Berg- och gruvarbete
På de här sidorna kan du läsa mer om de vanligaste arbetsmiljöriskerna vid berg- och gruvarbete och hur du kan arbeta för att förebygga dem.
Berg- och gruvarbete brukar delas in i underjordsarbete eller arbete ovan jord. Underjordsarbete kan vara arbete i en underjordsgruva, tunneldrivning eller schaktning för att ställa i ordning bergrum. Bergarbete ovan jord kan vara arbete i dagbrottsgruvor, bergtäkter, krossverksamheter, anläggningsarbete med berg, bergskärningar eller prospekteringsarbete.
Arbetsmiljörisker vid berg- och gruvarbete
Berg- och gruvarbete präglas av allvarliga arbetsmiljörisker, till exempel att arbetstagare skadas av explosioner, utsätts för ras eller drabbas av syrebrist under jord.
Det är även vanligt att vissa arbetsmoment innebär arbete i mörker, fukt, med stora maskiner, med obekväma arbetsställningar och tungt manuellt arbete. Många arbetsmiljörisker vid berg- och gruvarbete är likartade för både över- och underjordsarbete, men samma arbetsmoment kan ha olika risker under och ovan jord. Det beror bland annat på bergets kvalitet.
Ansvariga i berg- och gruvarbete
Du som arbetsgivare har huvudansvaret för att arbetstagarna kan arbeta säkert. I de fall du som arbetsgivare inte råder över arbetsstället och kan vidta åtgärder så är även samordningsansvarig, byggherre, Bas-P och Bas-U ansvariga för arbetsmiljön. Om tillräckliga åtgärder för säkert arbete inte kan göras ska arbetet inte utföras.
Individuell riskbedömning när en arbetstagare är gravid eller ammar
När en arbetstagare som arbetar med bergarbete eller i gruva har meddelat dig som arbetsgivare att hon är gravid eller ammar, ska du snarast göra en individuell riskbedömning av arbetsmiljön där den gravida eller ammande arbetstagaren är sysselsatt. Tänk på att det är förbjudet att låta en gravid eller ammande arbetstagare arbeta under jord om riskbedömningen visar särskilda risker för arbetstagaren eller fostret.
Det är bra om du som är arbetstagare meddelar din arbetsgivare tidigt om du är gravid eller ammande. Det är viktigt för att arbetsgivaren ska kunna uppfylla sina skyldigheter.
Ofta gäller flera bestämmelser för berg- och gruvarbete
Vid berg- och gruvarbete samarbetar oftast flera aktörer som utför olika arbeten. Därför är det vanligt att även bestämmelserna om sprängning, projektering och byggarbetsmiljösamordning samt byggnads- och anläggningsarbete också gäller för dessa arbeten.
Grundprinciperna – arbetssättet för att förebygga arbetsmiljörisker
Byggnads- och anläggningsarbete
Föreskrifterna om berg- och gruvarbete gäller inte färdigställda och inredda berganläggningar
Bestämmelserna om berg- och gruvarbete gäller inte för arbete i färdigställda och inredda bergrum och i berganläggningar under jord. Det kan till exempel vara arbete i
- ledningscentraler
- militära anläggningar
- kraftverk eller kraftstationer
- civilförsvarsanläggningar
- parkeringsanläggningar
- tunnelbanor
- reningsverk med tillhörande tunnelsystem
- verkstäder.
Risker med berg- och gruvarbete
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd
Risker vid vissa typer av arbeten (AFS 2023:13)
Senast uppdaterad 2024-12-20