Fler nyheter

Dags att mäta radon på arbetsplatsen!

  • 11 oktober 2021

Under vinterhalvåret är det lämpligt att mäta radonhalten på arbetsplatsen. Målet är att minska risken för lungcancer.

Arbetsgivare har ansvar för att bedöma arbetstagarnas exponering för radon. De ska också begränsa den om den är för hög. För att göra en bra bedömning behöver du oftast göra en mätning först. Det görs bäst i samarbete med fastighetsägaren. Bedömningen ska dokumenteras.

Under perioden 1 oktober till och med 31 april är det lämpligt att mäta radonhalten under minst två månader.

Radon är en radioaktiv gas som finns i inomhusluften. Åtgärder som minskar radonhalten skapar bättre förutsättningar för att undvika lungcancer. En minskad vistelsetid i de utrymmen som har högst radonhalter är också bra.

Arbetsmiljöverket har det grundläggande tillsynsansvaret för radon på de arbetsplatser där riskbedömningar för förhöjd radonexponering inte har gjorts. Gränsvärden för radonexponering ges också ut av oss. Det finns dessutom ett nationellt referensvärde för radon. Om en arbetsgivare inte får ner radonhalten under referensvärdet ska det anmälas till Strålsäkerhetsmyndigheten.

Du kan läsa mer om radon här.

Relaterade nyheter

Håkan Olsson blir särskild utredare för regeringens arbetsmiljöstrategi
  • 5 juni 2024
Regeringen har utsett Arbetsmiljöverkets Håkan Olsson till särskild utredare med uppdrag att ta fram ett förslag till ny arbetsmiljöstrategi. Det meddelade jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg på en pressträff i dag.
Ny e-tjänst för att söka och beställa handlingar
  • 29 maj 2024
Genom vår nya e-tjänst Sök och beställ handlingar kan du snabbt och enkelt söka efter ärenden i vårt diarium och se vilka allmänna handlingar som finns kopplade till ärendet. Du kan även skicka in en begäran om att få ut allmänna handlingar på ett enkelt sätt.
Ingen ska dö, varken på eller av jobbet
  • 29 april 2024
Under 2023 dog 60 personer på jobbet. Dessutom beräknas cirka 3 000 personer dö i förtid varje år i sjukdomar eller skador som beror på ohälsosamma arbetsmiljöer. Hur det går att förhindra, lyfter vi i samband med den Internationella Arbetsmiljödagen.
Rapport om skyddsombud till regeringen
  • 29 april 2024
Arbetsmiljöverket har lämnat sin rapport om skyddsombud till regeringen. För att fler ska vilja och kunna engagera sig som skyddsombud behövs bland annat stöd från kollegor och arbetsgivare, tid att utföra sitt uppdrag och kunskap.
Fler nyheter