Sprängarbete

Sprängarbete är riskfyllt och det ska därför utföras och ledas av personer med särskild kunskap och erfarenhet. Många olika aktörer är ofta inblandade i sprängarbete, vilket ställer höga krav på kommunikation och samarbete.

Följ Arbetsmiljöverkets regler för sprängarbeten. Se också till att alla berörda på arbetsplatsen känner till riskerna med sprängning och hur de ska agera när sprängarbete utförs.

Regler om sprängarbete hittar du i kapitel 16 i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:13) om risker vid vissa typer av arbeten. 

Vilka är arbetsmiljöriskerna vid sprängarbete?

Sprängarbete innebär flera allvarliga arbetsmiljörisker. Riskerna är olika beroende på var i sprängarbetet som arbetstagarna arbetar. Tidspress är en viktig riskfaktor.

Några exempel på risker:

  • Stenar som kastas okontrollerat kan orsaka skador på människor, egendom, maskiner, fordon och byggnader. Oavsiktlig stenkastning kan leda till allvarliga skador eller dödsfall.

    Det finns också risk för sekundära olyckor. Exempelvis kan skadade kraftledningar leda till strömavbrott.

    Borrprecisionen har stor inverkan på risken för stenkastning, liksom olämplig hålplacering och håldimension, felaktig hålriktning och längd.

    Berggrundens egenskaper påverkar risken för ett okontrollerat sprängningsutfall. Det kan till exempel vara utbredningen av större slag och krosszoner i berget som gör att spränggaser sprider sig i felriktning.

    Andra orsaker till oavsiktlig stenkastning kan vara

    • olämplig tändföljd
    • för stor tidsfördröjning mellan laddningar
    • att en sprängkapsels tidsfördröjning har förändrats
    • överladdning, för stor mängd sprängmedel
    • genomslag från bottenladdningar.

    Läs mer om åtgärder mot stenkastning här:

    Åtgärda risker vid sprängarbete

  • När inte allt sprängmedel detonerar vid en sprängning kan sprängmedel finnas kvar, vilket kallas för en dola. Om en dola inte upptäcks eller rensas bort finns risk att den detonerar vid ett annat tillfälle. För att det ska hända behövs ett slag eller friktion mot sprängmedlet, vilket kan uppstå exempelvis vid borrning, skrotning, lastning eller krossning.

    Dolor kan vara svåra att lokalisera i den sprängda massan och det betyder att flera yrkesgrupper kan vara utsatta för risker, till exempel geologer, de som lastar berg, de som skrotar och rensar bergytan, de som borrar eller de som arbetar med krossning av berg.

  • Sprängämnen kan initieras av misstag, vilket kan leda till explosioner och allvarliga olyckor. Sprängämnena kan initieras av en rad olika skäl.

    • Skadade stubiner kan brinna fortare eller långsammare än stubiner som är oskadade. Det innebär att laddningen initieras efter olika lång tid, till exempel om en stubin har blivit klämd eller deformerad, blivit fuktig eller kommit i kontakt med olja.
    • Gnistor kan bildas vid laddarbete och initiera sprängämnen. Risken är särskilt stor vid hantering av känsliga sprängämnen. Gnistor kan bildas av statisk elektricitet, metallverktyg eller bli en effekt av felaktigt underhåll av elektriska system. Dessutom kan gnistor i vissa miljöer, som underjordiska gruvor, tända brännbara gaser eller damm och orsaka sekundära explosioner.
    • Elektromagnetiska störningar kan inducera strömmar eller skapa elektriska fält som kan initiera elektriska sprängkapslar. De elektromagnetiska störningarna kan komma från kraftledningar, transformatorer, radiosändare, åskväder eller svetsning i närheten.
  • Vid sprängning bildas en tryckvåg som färdas genom luften. Tryckvågen är en stor riskkälla:

    • Direkt träff: Luftfyllda organ som öron, lungor, och tarmar skadas lätt av tryckvågen. Exempelvis kan trumhinnor brista. Lungskador kan vara särskilt farliga.
    • Flygande föremål: Splitter eller stora objekt som kastas iväg av tryckvågen kan orsaka allvarliga skador.
    • Kroppen kastas iväg: Tryckvågen kan kasta iväg en människa, som då drabbas av skador som liknar dem vid fall eller bilolyckor. Tryckvågen kan vara så kraftig att kroppsdelar amputeras.
  • Det finns risk för personskador kopplade till markvibrationer vid sprängning:

    • Byggnader kan få sprickor eller kollapsa, vilket kan leda till att personer som befinner sig i eller nära byggnaderna får skador.
    • Personer kan tappa balansen och falla, särskilt på instabila eller lutande ytor.
    • Stenar, jord eller andra föremål kan lossna och falla, vilket kan orsaka skador.
    • Maskiner eller utrustning kan komma i rörelse, vilket ökar risken för olyckor.
  • Det finns risker vid hudkontakt eller inandning av sprängämnen och deras ångor. Personer som utsätts för ämnena många gånger och under lång tid kan få kroniska hälsoproblem, som nervskador eller cancer, beroende på hur giftiga ämnena är.

    Exempel på risker:

    • Hudkontakt: Sprängämnen kan vara frätande och orsaka kemiska brännskador, irritation eller allergiska reaktioner vid direkt kontakt med huden.
    • Inandning av ångor: Farliga kemikalier i sprängämnen kan skada lungor och luftvägar, orsaka hosta, andningssvårigheter eller lungskador. Vissa ångor kan vara giftiga och leda till förgiftning, yrsel eller medvetslöshet.
    • Kvartshaltigt damm: Vid sprängning och bergfragmentering bildas stora mängder respirabelt damm. Inandning kan orsaka allvarliga lungsjukdomar som silikos, kroniska obstruktiv lungsjukdom (KOL) och lungcancer.
  • Det ska vara tydligt för alla arbetstagare när och hur de kan återvända till en sprängplats. Stora riskfaktorer är

    • försenade detonationer
    • farliga gaser
    • flygande föremål som kastas iväg av tryckvågen.

    Läs mer om att återvända till sprängplatsen:

    Åtgärda risker vid sprängarbete

Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön vid sprängarbete

Du som arbetsgivare har huvudansvaret för arbetsmiljön, och att arbetstagarna kan arbeta säkert.

Som arbetsgivare ska du utse en sprängarbas. Sprängarbasen ska delta i planeringen av sprängarbetet och upprätta sprängplanen. Vid ett byggnads- och anläggningsarbete är sprängplanen en viktig del av att beskriva åtgärder mot risker med sprängarbete i byggprojektets arbetsmiljöplan.

I ett bygg- och anläggningsprojekt behöver arbetsmiljöfrågorna samordnas för allas säkerhet. Då finns flera aktörer byggherre, Bas-P och Bas-U som har ansvar och uppgifter för arbetsmiljö och säkerhet. Vid sprängningsarbete på ett fast arbetsställe, exempelvis en gruva, har samordningsansvarig motsvarande roll i arbetsmiljöarbetet.  

Läs om att förebygga risker med sprängarbete:

Arbeta förebyggande med riskerna vid sprängarbete

Läs om att åtgärda risker med sprängarbete:

Åtgärda risker vid sprängarbete

Läs om ansvaret för arbetsmiljön vid sprängarbete:

Ansvar för arbetsmiljön vid sprängarbete

Tillstånd för sprängning kan behövas

För att få spränga inom område som omfattas av detaljplan krävs tillstånd från Polisen. Det gäller även för stenspräckning, som är en form av sprängning.

Det behövs även tillstånd för bland annat transport, förvaring och annan hantering av explosiva varor. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) prövar vissa särskilt utpekade tillståndsfrågor. Övriga tillstånd prövas av den kommun där varorna ska hanteras.

Sprängning – sök tillstånd, Polisens webbplats

Tillstånd för brandfarliga och explosiva varor, MSB:s webbplats 

Ofta gäller flera föreskrifter för sprängarbete

Vid sprängarbete samarbetar oftast flera aktörer som utför olika arbeten. Därför är det vanligt att även föreskrifterna om berg- och gruvarbete, byggnads- och anläggningsarbete samt projektering och byggarbetsmiljösamordning gäller för sprängarbete. Men även andra föreskrifter som beskriver risker i arbetsmiljön kan vara aktuella vid sprängning och behöver följas.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd

Senast uppdaterad 2024-12-20