Service och reparation av fordon och fordonsmotorer

Det finns många olika arbetsmiljörisker vid arbete med service och reparation av fordon och fordonsmotorer. Riskerna kan leda till akuta olyckor, men arbetet kan också ge skador på sikt. Som arbetsgivare ska du se till att alla risker minimeras.

Vanliga risker vid arbete i motorbranschen

Det finns risker för skador och olyckor i motorbranschen, men också risk för arbetssjukdomar. Några vanliga risker är

  • vibrationer
  • felaktig belastning
  • fordon, till exempel att någon blir klämd eller påkörd
  • fall

Förebygg vibrationsskador och belastningsbesvär

Välj rätt maskiner och använd dem rätt

Vid arbete med fordon används ofta vibrerande handhållna maskiner. Vibrationerna kan med tiden ge allvarliga skador med känselförlust i fingrar.

Läs dokumentationen till de maskiner ni använder på arbetsplatsen. Där finns information om hur mycket maskinerna vibrerar. Använd den informationen för att planera arbetet.

Andra möjliga åtgärder för dig som arbetsgivare är att se till att arbetstagarna

  • är uppmärksamma på symptom på vibrationsskador och avbryter arbetet om de får symptom
  • håller händerna varma och torra genom att undvika kalla maskiner och att tryckluftsdrivna maskiner blåser kalluft på kroppen
  • aldrig håller händerna på mutterhylsan under själva arbetet byter arbetsmetod med jämna mellanrum.

Köp lågvibrerande maskiner, till exempel slående mutterdragare med hydrauliska slagverk eller slipmaskiner med tyngdpunkten nära slipskivan och med inbyggd balansering. Välj gärna lågvibrerande maskiner som vibrerar mindre än 2,5 m/s2.

Välj bra arbetsställningar och variera arbetet

  • Ordna och utforma arbetsuppgifter och arbetsplatser så att arbetstagarna kan använda gynnsamma arbetsställningar och arbetsrörelser. Arbetet bör kunna ske i en upprätt arbetsställning, med arbetsobjektet nära framför kroppen.
  • Se över om ni kan använda arbetsutrustning för att minimera belastningen vid tyngre arbetsmoment.
  • Lättare arbetsmoment bör i möjligaste mån utföras sittande eller halvsittande. En arbetsstol som kan ställas in och anpassas till olika arbetsmoment är lämplig. En rullpall kan också vara till hjälp i vissa arbetsmoment.
  • Minimera tiden i ogynnsamma arbetsställningar, såsom arbete med böjd eller vriden bål eller arbete med händerna över axelhöjd eller under knähöjd. Undvik också att arbeta med böjda handleder med handhållna maskiner.
  • Genom att luta fordonet i sid- eller längsriktning kan arbetsställningen bli mindre ogynnsam.
  • Fjäderspännarverktyg, fjäderpaketlyft, fjäderpress, växellådslyft, motorlyft, aggregatbock och transportvagnar är exempel på arbetsutrustning som kan användas vid hantering av tunga delar.
  • För att minska risken för belastningsbesvär och vibrationsskador är det viktigt att arbetstagarna får tillräcklig återhämtning under arbetsdagen.

Förebygg risker med fordon och fall

Minska risk för kollisioner och att arbetstagare blir påkörda av fordon

  • Separera fotgängare från fordonstrafik, så långt som möjligt.
  • Märk ut transportvägarna, till exempel genom golvmarkeringar och skyltar.
  • Se till att personalen känner till gällande transportregler.
  • Förse dörrar och andra öppningar med avvisare eller räcken för att hindra någon person oavsiktligt kommer ut i transportvägen vid skymd sikt.
  • Placera gångdörrar så att de kan öppnas på ett säkert sätt.

Vid servicearbete på eller vid en väg där det förekommer förbipasserande trafik ska arbetsgivaren enligt föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete riskbedöma och vidta de åtgärder som behövs för att arbetet ska kunna utföras utan risk.

Se till att golvet är rent och fritt från hinder, så att ingen riskerar att falla

Det är viktigt att golvet är utformat så att vattensamlingar inte uppstår och att det hålls fritt från fett, olja och annat som kan göra så att det finns risk för att halka.

Arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar

Som arbetsgivare har du ansvar för arbetsmiljön. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.

Som arbetsgivare ska du regelbundet bedöma riskerna med alla verksamheter på arbetsplatsen och genomföra de åtgärder som behövs för att minimera riskerna. Du ska följa upp åtgärderna och justera dem när det behövs. Att analysera tillbudsrapporter kan vara ett bra underlag för att förbättra arbetsmiljön.

Du ska också ge arbetstagarna möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Exempelvis genom att tillsammans med arbetstagarna hitta lösningar för att åtgärda inrapporterade felaktigheter, förslitningar och skador som kan äventyra arbetstasgarnas säkerhet.

Arbetsmiljö inom motorbranschen på Prevents webbplats

Förebyggande arbetsmiljöarbete

Här kan du läsa mer om förebyggande arbetsmiljöarbete på Arbetsmiljöverkets webbplats

Senast uppdaterad 2024-10-23