Fler pressmeddelanden

Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt

Anmälningar till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan har ökat kraftigt de senaste åren. De flesta anmälningar gäller hot eller våld från elever riktade mot skolpersonal inom grundskolans ordinarie verksamhet.

En person sitter framför ett klassrum med elever som sitter vid sina bänkar.
Foto: Mikael Gustavsen

I höstas fick Arbetsmiljöverket ett särskilt uppdrag från regeringen att analysera de anmälningar som kommit in från skolor om hot och våld och att föreslå åtgärder. Den rapport som idag lämnas in till regeringen bygger på en analys av anmälningar om allvarliga händelser i arbetet från 2013 till 2023. De här anmälningarna har ökat kraftigt på senare år.

Elever utövar våld och hot mot skolpersonal

Analysen visar att det är vanligast att hot och våld uppstår i skolans vardag. En majoritet av de anmälningarna beskriver situationer där elever agerat med våld eller hot mot skolans personal. Det är mer sällan som utomstående, till exempel ungdomar som inte är elever på skolan eller föräldrar, kommer in till skolor och agerar hotfullt eller våldsamt. Från anmälningarna går det inte att säga att problemet är större i något geografiskt område utan anmälningarna kommer från alla delar av landet, från storstäder, mindre städer och glesbygd. Det går inte heller att peka på någon betydande skillnad mellan friskolor och kommunala skolor.

Ge elevhälsan ett arbetsmiljöuppdrag

– Det är en oacceptabel situation med hot och våld på många skolor. Vi ser att elevers och lärares arbetsmiljö är nära sammankopplade med varandra. Därför behövs satsningar på arbetsmiljöarbete inom skolan, där även elevhälsan får ett tydligt arbetsmiljöuppdrag, säger Kristian Hansson, projektledare för regeringsuppdraget.


Arbetsmiljöverket föreslår bland annat en obligatorisk arbetsmiljöutbildning för skolhuvudmän och ett nytt arbetsmiljöuppdrag för elevhälsan.

Ökningen har flera möjliga orsaker

Anmälningar om allvarliga händelser som kommit in till Arbetsmiljöverket har ökat med drygt 150 procent under de tio år som har analyserats. Under samma period har antalet liknande anmälningar från arbetslivet i genomsnitt ökat med ungefär 40 procent. Samtidigt har anmälda arbetsolyckor som lett till sjukfrånvaro kopplat till hot och våld inom skolan ökat med 20 procent, medan det har minskat med 3 procent i samhället i stort. Att anmälningar om allvarliga händelser i arbete, så kallade 3.3a-anmälningar, har ökat med drygt 150 procent betyder inte att antalet incidenter har ökat lika mycket. Det finns osäkerheter i uppgifterna.

– Det har funnits problem med hot och våld inom skolan en längre tid. Det kan finnas flera förklaringar till att anmälningarna har ökat så kraftigt. Skolorna kan till exempel ha blivit bättre på att anmäla allvarliga händelser i arbete till oss och det kan förklara en del av ökningen. Eftersom arbetsolyckor med sjukfrånvaro också ökar samt att vi har analyserat innehållet i anmälningarna, kan vi ändå säga att situationen har blivit värre, säger Kristian Hansson.

Parallellt med regeringsuppdraget genomför Arbetsmiljöverket också en nationell inspektionsinsats med fokus på hot och våld mot skolpersonal där över 1000 skolor ska besökas. Resultatet av den insatsen kommer redovisas i början av 2025.

Relaterade pressmeddelanden

  • Sverigebeslut efter förnyad inspektion om hot och våld på SIS-hem
    • 11 december 2024
    • Pressmeddelande

    Arbetsmiljöverket har beslutat om en rad åtgärder som Statens Institutionsstyrelses ska genomföra för att förebygga hot och våld mot anställda på institutioner där SIS bedriver tvångsvård för vuxna och ungdomar, samt sluten ungdomsvård.

  • Myndighetsgemensam kontrollinsats i Halland
    • 29 november 2024
    • Pressmeddelande

    Under två dagar har Arbetsmiljöverket, tillsammans med Polisen i Halland och flera andra myndigheter, genomfört 79 oanmälda arbetsplatsinspektioner i samtliga kommuner i Halland. Arbetsmiljöverket meddelade ett 40-tal omedelbara förbud mot hela eller delar av verksamheterna som kontrollerades....

  • Myndigheter bidrar till en renare städbransch
    • 12 november 2024
    • Pressmeddelande

    Sedan 2018 har nio myndigheter utvecklat ett samarbete kring kontroller för att motverka fusk och regelöverträdelser i arbetslivet. Myndigheter mot arbetslivskriminalitet har tillsammans genomfört över 14 000 gemensamma kontroller. En del av kontrollerna har genomförts i städbranschen, som är ...

  • Myndighetskontroller motverkar avfallsbrottslighet
    • 11 november 2024
    • ...

    I september deltog Arbetsmiljöverket i en omfattande tillsynsinsats av avfallstransporter i Stockholms län, i samarbete med Länsstyrelsen, Polismyndigheten och 18 av länets kommuner. Resultatet visar att över hälften av de kontrollerade transporterna hade brister. Av de kontrollerade företagen...

Fler nyheter och pressmeddelanden