Ansvar för riskerna vid berg- och gruvarbete
Du som arbetsgivare har huvudansvaret för arbetstagarnas arbetsmiljö, men även byggherre, Bas-P, Bas-U och samordningsansvarig har ett ansvar för att arbetsmiljön är säker. Alla dessa aktörer behöver samarbeta för att minska riskerna vid berg- och gruvarbete.
Hur ansvaret är fördelat beror på vilken typ av arbete som utförs och vem som råder över arbetsstället.
Arbetsgivarens ansvar
Som arbetsgivare ansvarar du för att förebygga riskerna med berg- och gruvarbete, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.
Du ansvarar även för att arbetstagarna har rätt kompetens och utbildning, samt att de får den information de behöver för att kunna arbeta säkert. Till exempel behöver arbetstagare som arbetar under jord få öva på utrymning och undsättning om det skulle uppstå ett stenras eller en brand under jord.
Byggherre, Bas-P och Bas-U – när arbetet är en del av ett byggprojekt
Om berg- och gruvarbetet är en del av ett byggnads- och anläggningsprojekt så har även byggherren, Bas-P och Bas-U arbetsmiljöansvar och uppgifter för att bergarbetet i byggnads- och anläggningsprojekt kan utföras på ett säkert sätt.
Du kan läsa mer om vilket ansvar du har vid byggnads- och anläggningsprojekt i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:3) om projektering och byggarbetsmiljösamordning – grundläggande skyldigheter samt Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:13) om risker vid vissa typer av arbeten, 5 kap.
Samordna arbetsmiljöarbetet på gemensamma arbetsställen
Om två eller fler arbetsgivare eller ensamföretagare samtidigt är verksamma på samma arbetsställe ska ni samarbeta och samordna arbetsmiljöarbetet. I en gruva eller en bergtäkt ska den som råder över arbetsstället samordna åtgärder och se till att andra som bedriver verksamhet där inte utsätts för arbetsmiljörisker.
Upprätta ett särskilt dokument för samordningen
Du som är samordningsansvarig måste upprätta ett särskilt dokument som beskriver hur samordningen ska gå till. Dokumentet kan till exempel innehålla information om
- lokala skyddsföreskrifter
- trafikregler
- brandlarm och utrymningsvägar
- brandskydd
- andra säkerhetsaspekter som är gemensamma för arbetsstället.
Ta gärna med all information som är relevant för att arbetsplatsen ska var säker. Dokumentet kan ge arbetstagarna mer besked om vad som gäller på den gemensamma arbetsplatsen och hur de ska förhålla sig så att arbetet blir säkert.
Om du som har rollen som samordningsansvarig inte har ett särskilt dokument om samordning kan du bli tvungen att betala en sanktionsavgift.
Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö
Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.
Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet
Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd
Risker vid vissa typer av arbeten (AFS 2023:13)
Projektering och byggarbetsmiljösamordning – grundläggande skyldigheter (AFS 2023:3)
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:3) om projektering och byggarbetsmiljösamordning – grundläggande skyldigheter
Senast uppdaterad 2024-12-06