Dykeriarbete

Dykeriarbete innebär stora risker när det gäller arbetsmiljön, till exempel från tryckförändringar, kyla och begränsad sikt. Därför är säkerhetsåtgärder och korrekt utrustning avgörande för att skydda dykarens hälsa och välbefinnande.

Vad är dykeriarbete?

Dykeriarbete innebär arbete som utförs under vattenytan, där arbetstagaren eller dykaren är helt nedsänkt i vatten. Detta kan innefatta en rad olika uppgifter, till exempel

  • konstruktion och reparation av undervattensstrukturer
  • inspektion
  • rengöring
  • räddningsoperationer
  • vetenskaplig forskning.

Dykare kan arbeta i flera olika miljöer, inklusive hav, sjöar, floder och konstgjorda vattenkroppar. På grund av den unika arbetsmiljön, kräver dykeriarbete speciell utrustning, träning och säkerhetsprocedurer.

Riskerna med dykeriarbete

Dykeriarbete innebär flera fysiska och psykologiska risker som kan uppstå på grund av att arbetsmiljön är under vatten.

Risker från tryck under vatten

När dykare går ned djupare under vattenytan ökar trycket, vilket kan leda till dekompressionssjuka, där kvävebubblor bildas i blodet vid för snabb uppstigning (även känd som dykarsjuka). Högre tryck kan också orsaka syrgasförgiftning eller skador på kroppens luftfyllda utrymmen, såsom öron och lungor på grund av tryckförändringar (barotrauma).

Kallt vatten kan leda till att kroppstemperaturen sjunker

Långvarig exponering för kallt vatten kan leda till att kroppstemperaturen sjunker till farligt låga nivåer. Det kallas också för hypotermi. I vissa vattenmiljöer kan synligheten vara mycket begränsad, vilket ökar risken för olyckor och desorientering.

Fel på dykutrustningen, till exempel regulatorer, dykardräkter eller lufttillförselsystem, leda till allvarliga konsekvenser under vattnet.

Dykning kan vara psykiskt påfrestande

Dykning kan även vara psykiskt påfrestande och kan medföra risk för klaustrofobi, panikattacker och stressrelaterade tillstånd. Dessa kan förvärras av faktorer som isolering, mörker och djup.

Så här kan du åtgärda riskerna med dykeriarbete

För att minimera riskerna med dykeriarbete bör dykare genomgå omfattande utbildning och certifiering för att lära sig korrekta dyktekniker, säkerhetsprocedurer och att hantera nödsituationer. Detta innefattar att dykare ska veta hur de korrekt stiger upp till ytan för att undvika dekompressionssjuka och hur de ska hantera utrustning för att undvika skador från tryckförändringar.

Om du följer dessa riktlinjer kan du minimera många av riskerna med dykeriarbete.

  • Dykare bör använda lämplig utrustning. Det inkluderar

    • dykardräkter som skyddar mot kyla
    • regulatorer som hjälper till att hantera tryckförändringar
    • pålitliga lufttillförselsystem.

    Utrustningen bör regelbundet underhållas och kontrolleras för att säkerställa att den fungerar korrekt.

  • Varje dyk bör noggrant planeras, med tydlig kommunikation mellan alla inblandade parter.

  • Dykare bör vara i god fysisk kondition och regelbundet genomgå medicinska kontroller. Vissa hälsotillstånd kan öka riskerna med dykning, såsom hjärtproblem eller lungsjukdomar.

  • Dykare bör vara psykologiskt förberedda för de unika utmaningar som dykning innebär. Detta kan innebära att de lär sig tekniker för att hantera stress och panik under vattnet och till exempel genomför haveriövningar.

Arbetsgivaren ansvarar för riskerna med dykeriarbete

Som arbetsgivare har du det primära ansvaret för att minska riskerna med dykeriarbete, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö.

Du som är arbetsgivare bör också ha tydliga säkerhetsprocedurer på plats och se till att arbetstagarna följer dessa. Dykarledaren har en central roll i att säkerställa säkerheten och effektiviteten i dykeriarbetet.

Dykare och skyddsombud är viktiga för en säker arbetsmiljö

Dykare och skyddsombud har inte något formellt ansvar, men har en en viktig roll i att följa i arbetsmiljöarbetet.

Som dykare ska du följa arbetsgivarens säkerhetsprocedurer, använda utrustningen korrekt och rapportera eventuella problem till arbetsgivaren. Du bör också se till att du är i tillräckligt god fysisk och psykisk form för att kunna utföra dykarbetet.

Arbetsgivaren ska också ge dig möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du rapportera eventuella problem, risker, sjukdom och olyckor, föreslå åtgärder och lämna synpunkter på det som din arbetsgivare har genomfört.

Utbildnings- och certifieringsorgan ansvarar för att utbilda arbetstagare

Även den som är utbildnings- och certifieringsorgan har ansvar för att tillhandahålla korrekt utbildning och certifiering till arbetstagarna. De bör se till att deras program täcker alla aspekter av dyksäkerhet och att kursen innehåller de senaste forskningsresultaten och säkerhetsrekommendationerna.

Dykare ska ha tjänstbarhetsintyg

Du ska ha ett tjänstbarhetsintyg innan du får arbeta som dykare.

Mallar för beställningsblankett och tjänstbarhetsintyg

Yrkeskvalifikationer inom EU/EES

Om du saknar svenskt yrkesdykarcertifikat kan Arbetsmiljöverket bedöma dina kvalifikationer som du har fått inom EU/EES.

Ansökan om yrkeskvalificering för dykeriarbete

Senast uppdaterad 2024-10-21