Ansvar vid användning av mikroorganismer
Det är du som är arbetsgivare som ska se till att användning av mikroorganismer sker på ett säkert sätt. Det är också ditt ansvar att anmäla användningen av smittämnen till Arbetsmiljöverket.
Arbetstagarna har eget ansvar att följa de regler som arbetsgivaren ställt upp. Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön, 11 kap. smittrisker gäller också för dig som inte har några anställda eller som bedriver familjeföretag.
Arbetsgivaren ansvarar för säker användning av mikroorganismer
Du som arbetsgivare ska undersöka arbetsförhållandena och bedöma riskerna, så att du kan vidta rätt åtgärder för att förebygga ohälsa och olycksfall orsakade av mikroorganismer i arbetet. Du ska också ta hänsyn till
- infektionskänsliga arbetstagare
- andra personalgrupper än de som ska arbeta direkt med mikroorganismerna, till exempel vakt-, städ- eller diskpersonal
- om det förekommer mikroorganismer som inte ingår i användningen, men som kan utgöra risk för ohälsa.
Arbetsgivaren ansvarar för att anmäla arbete med smittämnen
Smittämnen är mikroorganismer, prioner och humana invärtesparasiter som kan orsaka sjukdom hos människor. Som arbetsgivare är du skyldig att anmäla användning och förvaring av koncentrerade smittämnen, enligt föreskrifterna om smittrisker. Du ska också anmäla väsentliga förändringar i sådana verksamheter.
Du ansvarar även för att anmäla allvarliga olycksfall eller tillbud till Arbetsmiljöverket. Det kan vara till exempel en inträffad stickskada, en bekräftad smitta eller ett tillbud.
Arbetsgivaren ansvarar för riskerna vid arbete med mikroorganismer
Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna vid arbete med mikroorganismer, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.
Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö
Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.
Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet
Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.
Skyddsombud och arbetsmiljöombud
Sanktionsavgifter och förbud
Sanktionsavgift om du inte följer bestämmelserna
Det finns tre bestämmelser i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön –11 kap. smittrisker som medför en sanktionsavgift om du inte följer dem:
- Du som arbetsgivare ska dokumentera om arbetstagare har utsatts för konstaterad exponering för smittämnen i riskklass 3 och 4 i samband med tillbud eller olycka.
- Det måste finnas avfallsbehållare för stickande och skärande avfall som är säker och märkt med orden ”stickande och skärande avfall.
- Du som arbetsgivare måste anmäla verksamhet som avser att avsiktligt arbeta med eller förvara koncentrerade smittämnen.
Arbetsmiljöverket kan besluta om en sanktionsavgift på 5 000 - 50 000 kronor beroende på företagets storlek om någon av dessa bestämmelser inte följs i din verksamhet.
Dokumentera konstaterad exponering för smittämnen i riskklass 3 eller 4
Som arbetsgivare ska du dokumentera när en exponering för smittämnen i riskklasserna 3 eller 4 har konstaterats i samband med tillbud, olyckor eller andra oönskade händelser.
Däremot behöver inte arbetstagare ha blivit infekterade vid händelsen, utan det är själva exponeringen som du ska dokumentera. Tänk på att det inte bara är laboratoriepersonal som kan exponeras. Även den som tillfälligt går in i ett laboratorium, till exempel för att byta filter, kan ha blivit exponerad för smittämnen.
Förbud för gravida och ammande arbetstagare
Det finns förbud mot att gravida utsätts för parasiten Toxoplasma och rubellavirus (rödahundviruset) i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:2) om planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar, kap. 7 gravida, nyförlösta och ammande arbetstagare.
Förbud för minderåriga arbetstagare
Det finns förbud mot att minderåriga utför arbete som kan medföra risk för kontakt med smittämnen som tillhör riskklass 3 eller 4. Arbeten som kan medföra särskild risk för kontakt med smittämnen som tillhör riskklass 2 får endast utföras med vissa undantag enligt bilaga 2 i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:2) om planering och organisering av arbetsmiljöarbete.
LÄNK: Sanktionsavgifter
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd
Planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar (AFS 2023:2)
Risker i arbetsmiljön (AFS 2023:10)
Senast uppdaterad 2024-12-18