Frisörarbete
Som frisör utsätts du för kemiska och ergonomiska risker. Du riskerar att få eksem på händerna av frisörprodukter och har en ökad risk för att få belastningsskador. Det finns dock många bra åtgärder som gör att du kan undvika de här arbetsmiljöriskerna.
Riskerna med frisörarbete
Som frisör kommer du att exponera dig för ergonomiska och kemiska risker, men om du arbetar förebyggande är risken mindre att du får problem av ditt arbete.
Felaktiga arbetsställningar är det dominerande arbetsmiljöproblemet för både dam- och herrfrisörer. Även dålig ventilation, temperatur och belysning kan innebära problem för arbetstagare. Många frisörer får så stora besvär att de måste byta yrke.
-
Vatten kan verka harmlöst, men i kombination med tvål, schampo och tvättmedel förstörs det yttersta tunna fettlagret som håller huden smidig och vattenavstötande. När fettlagret är borta blir huden mer känslig och genomtränglig för irriterande och allergiframkallande ämnen. Då är risken större för att icke allergiskt kontakteksem uppstår.
Många människor upplever att huden på händer blir torrare och mer irriterad vid tvätt med hårt vatten jämfört med mjukt vatten. I Sverige är det kommunala vattnet mjukt, förutom i landets kalkrika områden såsom Uppsalaslätten, Öland, Gotland och större delen av Skåne. Vissa personer med eksem är särskilt känsliga, speciellt i kombination med ett kallt och torrt vinterklimat.
-
Produkter som du använder för blondering, färgning och till permanentning innehåller ämnen som kan vara skadliga om de kommer i kontakt med huden.
Huden påverkas också av de kemikalier som är verksamma på håret. Det beror på att hudens yttre lager har samma uppbyggnad som håret. På samma sätt som att håret kan bli torrt och risigt av för mycket permanent, kan huden bli torr och sprucken och lättgenomtränglig för irriterande och allergiframkallande ämnen.
Våt hud tar åt sig hårvårdsmedel och kemiska behandlingar bättre än torr hud. Det innebär att våt hud tar upp allergiframkallande ämnen lättare. På så sätt kan ett allergiskt kontakteksem uppkomma snabbare. Kemikalier kan dessutom fastna under ringar, klockor och armband.
-
Frisörer löper fem gånger högre risk än andra yrkesgrupper för att få eksem på händerna. Eksem kan orsakas av frisörprodukter som innehåller kemiska preparat, såsom
- permanentvätskor
- sprayer
- hårschampo
- hårfärgningsmedel
- neutraliseringsvätskor
- blekmedel
- läggningsvätskor.
Frisörer uppger att de har mer besvär av allergier och hudöverkänslighet än samtliga övriga näringsgrenar. Riskerna för eksem är större för arbetstagare som redan har eksem.
Miljövänliga produkter är inte nödvändigtvis bättre för arbetsmiljön
Miljövänliga frisörprodukter är inte nödvändigtvis ofarliga ur arbetsmiljösynpunkt. Det är därför viktigt att arbeta förebyggande även när du hanterar miljövänliga frisörprodukter som innehåller kemikalier och alltid se till att ha skyddshandskar och en god ventilation i lokalen.
-
Nickelallergi är den vanligaste typen av allergiskt kontakteksem. Om en person en gång har drabbats, framkallas symtomen lätt av små mängder nickel. Nickel finns i en del redskap och smycken.
-
Många ämnen i hårvårdsprodukter kan irritera luftvägarna och förstöra de naturliga reningsmekanismerna i luftvägarna. Ibland kan ämnena orsaka astma.
Allmänventilation i lokaler är vanligtvis inte anpassad för att ventilera farliga ämnen (emissioner) som uppstår där du blandar de här hårvårdsprodukterna. Gaserna från permanentvätska och blekmedel vid blandningsplatsen kan spridas till rumsluften och tar längre tid att ventilera ut än om de ventileras där du blandar kemikalierna.
Här är några exempel på skadliga ämnen som kan frigöras:
- När du permanentar och färgar kundernas hår kan det bildas ammoniakgas som är irriterande för luftvägarna.
- Blonderings- och hårfärgningsmedel innehåller ämnen som kan framkalla astma och allergi.
- Hårspray ger stora mängder av mycket små partiklar som kan hålla sig svävande i luften, och utgöra en hälsorisk eftersom de lätt kommer ned i lungorna.
-
Obekväma och påfrestande arbetsställningar och repetitivt arbete gör att många frisörer besväras av smärtor i muskler och leder. Arbetet som frisör frestar framför allt på fötter, ben, rygg, nacke, axlar och handleder. Frisörer och hudterapeuter anmäler oftare belastningsskador än andra yrken.
Ensidigt arbete ökar risken för smärta i muskler och leder. Kroppens muskler behöver variation. Ju mer du kan variera dina arbetsuppgifter och rörelser i arbetet desto mindre risk löper du att överanstränga muskler och leder.
Hårda golv ökar belastningen på muskler och leder.
-
Planera arbetslokaler så att dagsljuset utnyttjas så mycket som möjligt under den ljusa delen av året. Om belysningen inte är bra planerad kan arbetstagare störas av reflexbländning eller felaktigt infallande ljus under arbetet.
Dålig belysning gör att arbetstagare kan
- bli trötta i ögonen
- få huvudvärk
- få spänningar i nacke och rygg.
Olika arbetsuppgifter ställer olika krav på belysningen. Ju äldre man blir desto mer ljus behöver man och desto mer känslig för bländning blir man.
LÄNK Kapitel 5 i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om utformning av arbetsplatser (2023:12).
Åtgärda riskerna vid frisörarbete
Det finns mycket du som frisör kan göra för att åtgärda riskerna från kemikalier.
-
Det bästa sättet att förebygga eksem är att ha kunskap om hur vår hud påverkas av vatten och de frisörprodukter som används.
Använd handkräm som gör huden mjuk och skyddshandskar i förebyggande syfte. Tänk på att aldrig återanvända engångshandskar som du använder när du blandar kemikalier eller vid vått arbete.
Vissa produkter innehåller verksamma ämnen som kan skada huden och ögonen. Använd skyddshandskar när du hanterar
- permanentvätska
- fixering till permanentvätska
- blonderingsmedel
- hårfärgningsmedel
- schampo.
Du ska också ha tillgång till ögonspolning, vid händelse av stänk i ögonen.
Här kan du se vilka verksamma ämnen som finns i traditionella produkter på salong, vilka riskerna är, samt hur du skyddar dig.
Permanentvätska
Verksamma ämnen
- Tioglykolat
- ammoniak
Hälsorisker
- Stor risk för allergiskt kontakteksem.
- Irriterar luftvägar och hud.
- Kan skada ögonen.
Så skyddar du dig
- Använd skyddshandskar.
- Ögonspolning ska finnas vid händelse av stänk i ögonen.
Fixering till permanentvätska
Verksamt ämne
Väteperoxid
Hälsorisker
- Irriterar luftvägar och hud.
- Kan skada ögonen
Så skyddar du dig
- Använd skyddshandskar.
- Ögonspolning ska finnas vid händelse av stänk i ögonen.
Blonderingsmedel
Verksamma ämnen
- Persulfater.
- Ammoniakgas bildas vid tillblandning.
Hälsorisker
- Allergiskt kontakteksem.
- Astma.
- Irriterar luftvägar och hud.
- Kan skada ögonen.
Så skyddar du dig
- Använd skyddshandskar.
- Ögonspolning ska finnas vid händelse av stänk i ögonen.
Hårfärgningsmedel
Verksamma ämnen
- oxidationsfärger
- fenylendiaminer
- toluendiaminer
- väteperoxid.
Hälsorisker
- Stor risk för allergiskt kontakteksem.
- Irriterar luftvägar och hud.
- Kan skada ögonen.
Så skyddar du dig
- Använd skyddshandskar.
- Ögonspolning ska finnas vid händelse av stänk i ögonen.
Schampo
Verksamma ämnen
- tensider (avfettande ämnen)
- parfymer
- konserveringsmedel.
Hälsorisker
- Torkar ut huden och kan orsaka icke-allergiskt kontakteksem.
- Allergiskt kontakteksem.
Så skyddar du dig
Skyddshandskar rekommenderas.
-
Det bästa sättet att skydda sig mot att andas in hälsofarliga kemikalier är att komplettera allmänventilationen med ett eller flera punktutsug som minskar utsläppen till luften. Använd ett punktutsug över kundstolen som kan aktiveras när kunden sitter med permanentvätska eller blondering i håret och ett punktutsug där du blandar produkterna.
Vid blandningsplatsen där du bereder hårfärgning och hårblekningsmedel kan en punktutsug minska spridningen till rummet. Kostnaden för att investera i bra ventilation ska sättas i relation till den minskade risken för astma och andra luftvägssjukdomar samt mindre lidande för arbetstagare och färre sjukdagar.
-
För dig som frisör är det särskilt viktigt att välja redskap och smycken som inte avger nickel, eftersom permanentvätska troligen kan laka ur nickel ur metallverktygen eller dina smycken.
Du kan lätt kontrollera det genom att göra ett nickeltest för att se om metallföremål som saxar, metallclips och ”virknålar” avger nickel. Nickeltest är enkelt att utföra och testet finns att köpa på apoteket.
-
Det går inte att säga exakt när vissa rörelser blir skadliga, men muskeltrötthet är en varningssignal. Lyssna på din kropp och arbeta så bekvämt och så varierat som möjligt så att musklerna får en chans att slappna av en stund får möjlighet till återhämtning.
För att undvika trötthet i muskler och leder finns några saker att tänka på:
- Arbeta med armarna nära intill kroppen.
- Använd ståstödstol för att minska belastning på ben och rygg. Ståstödstolar ger en bra avlastning för rygg, höfter och ben.
- Använd förkläde vid schamponering för att kunna arbeta nära kunden utan att bli våt.
- Använd bra skor med ergonomisk sula. Skor med sviktande sulor kan minska påfrestningen på fötter, ben och rygg.
- Ta pauser och stretcha regelbundet ut musklerna i axlar och nacke.
- Motionera regelbundet för att få styrka, kondition och avslappning.
-
Se till att ha bra ljusinsläpp och belysning i lokalen. Som arbetsgivare bör du planera lokalen så att du utnyttjar dagsljuset så mycket som möjligt under den ljusa delen av året.
Du bör också planera belysningen, för att undvika att arbetstagare bländas av reflexer eller felaktigt infallande ljus. Tänk på att anpassa belysningen efter arbetsuppgifterna.
-
Tänk på dessa saker om du planerar att öppna en salong:
- Det ska finnas tillräckligt utrymme för två frisörer att arbeta i bredd mellan stolarna.
- Avståndet till väggen måste vara så stort att det går att arbeta i bra arbetsställningar.
- Kundstolen ska kunna regleras så att du inte behöver sträcka och böja dig.
- Avdelningen för schamponering ska vara konstruerad så att frisören kan arbeta bekvämt utan att vrida sig eller stå på tå.
- Fönfläktar och andra redskap ska vara ergonomiska och lätta att använda, för att du inte ska få fel vinkling när du arbetar.
- Fönfläktsupphängning och balansblock kan ge bra avlastning.
- Installera bra belysning och utnyttja dagsljuset så mycket som möjligt under den ljusa delen av året.
- Se till att ha god allmän ventilation samt installera punktutsug vid kundstolar och blandningsplats.
-
Arbetsmiljölagen har mer detaljerade krav på åtgärder om du har fler anställda än nio, men vissa av de reglerna gäller även för dig som är ensamföretagare. Reglerna för ensamföretagare gäller tekniska anordningar som till exempel hårklippningsmaskiner och pumpstolar, eller om du hanterar kemiska ämnen som kan vara skadliga om de kommer i kontakt med huden eller andningsorganen.
Arbetsgivaren ansvarar för riskerna i arbetsmiljön på salongen
Som arbetsgivare ansvarar du för riskerna med kemikalier på salongen, precis som du har ansvar för alla arbetsmiljöproblem som kan uppstå på arbetsplatsen. Du är också ansvarig för att åtgärda riskerna.
Du som arbetsgivare ska se till att en riskbedömning har genomförts och att de största riskerna i arbetet har uppmärksammats, åtgärdats och regelbundet följs upp.
Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt
Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.
Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö
Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.
Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet
Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.
Anmäl arbetsskador
Har det hänt en olycka på din arbetsplats? Eller har det varit nära att hända något allvarligt? Du som arbetsgivare ska anmäla alla arbetsskador, allvarliga arbetsolyckor och allvarliga tillbud till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan.
LÄNK Anmäl arbetsskada
Senast uppdaterad 2024-10-11