Fler nyheter

Arbetsmiljöverket inspekterar användningen av särskilt farliga ämnen

  • 5 oktober 2021

Nu inleder Arbetsmiljöverket inspektioner av användningen av särskilt farliga ämnen. Dessa ämnen får bara användas om det finns tillstånd enligt EU:s kemikalieförordning Reach.

Inspektionerna är en del av ett EU-projekt där 29 EU- och EES-länder deltar. I den svenska delen av projektet samarbetar flera olika myndigheter. Vilka särskilt farliga ämnen som kräver tillstånd regleras i EU-förordningen Reach. Arbetsmiljöverket inspekterar att de företag som använder ämnen med tillstånd enligt Reach-förordningen lever upp till de arbetsmiljövillkor som finns i tillståndet.

- Det handlar främst om cancerframkallande ämnen som helst inte ska användas. De ska helst ersättas av ämnen som inte är lika farliga. Om man inte kan ersätta dem och behöver använda dem krävs tillstånd. Man ansöker om tillstånd hos den europeiska kemikaliemyndigheten Echa, sedan beslutar EU-kommissionen om man får tillstånd. Man kan också använda sig av sin leverantörs tillstånd men då måste man anmäla till Echa att man gör det, säger Charlotta Håkansson, samordnare för inspektionerna på Arbetsmiljöverket.

Särskilt farliga ämnen kräver tillstånd

Särskilt farliga ämnena som kräver tillstånd återfinns främst inom tillverkningsbranschen, till exempel vid olika typer av ytbehandling eller framställning av plast. Det rör sig till exempel om kromater som bland annat används vid ytbehandling och galvanisering, om dikloretan som främst används vid framställning av vinylklorid som i sin tur används för att tillverka olika plaster och vinylprodukter, och om vissa ftalater som främst används som mjukgörare i plaster.

- Vi ska nu kontrollera att de företag som inte har kunnat ersätta dessa ämnen med mindre farliga ämnen har de tillstånd som krävs. De ska också kunna visa att de hanterar dessa ämnen på rätt sätt, säger Charlotta Håkansson.

Det EU-gemensamma projektet kallas REACH-EN-FORCE 9 (REF-9). I Sverige medverkar Arbetsmiljöverket, Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket samt ett antal kommuner och länsstyrelser. Kemikalieinspektionen samordnar arbetet.

Projektet är det nionde stora tillsynsprojektet inom ramen för Forum, ett EU-gemensamt tillsynsnätverk för kemikalier. Forum drivs av Echa. Inspektionsdelen av projektet pågår till den 31 december 2021 och resultatet av inspektionerna publiceras i en EU-gemensam projektrapport under slutet av 2022.

Läs om vilka särskilt farliga ämnen som kräver tillstånd enligt Reach-förordningen och undantag för vissa verksamheter (länk, öppnas i nytt fönster)

Läs mer om Reach-förordningen (länk, öppnas i nytt fönster)

Relaterade nyheter

Håkan Olsson blir särskild utredare för regeringens arbetsmiljöstrategi
  • 5 juni 2024
Regeringen har utsett Arbetsmiljöverkets Håkan Olsson till särskild utredare med uppdrag att ta fram ett förslag till ny arbetsmiljöstrategi. Det meddelade jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg på en pressträff i dag.
Ny e-tjänst för att söka och beställa handlingar
  • 29 maj 2024
Genom vår nya e-tjänst Sök och beställ handlingar kan du snabbt och enkelt söka efter ärenden i vårt diarium och se vilka allmänna handlingar som finns kopplade till ärendet. Du kan även skicka in en begäran om att få ut allmänna handlingar på ett enkelt sätt.
Ingen ska dö, varken på eller av jobbet
  • 29 april 2024
Under 2023 dog 60 personer på jobbet. Dessutom beräknas cirka 3 000 personer dö i förtid varje år i sjukdomar eller skador som beror på ohälsosamma arbetsmiljöer. Hur det går att förhindra, lyfter vi i samband med den Internationella Arbetsmiljödagen.
Rapport om skyddsombud till regeringen
  • 29 april 2024
Arbetsmiljöverket har lämnat sin rapport om skyddsombud till regeringen. För att fler ska vilja och kunna engagera sig som skyddsombud behövs bland annat stöd från kollegor och arbetsgivare, tid att utföra sitt uppdrag och kunskap.
Fler nyheter