Arbetsmiljön 2024
Unga kvinnor är mest utsatta för hot och våld och kränkande särbehandling på jobbet. De arbetar oftare ensamma i lägen där de riskerar att hamna i otrygga eller hotfulla situationer. Det visar vår arbetsmiljöundersökning, Arbetsmiljön 2024.
Totalt har cirka 17 600 sysselsatta i olika branscher svarat på frågor om arbetsmiljö. I stort trivs de flesta bra, men rapporten visar också att det finns påtagliga arbetsmiljörisker.
Olika arbetsmiljörisker för kvinnor och män
Kvinnor och män arbetar inom olika delar av arbetsmarknaden. Det påverkar deras arbetsmiljö och vilka risker de utsätts för.
Kvinnor har arbeten som generellt innebär högre arbetsbelastning, mindre möjlighet att påverka arbetssituationen och större risk för hot och våld. Detta är vanligast inom kvinnodominerade branscher som utbildning samt, vård och omsorg.
Män, framför allt unga män, lyfter oftare tungt och har pulshöjande fysiska arbeten. Det jobbar mer med maskiner, verktyg eller fordon som kan utgöra olycksrisker. Branscherna bygg, transport och magasinering har högst andel som svarar att säkerhetsrutinerna bara till viss del eller inte alls följs.
Var tredje upplever teknikstrul på jobbet varje dag
Årets arbetsmiljöundersökning innehåller flera nya frågor om digitalisering i arbetslivet. De flesta är positivt inställda till hur den tekniska utvecklingen påverkar deras jobb. Men över en tredjedel påverkas negativt varje dag av problem i IT-system och program.
Arbetsmiljöundersökningen genomförs normalt vartannat år och är en del av vår officiella statistik om arbetsmiljö och arbetsskador.
Ladda ner rapporten
Film om Arbetsmiljöundersökningen 2024
Kvalitetsdeklaration
Tabeller i SCB:s Statistikdatabasen
Tidigare arbetsmiljöundersökningar
Senast uppdaterad 2025-04-02