Arbeta förebyggande med riskerna vid sprängarbete

Att förebygga risker vid sprängarbete handlar om att skapa goda förutsättningar för att arbeta säkert. Det gör du genom att arbeta genomtänkt och genom att se till att alla har rätt kunskap och information.

Flera moment för säkra sprängarbeten

Sprängarbeten kan variera i storlek, komplexitet och risknivå, men följande moment ska som minst ingå i det förebyggande arbetet för säkra sprängarbeten:

  • undersök, riskbedöma och vidta åtgärder
  • beskriv i en sprängplan hur sprängarbetet ska gå till och i vilken ordning
  • informera och samarbeta med alla aktörer, till exempel Bas-U.

Sprängarbeten och de ingående arbetsmomenten kan innebära olika risker, till exempel beroende på om arbetet sker under eller ovan jord eller i en tunnel eller en bergtäkt.  Säkert sprängarbete kräver samarbete mellan alla inblandade yrkesverksamma aktörer.

Undersök, riskbedöm och vidta åtgärder

Du som arbetsgivare ska undersöka, riskbedöma och åtgärda arbetsmiljöriskerna.

Ta hänsyn till alla relevanta riskfaktorer, till exempel bergtyp, bergets struktur, borrningsutförande, sprängmetod, sprängmedel, tändsystem och omgivande miljö. Bergets struktur, det vill säga sprickriktning, frekvens och sprickavstånd, har stor påverkan på sprängningsutfallet.

Även planering och utförande av borrning, som påhugg och borravvikelse, har stor betydelse. Borravvikelse är när borrhålen avviker kraftigt genom krökning orsakad av borrstångens rotation och eller bergets egenskaper.

För att analysera markvibrationer och luftstötvågor finns det rekommendationer i svensk standard.

Under arbetets gång kan sprängobjektet förändras och därmed också riskerna. Undersök därför löpande och bedöm riskerna. Inför nya åtgärder vid behov.

Se till att det finns tid

Det ska finnas tid för sprängarbasen att undersöka, bedöma risker och besluta om åtgärder. I ett byggprojekt ska sprängarbasen stämma av risker och åtgärder med Bas-U eller samordningsansvarig vid arbete i gruva och bergtäkt.

Upprätta en sprängplan

Sprängarbasen ska upprätta en sprängplan som beskriver hur sprängarbetet ska genomföras på ett säkert sätt.

Sprängplanen ska ta hänsyn till förhållandena för sprängningen och innehålla uppgifter som är viktiga för den aktuella sortens sprängning, till exempel sprängning under vatten, sprängning i ugn eller silo, rivning av byggnader, sprängfogning eller betongsprängning.

Sprängplanen bör innehålla

  • en lista över de sprängmedel som valts
  • den totala mängden samverkande laddning
  • en tidplan
  • detaljerade planer för borrning, laddning, tändning, täckning och bevakning
  • nödvändiga ritningar och en karta över det farliga området.

Vid underjordsarbete kan sprängplanen även omfatta en ventilationsplan.

En sprängplan kan bestå av ett antal standardplaner för repetitiva sprängningar, till exempel vid längre tunnlar eller orter i gruvor.

Ett exempel på innehåll i en sprängplan finns vid ansökan om sprängtillstånd hos Polisen. 

Sprängning – sök tillstånd, Polisens webbplats

Läs mer om sprängplanens delar för borrning, laddning och tändning:

Sprängplan – för säker och effektiv sprängning

Värdera och ändra sprängplanen löpande

Värdera sprängplanen under arbetets gång, speciellt om de geologiska och bergmekaniska förhållandena ändras under projektet. Sprängplanen kan då behöva ändras.

Sprängplanen kan även behöva ändras om det under arbetets gång visar sig att objektets sprängbarhet felbedömts eller förändrats, eller om sprängämnet ersätts.

Den eller de som har upprättat sprängplanen bör också vara de som ändrar den.

Kunskap, information och samarbete

Du som arbetsgivare ska se till att alla arbetstagare har den kunskap som krävs vid sprängarbete.

Det är viktigt att alla som behöver det har samma information, till exempel bergborraren och sprängarbasen. Det kan vara information om oregelbundenheter i bergstrukturen, sprickor, jordslag, förekomst av större mängd vatten eller borravvikelser.

Du som arbetsgivare eller sprängarbas behöver också dela nödvändig information för säkert arbete med samordningsansvarig eller med byggarbetsmiljösamordnare om sprängningsarbetet är en del av ett byggprojekt.

Se till att sprängarbasen har rätt kunskaper

Den som arbetar som sprängarbas ska ha dokumenterad teoretisk kunskap om sprängning och minst ett års praktik från sprängarbete under de senaste fem åren. Vanligast är att sprängarbasen har ett så kallat sprängkort, klass A. Det är arbetsgivarens ansvar att sprängarbasen repeterar och förnyar sina kunskaper. Praktik kan innebära att vara med och utföra sprängarbete tillsammans med någon som har god erfarenhet som sprängarbas.

I föreskrifterna om sprängning finns regler för det som kallas mindre komplicerade sprängarbeten. Det kan till exempel vara sönderdelning av fältstenar, betongblock, skut och klenhålssprängning. En sprängarbas som arbetar med mindre komplicerade sprängarbeten behöver bara ha dokumenterad teoretisk kunskap om just den typen av sprängarbete. Vanligast innebär det ett sprängkort, klass B. Sprängarbasen för mindre komplicerade sprängarbeten behöver minst två års yrkeserfarenhet av sprängningsarbete.

Vid sprängning i bergtäkter och slänter behöver sprängarbasen kunskaper om sprängteknik ovan jord och vid sprängning i tunnel behövs kunskaper om sprängning under jord. Vid sprängning inom detaljplanerat område behöver sprängarbasen kunskaper om sprängning i tätort.

Sprängarbas och sprängkort, Svenska bergteknikföreningens webbplats

Alla inblandade behöver kunskap

Alla personer som arbetar med sprängarbeten behöver ha goda kunskaper om riskerna och hur de kan undvikas. Ett sätt att säkerställa god kunskap om risker är att arbetstagarna går en kurs i sprängarbete med utbildningsintyg.

Det krävs anpassade kunskaper om sprängning för dem som

  • borrar i berg
  • utför olika bergarbeten (till exempel rensar berg, utför förstärkning av berg)
  • hanterar, förvarar och transporterar explosiva varor
  • är maskinförare vid berg- och sprängarbeten
  • projekterar och samordnar bergarbeten.

Mer information om utbildning, tillstånd och råd om sprängarbete kan du hitta här:

Ansvar för arbetsmiljön vid sprängarbete

Gällande regler inom brandfarliga och explosiva varor, MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats

Föreningen Sprängentreprenörernas webbplats

Arbetsmiljö och säkerhet, Svemin – föreningen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sveriges webbplats

Informera nyanställda

Du som arbetsgivare kan behöva informera nyanställda och inhyrda arbetstagare och ge dem en introduktion till arbetsstället. Informationen bör vara på arbetstagarnas modersmål eller på ett annat språk som de behärskar.

Dela information med andra arbetsgivare

Eftersom det är vanligt att flera olika arbetsgivare är verksamma på ett arbetsställe, krävs information och erfarenhetsutbyte mellan de olika arbetsgivarna för att förebygga risker.

Informera löpande

En arbetsplats där sprängning sker kan förändras dag för dag, till exempel vid tunneldrivning. Därför behöver arbetstagarna få information regelbundet.

På gemensamma arbetsställen, som i ett byggprojekt, ingår det i sprängarbasens uppgifter att samarbeta med och informera Bas-U.

Senast uppdaterad 2024-12-20