Användning av smittämnen
Den här sidan riktar sig till dig som har ansvar för användning av smittämnen och behöver riskbedöma och anmäla din verksamhet till Arbetsmiljöverket.
Mikroorganismer odlas och anrikas avsiktligt i vissa arbetsmiljöer, till exempel i forskningslaboratorier, för mikrobiologisk analys eller inom industriella processer. Det är sådan avsiktlig användning som denna sida handlar om.
Vad är mikroorganismer?
Mikroorganismer är till exempel virus, bakterier, parasiter, jäst- eller mögelsvampar och andra liknande organismer. En del mikroorganismer är smittämnen som kan infektera människor och ge upphov till sjukdom.
Mikroorganismer delas in i fyra riskklasser, där riskklass 1 inte orsakar sjukdom hos människor. Riskklasserna 2–4 kan orsaka sjukdom hos människor. Mögelsporer och kemiska ämnen som frisätts från mikroorganismerna och som kan medföra allergier och toxiska effekter betraktas däremot som en kemisk riskkälla.
Du hittar bestämmelser om kemiska riskkällor i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön, avd. V.
Smittämnen är mikroorganismer som kan orsaka sjukdom
Smittämnen är mikroorganismer, prioner och humana invärtesparasiter som kan orsaka sjukdom hos människor. De delas in i riskklasserna 2–4, beroende på deras förmåga att orsaka infektion hos människor och hur allvarliga konsekvenserna av en infektion kan bli.
Riskklasser och klassificering av smittämnen
Du måste anmäla avsiktlig användning av smittämnen
För att få använda mikroorganismer som är smittämnen behöver du som arbetsgivare anmäla din verksamhet till Arbetsmiljöverket. Däremot behöver du inte anmäla användning av mikroorganismer som inte är smittämnen. Ett sådant exempel är jäsning med öljäst inom öltillverkning.
Du behöver inte heller anmäla om mikroorganismerna förekommer oavsiktligt. Exempel på detta är tillväxt av sjukdomsframkallande bakterier i vattenreningsbassänger i avloppsreningsverk.
Anmäl användning av genetiskt modifierade mikroorganismer
Om din verksamhet ska använda mikroorganismer som är genetiskt modifierade (GMM) behöver du som verksamhetsutövare anmäla det till Arbetsmiljöverket. Du kan läsa mer på sidan om innesluten användning av GMM. Genetiskt modifierade mikroorganismer kan ibland kallas rekombinanta, genförändrade, genmanipulerade eller transgena.
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd
Risker i arbetsmiljön (AFS 2023:10)
Senast uppdaterad 2024-12-06