Arbeta säkert med rök- och kemdykning
Rök- och kemdykning är arbeten med speciella risker. Därför har Arbetsmiljöverket särskilda regler för sådant arbete.
Risker vid rök- och kemdykning
Några exempel på risker vid rök- och kemdykning är
- stark hetta
- rök, syrefattig luft och gas
- kemikalier
- explosioner
- nedstörtande byggnadsdelar
- vassa föremål
- fallrisk när sikten är nedsatt eller obefintlig
- trötthet och utmattning
- psykiska risker på grund av stress.
Att inandas syrefattig gas är förrädiskt, eftersom syret i blodet och lungorna minskar gradvis. Man kan bli medvetslös snabbt utan andnöd eller annan förvarning. Material i byggmaterial, möbler och kompositmaterial kan utveckla giftig rök.
Det finns även risker med fysisk aktivitet utanför räddningstjänst. Fysisk träning är viktigt för att klara en insats. Men den ska inte överdrivas, eftersom skador vid träning är vanligare för en brandman än skador vid utryckningsinsatserna.
Så kan du åtgärda riskerna
Arbetsgivaren kan minska riskerna både med generella förberedande åtgärder och med rätt instruktioner när det gäller riskbedömningar på plats, innan en rök- och kemdykarinsats inleds och medan den pågår.
Exempel är
- val av rätt utrustning inklusive skyddsutrustning
- regelbunden funktionskontroll
- utbildning
- träning
- bemanning och organisation.
Även sociala och organisatoriska arbetsmiljöfaktorer bör uppmärksammas. Rök- och kemdykare måste också ha genomgått de regelbundna medicinska kontroller och test av fysisk förmåga som står i föreskrifterna.
Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt
Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.
Arbetsgivaren ansvarar för riskerna
Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna med rök- och kemdykning, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.
Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö
Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.
Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet
Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.
LÄNK till kapitel: Kap. 14 Rök- och kemdykning i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:13) om risker vid vissa typer av arbeten
Senast uppdaterad 2024-11-07