyddsinstruktioner som är anpassade till det aktuella arbetet.

Här hittar du olika exempel på allmänna instruktioner för rivning. De allmänna instruktionerna måste anpassas till varje aktuellt objekt.

Rivning innanför inneslutning, exempel, pdf

Rivning utanför inneslutning, exempel, pdf

Rivning utomhus, exempel, pdf

Inneslutning, slussar och ombyte vid rivning

På arbetsplatsen ska det finnas utrymmen där arbetstagare både kan byta kläder och tvätta sig på ett säkert sätt. Skyddskläder och ordinarie arbetskläder ska hållas åtskilda.

Ombytet ska ske i flera separerade steg i en sluss, både inomhus och utomhus. Se bilderna nedan.

Tillvägagångssättet gäller både dig som är arbetsgivare och dig som är arbetstagare.

Använd en sluss för tillträde till saneringszonen

Vid rivningsarbete inomhus ska tillträde till saneringszon ske via en sluss. En sluss ska bestå av 2–3 steg. I bilden kan du se var kläder och utrustning tas av och på när du byter om i en 3-stegssluss.

Här hittar du bilder på 2-stegs-sluss respektive 3-stegs-sluss i wordformat.

3-stegs-sluss, jpg

2-stegs-sluss, jpg

Vad innebär de olika stegen i slussen?

Steg C: Här ska du ta på eller av ordinarie arbetskläder. Detta steg kan du slopa om det är platsbrist. Då får sanerarna klä på och av sig ordinarie arbetskläder utanför slussen. Detta kan vara aktuellt vid sanering av badrum i lägenheter där det är för trångt i hallen för att bygga en sluss med tre steg. Det kan innebära att lägenhetsinnehavaren inte kan bo i lägenheten de dagar som sanering pågår på grund av att slussen blockerar dörrar till andra rum i lägenheten.

Steg B: Här ska du ta av och på andningsmasken. Det ska även gå att tvätta sig här.

Steg A: Här ska du ta på och av skyddsoverallen. Här ska det även finnas en dammsugare så att du kan dammsuga skyddsoverallen innan du tar av den. Det är viktigt att du även tar av dig de kläder som du eventuellt bär under skyddsoverallen i steg A så att du inte riskerar att få med dig fibrer ut.

Vad gäller för ombyte vid rivning utomhus?

Vid rivning utomhus är det lämpligt att placera en saneringsbod eller saneringsvagn med två dörrar och tre separata avdelningar intill avspärrningen. Se till att

  • boden eller vagnen är uppvärmd på vintern
  • det finns varmvatten för rengöring
  • en ventilator eller frånluftsfläkt är placerad i sista steget, så att du rör dig mot en ren luftström under den personliga saneringen.

  • Vid saneringsarbeten inomhus ska saneringszonen vara i undertryck. Den rena luften ska komma in genom slussen och eventuellt från ett ytterligare luftintag om undertrycket annars blir för stort.

    Luften inne i saneringszonen ska omsättas minst 10 gånger per timme. Till exempel krävs en ventilator med ett volymflöde på minst 150 m3/h för ett utrymme med måtten 2 m x 3 m x 2,5 m, vilket ger luftvolymen 15 m3 (motsvarar ett litet badrum). I ett större utrymme kan man behöva placera ut flera ventilatorer. I utrymmen med flera sidoutrymmen kan man också behöva flera ventilatorer, för att få bra omsättning av luften. Alla ventilatorer behöver inte användas för att skapa undertryck utan någon eller några kan placeras inne i saneringszonen för att omblanda och rena luften.

    Se till att ni kan kontrollera undertrycket. Det görs lämpligast med en tryckfallsmätare, men i mindre utrymmen kan det vara godkänt att bara kontrollera att plasten på inneslutningen buktar inåt.

    Dammsug, våttorka och efterventilera efter avslutad rivning

    Dammsug och våttorka alla ytor innan saneringszonen lämnas för efterventilering efter avslutad rivning. Efterventilera sedan det inneslutna området för att säkerställa att alla asbestfibrer har ventilerats bort. Det är lämpligt att lämna kvar fläktaggregaten med HEPA 13-filter som renar luften ytterligare 4–12 timmar innan täckplastväggar och luftsluss rivs.

    Hur lång efterventileringen behöver vara beror på

    • hur stor luftomsättningen är
    • hur stort utrymmet är
    • hur utrymmet ser ut
    • vad som rivits och hur du har rivit
    • ventilatorernas volymflöde
    • hur god luftomblandningen är.

    Innan du river sluss och inneslutning ska ytor i saneringszonen vara dammfria. Det kan innebära att du efter en tids efterventilering får gå in och våttorka alla ytor en gång till och sedan låta det stå för efterventilering ytterligare några timmar.

  • Det är själva luftväxlingen (antal luftomsättningar) som är viktig när det gäller efterventileringen, men det är också viktigt hur väl omblandning av luften i utrymmet sker. Ta hänsyn till det här:

    • Luftomsättningen beror på det inneslutna utrymmets volym och vilken flödeskapacitet ventilatorerna (fläktaggregaten) har.
    • Tiden 4–12 h är en uppskattning av hur lång tid det vanligen tar att få ett tillräckligt antal luftomsättningar. Tiden måste dock anpassas efter hur stort saneringsutrymmet är (volymen), hur många ventilatorer man har (volymflödet) och hur god luftomblandningen är.
    • Om det finns sidoutrymmen kan det behövas längre efterventileringstid, på grund av sämre luftomblandning i sidoutrymmena.

    Bakgrunden till den nedre gränsen på 4 timmar har att göra med bland annat eventuell förekomst av områden i inneslutningen med sämre luftomblandning.

    De fina asbestfibrerna håller sig svävande längre och följer därför lättare med luftströmmar. Större dammpartiklar som innehåller asbest sjunker något fortare genom luften. De har därför svårare att följa med luftströmmar och kan avsättas på ytor under tiden som man efterventilerar, speciellt i utrymmen med sämre luftomsättning och lägre lufthastighet. Detta är skälet till att man kan behöva gå in och våttorka ytor innanför inneslutningen flera gånger.

    Vilka andningsskydd och övrig skyddsutrustning ska du använda?

    Beroende på vad för slags arbete med asbest ni utför finns det olika krav på andningsskydd. Här är exempel på situationer som kräver olika skydd.

    Det är du som arbetsgivare som ska ta fram rutiner för anpassning, kontroll, underhåll och förvaring av andningsskydd. Se till att arbetstagarna kan förstå rutinerna och att rutinerna finns tillgängliga på arbetsstället.

    Andningsskydd som ska sluta tätt mot ansiktet, så kallade tätsittande andningsskydd, ska vara individuellt tillpassat (utprovat) efter användaren och tätheten ska provas individuellt genom en så kallad tillpassningsprovning.

  • Använd i första hand ett friskluftsmatat andningsskydd (tryckluftsmatad helmask) med säkerhetstryck och flyktfilter, vid rivning av asbest inomhus.

    Om det finns stora svårigheter att använda tryckluftsmatad helmask kan arbetstagare i undantagsfall använda en fläktassisterad helmask med P3-filter (minimum flöde 170 l/min). Då måste du som arbetsgivare klart kunna motivera detta och se till att samtliga följande villkor är uppfyllda:

    • Andningsskyddet är tillpassat (utprovat) efter användaren och tillpassningsprovat. Gör mätningar för att se om andningsskyddet är rätt tillpassat.
    • Andningsskyddet är en helmask och har partikelfilter P3 (TMP3), samt en anordning som gör bäraren uppmärksam på tryckfall i systemet.
    • Du har organiserat arbetet och valt arbetsmetoder som effektivt begränsar dammspridningen, så att koncentrationen av asbestfibrer i luften är mindre än 5 fibrer/cm³.
    • Arbetet är inte fysiskt tungt. Exempel på fysiskt tunga arbeten är manuell bilning, slipning och fräsning.

    Andningsskydd

     Arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning (AFS 2023:11)

  • När du river asbest och använder glove-bag eller liknande ska du använda helmask eller fläktassisterad helmask med P3-filter för oförutsedda händelser som kan inträffa.

  • Om du utför dammande arbeten utomhus, till exempel sanering efter en husbrand, kan du använda friskluftsmatat andningsskydd eller fläktassisterad helmask med P3-filter.

    När du plockar ner eternit utomhus, till exempel eternittak, kan du använda fläktassisterad helmask med P3-filter eller halvmask med P3-filter vid kortare arbeten.

  • Använd tätslutande skyddsoverall av dammtätt material med fast huva. Dammtäta skyddskläder ska vara klassificerade som dammtäta av tillverkaren och vara märkta med symboler (piktogram) och typnummer som visar vad de skyddar mot.

    Lämpliga dammtäta skyddskläder för asbest bör skydda mot kemikalier typ 5 eller lägre, där 5 innebär dammtät. Ju lägre siffra desto bättre skydd. Typ 6 är inte dammtät och ger inte tillräckligt skydd.

     Arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning (AFS 2023:11)

  • För att uppnå avsedd skyddseffekt, är det viktigt att användaren av andningsskyddet har gjort en täthetskontroll inför varje arbetspass. I andningsskyddets bruksanvisning hittar du hur täthetskontrollen ska gå till. Det är viktigt att andningsskyddet sluter tätt mot ansiktet. Skägg och skäggstubb minskar skyddseffekten avsevärt.

Säkerställ att tätsittande andningsskydd ger rätt skydd

  • Tillpassningsprovning ska göras när användaren får ett nytt tätsittande andningsskydd, vid byte av skydd och vid förändringar i ansiktet som kan påverka tätheten. Därefter bör du som arbetsgivare göra mätningar regelbundet, lämpligen en gång per år.

    Tillpassningsprovning av tätsittande andningsskydd ska göras med en lämplig kvantitativ metod enligt kraven i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.

    En kvantitativ tillpassningsprovning ska användas och passformsfaktorn ska vara minst 2000 vid partikelmätning och minst 500 vid mätning med CNP (undertryck).

    Andningsskydd

  • För att uppnå avsedd skyddseffekt, är det viktigt att användaren av andningsskyddet har gjort en täthetskontroll inför varje arbetspass. I andningsskyddets bruksanvisning hittar du hur täthetskontrollen ska gå till. Det är viktigt att andningsskyddet sluter tätt mot ansiktet. Skägg och skäggstubb minskar skyddseffekten avsevärt.

Dammsugare, punktutsug och ventilatorer måste uppfylla kraven

Frånluft från dammsugare eller punktutsug ska renas så att minst 99,95 procent av det respirabla asbestdammet avskiljs. För att uppnå minst 99,95 procent avskiljningsgrad behöver nyare industridammsugare eller punktutsug uppfylla kraven för dammklass H (High hazard) i standarden SS-EN 60335-2-69.

För äldre industridammsugare eller punktutsug behöver filtret uppfylla kraven enligt klass H13 i svensk standard SS - EN 1822-1 eller motsvarande. Filtret kallas HEPA-filter klass H13.

Ventilatorer ska antingen uppfylla kraven för dammklass H (High hazard) i standarden SS-EN 60335-2-69 eller så behöver filtret uppfylla kraven enligt klass H13 i svensk standard SS – EN 1822-1 eller motsvarande. Det är lämpligt att ventilatorn har en lampa som indikerar när man ska byta filter

Ansvar på en byggarbetsplats

Såväl byggherre, byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering (BAS-P), byggarbetsmiljösamordnare för utförandet (BAS-U) och arbetsgivare ansvarar för att det är utrett om det finns hälsofarliga material i byggnaden, innan rivning påbörjas. Då kan BAS-U, tillsammans med rivningsentreprenör och sanerare, planera för hur rivningen av asbesthaltiga material ska utföras på ett säkert sätt och uppdatera arbetsmiljöplanen.

Läs mer i 10 § i kap. 9 i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:3) om projektering och byggarbetsmiljösamordning – grundläggande skyldigheter och i 96–97 §§ om rivning i kap. 5 i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (2023:13) om risker vid vissa typer av arbeten.

Senast uppdaterad 2024-12-19