Jordbruk

Arbete på jordbruk innebär en mängd risker. Särskilt riskfyllt är arbete med djur, gödselbrunnar och maskiner. Det är också stor risk för fallolyckor. Dödsolyckor är vanligare inom jordbruket än inom nästan någon annan bransch.

Ett jordbruk är ofta även en familjebostad, och det finns risk för att barn far illa när de rör sig i sin hemmiljö. Varje år dör i snitt fyra barn efter att ha blivit påkörda av traktorer.

Vanliga risker inom med arbete jordbruket

Vissa risker är särskilt vanliga inom jordbruksarbete:

  • Fallolyckor beror ofta på halt underlag. En stor del av arbetet på ett jordbruk sker utomhus, vilket gör risken för fallskador större på vintern, när det kan vara is och snö.
    I foderutrymmen och på andra ställen kan det finnas stegar, som kan orsaka fallolyckor.

  • Arbete med djur innebär risker, till exempel för att du blir sparkad när du lastar på djur i en djurtransport. Kvigor som släpps ut på sommarbete kan dra omkull dig.
    Du kan läsa mer på våra sidor om arbete med djur.

    Arbete med djur

  • Många arbetsskador har ett direkt samband med maskiner. Du kan till exempel råka ut för klämskador, fastna med kläder i roterande delar eller att maskinen sätter igång när inte var meningen, till exempel när du gör underhåll. Lantbrukare har exempelvis omkommit när de har befunnit sig inuti en foderblandare som startat.

  • Att falla ned i en gödselbrunn kan innebära livsfara både för människor och för djur, särskilt om det inte finns en stege eller någon annan anordning för att kunna ta sig upp.

Förebygg risker med systematiskt arbetsmiljöarbete och kunskaper

För att förebygga risken för olyckor ska du som arbetsgivare prioritera systematiskt arbetsmiljöarbete. Det innebär att undersöka, hitta och åtgärda brister innan det händer någon olycka. Om olyckor ändå inträffar ska du ha beredskap för att hantera det.

Säkerställ att alla har kunskap och nödvändiga instruktioner

Du som arbetsgivare ska även säkerställa att de personer som har ansvar för en arbetsuppgift även har tillräckliga befogenheter, resurser och kunskaper för att kunna leva upp till sitt ansvar.

Särskilt riskfyllda arbetsuppgifter kan kräva speciell utbildning. Det ska finnas instruktioner för de arbetsuppgifterna. Det kan exempelvis gälla arbete i silo, arbeta på hög höjd och byggnadsarbeten.

Tillverkare ska förebygga med installationer och anordningar

Risker med maskiner kan ofta förebyggas redan på konstruktions- och tillverkningsstadiet och genom korrekt installation. Var därför noggrann när du köper in maskiner och installerar dem.

Följ tillverkarens anvisningar och köp CE-märkta maskiner

Alla maskiner i Sverige ska uppfylla de grundläggande hälso- och säkerhetskraven i maskindirektivet/maskinförordningen (börjar tillämpas den 20 januari 2027). Tillverkaren intygar överensstämmelse genom CE-märkning. Äldre maskiner som släpptes ut på marknaden före den 1 januari 1995 behöver inte ha någon CE-märkning.

För att få använda maskiner som släpptes ut på marknaden före 1995 gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning, kapitel 2.

För gödselbrunnar är det bästa sättet att undvika olyckor att ha gödselbrunnen ordentligt inhägnad.

Dessutom kan bassängen med fördel vara så utformade så att det finns möjlighet att ta sig upp ur gödselbassängen om olyckan skulle vara framme.

Gödselbrunn med stege
Gödselbrunn med stege och stängsel runtom
Gödselbrunn med repstege som gör det lätt att klättra upp
Gödselbrunn med repstege som gör det lätt att klättra upp
Illustration av gödselgrop med stege och staket.
Illustration av gödselgrop med stege och staket.

Förbered för att kunna hantera olyckor

Som arbetsgivare ska du se till att alla på arbetsplatsen känner till hur första hjälpen och krisstöd är organiserat på arbetsstället, alltså de hjälpinsatser som du måste genomföra direkt om en person blir skadad eller akut sjuk.

Första hjälpen kan innebära att

  • hålla en person vid liv fram tills dess att ambulansen kommer
  • genast spola ögonen om någon har fått stänk av ett frätande ämne
  • se till att den skadade eller sjuke får vård.

Som arbetsgivare ska du se till att det finns den beredskap och de rutiner för första hjälpen och krisstöd som behövs på arbetsstället med hänsyn till verksamhetens art, omfattning och särskilda risker.

LÄNK: Läs mer i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar (AFS 2023:2), kapitel 4.

Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt

Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö

Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.

Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet

Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.

Senast uppdaterad 2024-12-18